Wat doe je als je geen zin hebt om te oefenen op je piano?
Wat doe je als je geen zin hebt om te oefenen op je piano?

Wat doe je als je geen zin hebt om te oefenen op je piano?

Soms heb je gewoon geen zin om te oefenen op je piano. Dat hebben we allemaal wel eens. Grote kans dat je jezelf later schuldig voelt als je niet geoefend hebt. Of dat je pianoleraar merkt dat je de lesstof niet zo goed kent als de bedoeling was.

Zelfs professionele muzikanten hebben niet altijd zin om te oefenen. Maar ze doen het wel. Wat is hun geheim?

Plan een date met je piano

Geen grap, plan je oefen momenten in je agenda. En houd je daaraan. Professionele pianisten doen het ook. Ze plannen vaste momenten om te oefenen en houden zich daar strikt aan. Het is makkelijk om je af te laten leiden of toch iets anders te gaan doen op dat moment. Maar als je consequent bent en je houdt aan je afspraken zal het steeds makkelijker worden om regelmatig te oefenen.

Maak van oefenen een gewoontepiano leren spelen

Nog een goede manier om het oefenen op je piano met grote regelmaat te doen is er een gewoonte van maken. Je hoeft heus niet elke dag uren achter je piano door te brengen. Elke dag bijvoorbeeld 10 – 15 minuten oefenen kan al een groot verschil maken.

Let wel op, een gewoonte is niet zomaar geboren. De truc is om een specifieke tijd met jezelf af te spreken. Dus niet “vandaag ga ik oefenen”. Juist het specifieke moment helpt je om consequent te zijn en te blijven.
Kies dus bijvoorbeeld het moment dat je thuis komt, nog voor je iets anders gaat doen oefen je op je piano.

Of, als je dat fijner vindt, ’s ochtends met je eerste koffie schuif je achter je piano om te oefenen.

Zo kan jij ook vast een mooi moment uitkiezen waarop jij kunt oefenen.

Nooit meer ‘geen zin om piano te spelen’

Als je bovenstaande tips gaat toepassen zal je merken dat je niet meer nadenkt over “of je zin hebt om piano te spelen”. Het wordt iets wat je doet, elke dag. Net als tandenpoetsen. Denk je daar wel eens over na, of je er zin in hebt? Waarschijnlijk niet. Het hoort er gewoon bij en zonder nadenken doe je het gewoon, elke dag weer.

Als je dit een tijdje volhoudt zal je merken dat de tegenzin die je vroeger voelde wordt omgezet in positieve motivatie. Muziek maken hoort leuk te zijn. Een proces waarin je leert, steeds beter wordt. Een vaardigheid waar je de rest van je leven plezier van hebt.

oefenen piano

Elke dag een nieuwe oefening?

Als je elke dag hetzelfde oefent zal het snel gaan vervelen. Oefen net zo lang tot je het onder de knie hebt en ga dan door met het volgende stuk. Het is natuurlijk jammer als je een bepaald gedeelte snel door hebt en dan moet wachten tot je weer naar muziekles of je muziekleraar gaat.
Online pianolessen bieden uitkomst. Je kiest zelf hoe snel je de lessen doorloopt en op welk moment je aan een nieuwe les begint. Ideaal toch?

Zo kan je eenvoudige lessen sneller doorlopen en langer oefenen op de moeilijke lesstof. En je kunt de instructies zo vaak terugkijken als je wilt. Net zo lang tot je ook dat deel helemaal zonder problemen kunt spelen.

Wil je weten of online pianolessen iets voor jou zijn? Probeer nu 7 lessen gratis uit!