Welke pianoboek met kinderliedjes is de beste?
Welke pianoboek met kinderliedjes is de beste?

Welke pianoboek met kinderliedjes is de beste?

Samen muziek maken is één van de leukste dingen om te doen samen met je (klein)kinderen. Omdat je niet verwacht dat je 5-jarige kleuter de Koningin van de Nacht van Mozart mee gaat zingen kun je misschien beter kijken naar leuke pianoboeken met kinderliedjes. De meeste pianobeken met kinderliedjes zijn heel eenvoudig, gericht voor de kinderen zelf om te spelen. Maar er zijn ook meer gevorderden boeken zodat jijzelf een leuke begeleiding kan spelen terwijl jullie samen bekende liedjes (leren) zingen.

Als zowel je (klein)kind als jij piano kunnen spelen kan het ook heel erg leuk zijn om op zoek te gaan naar een eenvoudig quatre mains boek met kinderliedjes. Quatre mains betekend vier handen en een quatre mains nummer kun je dus met z’n tweeën op één piano tegelijkertijd spelen. Vaak is één van beide partijen wat ingewikkelder, voor de gevorderde dus, en de andere partij eenvoudiger. Bij de online muziek academie hebben we ontzettend mooie herinneringen aan de magie van het samen spelen met een volwassene. Plots werden onze eenvoudige melodielijntjes volwaardige pianostukken terwijl we evenwaardig aan de volwassenen trots mee achter het instrument zaten. Zelfs kinderen die geen piano ervaring hebben kunnen vaak al snel een eenvoudige lijn leren spelen terwijl jij de andere helft speelt.

Het is dus erg afhankelijk van je eigen kunnen en de doelen die je hebt bij het spelen van kinderliedjes achter de piano. Ook is het de vraag of je een pianoboek wilt met kinderliedjes die jou (klein)kind kent, of dat je juist op zoek bent naar ‘goude ouwe’ liedjes die je jouw (klein)kinderen wilt leren. Als kleuterjuf of pedagogisch medewerker op de buitenschoolse opvang heb je soms ook toegang tot een piano. Ook als je eigenlijk zelf niet piano kunt spelen kunnen eenvoudige kinderliedjes snel aangeleerd worden zodat je samen met je klas muziek kunt gaan maken. Want wat is er nu mooier dan samen zingen en spelen?

Pianoboeken met kinderliedjes zonder notenbalken

Als je eigenlijk niet persé piano wilt leren spelen, maar gewoon wat liedjes ter gehore wilt brengen kun je kijken naar liedjes uitgeschreven met letters of het boek ‘muziek in kleur’ van Thijs Snoeijer. Er zijn geen boeken te vinden met kinderliedjes voor piano met letters, maar op bijvoorbeeld pimba.nl kun je wel uitgeschreven liedjes vinden. Om deze liedjes te spelen achter je piano kun je op de toetsen met bijvoorbeeld schilderstape de letters van de noten schrijven. (Even googelen en je hebt zo een voorbeeldje gevonden welke noot nu de C of de B is). Vervolgens kun je gewoon de noten aanslaan die op het papier staan. Omdat het allemaal bekende liedjes zijn is er geen echt duidelijk ritme omschreven, dit moet je dus gewoon zelf op gevoel spelen.

Piano spelen op basis van kleuren is vooral heel erg leuk als je te maken hebt met kinderen of volwassenen die (nog) niet kunnen lezen. Het boek Muziek in Kleur van Thijs Snoeijer verbeeld noten met kleuren en de lengte van de balkjes geeft aan hoe lang je ongeveer de noot moet vasthouden. Om het goed te spelen moet je natuurlijk eerst wel alle noten op je piano van de juiste kleur voorzien, maar als je dat eenmaal gedaan hebt kan jij, de kinderen of je clienten heel makkelijk zelf experimenteren met piano leren spelen. Dit is ook erg leuk om neer te zetten op de piano in het verzorgingstehuis, de buitenschoolse opvang of op school.

Van Frozen tot Vader Jacob

Disney hits

Ben je de ‘Do you want to play a Snowman?’ Een beetje beu, maar wil je toch wat meezingers van Disney onder de knie krijgen? Wederom van Hal Leonard kun je een pianoboek kopen met 14 bekende Disney nummers. Van de leeuwenkoning tot Mulan en mary Poppins, aan ‘Disney Piano Solos’ ga je zeker veel plezier beleven. De liedjes vallen onder ‘intermediate’ en zijn dus niet voor beginners, maar je hoeft ook niet vergevorderd te zijn om ze onder de knie te krijgen.

Altijd is Kortjakje ziek en Vader Jacob

Natuurlijk mogen de echte oude kinderliedjes in deze lijst niet ontbreken. In ’25 bekende kinderliedjes voor piano’ kom je ze allemaal tegen. Het eerste liedje is het makkelijkst en doorheen het boek worden ze steeds iets moeilijker. Dus naast dat je allemaal leuke liedjes leert spelen neemt het boek je ook direct mee op een reis om beter en moeilijker te leren pianospelen. Voor extra vrolijkheid komt het boek ook met een CD die je als extra begeleiding aan kan zetten bij het spelen.

Quatre mains

Een boek met quatre mains kinderliedjes hebben we niet kunnen vinden, maar op pianokinderliedjes.nl kun je een hele lijst gratis te downloaden liedjes vinden. De liedjes zijn voor beide handen meestal heel eenvoudig en voor beginners makkelijk te spelen. Er staan zelfs verschillende sinterklaas en kerstliedjes bij tussen, dus de volgende kerstdis kun jij samen met je (klein)zoon of (klein)dochter voor een mooie opvoering zorgen.