Zingen is sporten!
Zingen is sporten!

Bij zingen denk je niet zo snel aan sporten. Maar toch zijn er duidelijke overeenkomsten in de effecten die zingen en sporten op je lichaam hebben. Zo train je met zingen belangrijke spiergroepen. En er komen tijdens het zingen endorfine vrij, net als tijdens het sporten. Van dit stofje ga jij je vrolijker en energieker voelen.

Heb jij een negatief gevoel bij het woord sporten? Nergens voor nodig. Na het lezen van deze blog kan jij zeggen; “Sporten? Ja, ik zing!”.

Zingen is een gezonde sport

Tijdens het zingen haal je dieper adem, er wordt meer zuurstof opgenomen door je longen. Door te zingen verbetert je conditie. Daarnaast train je belangrijke spiergroepen in je lichaam. Voornamelijk je buikspieren en tussenribspieren worden aangesproken tijdens het zingen.

Door te zingen verbetert je bloedsomloop. De cellen in je lichaam krijgen meer zuurstof en zullen daardoor beter functioneren. Je immuunsysteem wordt sterker, dat is mooi meegenomen!

Het is bekend dat tijdens het sporten de stof endorfine wordt aangemaakt. Deze stof zorgt ervoor dat wij ons vrolijker en energieker voelen. Deze stof komt ook vrij als we zingen. Daarom geeft zingen je energie!

zingen sporten

Zingen helpt zelfs bij longproblemen

Mensen met longproblemen zoals astma, emfyseem en COPD wordt vaak aangeraden in beweging te blijven. Een passende sport helpt de klachten te verminderen.
Bij zingen wordt ademen vanuit het middenrif gestimuleerd. Juist deze manier van ademhalen kan mensen met longproblemen helpen hun klachten te verminderen.

Door de diepe buikademhaling goed aan te leren komt er meer zuurstof in je lichaam. Dit kan helpen benauwdheidklachten te verminderen.

Wordt je ouder als je zingt?

In diverse onderzoeken is naar voren gekomen dat de oudste mensen ter wereld vaak heel sociale mensen zijn. Zingen, zeker in een koor, is een sociale activiteit. Je maakt deel uit van een groep en deelt dezelfde passie.

Wie weet wordt jij wel ouder als je regelmatig, samen met anderen, zingt!

Sociaal zingen

De overeenkomsten tussen zingen en sporten

We sporten om een betere conditie te krijgen, meer lucht. Tijdens het sporten kan je jouw hoofd leegmaken. Sporten in een team is gezellig en vergroot de teamspirit.
En het gezellige drankje achteraf vergroot je sociale netwerk.

Vergelijk dat eens met zingen, in bijvoorbeeld een koor. Je krijgt door de diepe buikademhaling een betere conditie en meer lucht. Je kunt heerlijk je hoofd leegmaken terwijl je zingt. En samen zingen is een hele sociale bezigheid waarin teamspirit zeker aanwezig is. En een drankje achteraf is ook zo geregeld.

Nu denk je misschien dat je tijdens het sporten echt met je lijf bezig bent. En ja, tijdens het zingen zal je vast minder zweten. Maar je bent wel met je lijf bezig. Ademsteun, het aanspannen van spieren en je conditie tellen allemaal mee. En gaan jullie, als koor, ook nog eens gezellig meebewegen met de muziek, dan is het plaatje helemaal compleet!

Ben jij nog niet begonnen met zingen?

Ben jij nog niet begonnen met zingen? Na het lezen van deze blog heb je daar vast zin in gekregen! Iedereen kan leren zingen. Je kunt natuurlijk op zangles gaan of meteen mee zingen in een koor. Maar als je nog nooit zangles gehad hebt wil je misschien eerst even oefenen. Dan zijn online zanglessen ideaal voor jou!

Met online zanglessen kan je op jou eigen tempo, lekker vanuit je eigen huis, zanglessen te volgen.
Wil je weten of online zanglessen iets voor jou zijn? Probeer eenvoudig de eerste 7 zanglessen gratis uit!