Moet je heel intelligent zijn om piano te leren spelen?
Moet je heel intelligent zijn om piano te leren spelen?

Moet je heel intelligent zijn om piano te leren spelen?

Kunnen intelligente mensen beter leren piano spelen? Of heeft intelligentie weinig te maken met succesvol leren spelen?
Er is een bepaalde manier waarop mensen de piano benaderen waaraan je kunt zien of iemand succesvol zal worden, of het minder gemakkelijk op zal pakken. En dat heeft minder met intelligentie te maken dan je nu misschien denkt.

Het ‘probleem’ van teveel intelligentie tijdens het piano spelen

Is het een probleem als je te intelligent bent?! Nee hoor, dat hoeft helemaal niet. Maar iets wat veel voorkomt bij intelligente mensen is het over analyseren. En dat kan behoorlijk in de weg zitten als je wilt leren piano spelen. Je merkt dan dat bepaalde dingen analytisch worden bekeken in plaats van het oor zijn werk te laten doen.
Probeer niet te veel informatie tegelijkertijd af te handelen. Herhaling is de beste manier om het proces door te krijgen en het spelen bijna automatisch te laten gaan.
Piano spelen gaat niet om het begrijpen maar om het voelen van de muziek.

Ontwikkel daarom een goede gewoonte, dat heeft weinig met intelligentie te maken.
Wij geven je graag enkele tips:

Wees vooral ‘oorgericht’

De meest succesvolle pianisten spelen vooral op gehoor. Richt je tijdens het piano spelen daarom vooral op wat je hoort. Je wilt weten hoe iets klinkt. Creëer een beeld van het geluid dat je wilt maken en werk daar naartoe.
Dit werkt veel beter dan analyseren wat er gebeurt met noten en intervallen en dan proberen je vingers dit te laten doen zonder dat je weet hoe het uiteindelijk moet klinken.

PianoSpelen

Piano spelen alsof het vanzelf gaat

Als je een succesvolle pianist ziet spelen lijkt het zo makkelijk, alsof het vanzelf gaat. En dat is precies wat jij ook wilt bereiken. Zorg dat je de basiselementen van het pianospelen gaat automatiseren door ze heel vaak te herhalen. Net zo vaak tot je ze vanzelf speelt.
Hierdoor kan je meer aandacht geven aan het spelen van moeilijkere stukken, de rest gaat vanzelf.

Probeer dus niet alles in een keer af te handelen. Je zult dan al snel merken dat je niet tegelijk kunt nadenken over de noten, letternamen en hoe je jouw handen daarbij neer moet zetten. Oefen kleine stukjes per keer, net zo lang tot je het gevoel te pakken hebt.

Zoek de patronen in je pianospel

Niet elk pianostuk is compleet nieuw. Vaak worden dezelfde akkoorden en andere ‘bouwstenen’ gebruikt om het pianostuk op te bouwen. Als je deze al goed geoefende hebt zal je snel het nieuwe pianostuk onder de knie hebben.
Ga daarom altijd op zoek naar patronen en oefen veel akkoorden. Je leert hierdoor het toetsenbord van je piano goed kennen en zult steeds sneller leren.

Piano leren spelen doe je stap voor stap

Als je eerst een stuk wilt begrijpen voor je het gaat spelen zal je sneller het gewenste effect hebben. Door lukraak te beginnen en hopen op het beste zal dat niet lukken.
Begin bij de grondbeginselen en bouw van daaruit je vaardigheden verder uit. Op deze manier is er steeds een opgaande lijn in je leerproces. Je ziet steeds verbetering, dat motiveert en houdt het piano spelen leuk.

Concentreer je op de moeilijke stukken

Zit er een heel moeilijk gedeelte in je nieuwe pianostuk? Probeer eerst dit stuk onder de knie te krijgen. Oefen hierop en herhaal het net zo lang tot je ook hier een zeker automatisme in krijgt. Daarna kan je het makkelijke gedeelte erbij pakken en speel je zo het hele stuk.

Door het op deze manier aan te pakken leer je sneller. Je hoeft niet iedere keer het gemakkelijke gedeelte te spelen waarna je vastloopt in het moeilijke stuk. Dit werkt uitermate frustrerend en kost je onnodig veel tijd.

Oefenen is de sleutel tot succes!piano

Veel oefenen blijft de sleutel tot succes. Ook al oefen je elke dag maar eventjes. Door stapsgewijs vertrouwd te raken met het piano spelen zal je sneller leren.
Plan dus niet een paar keer per week een oefenmoment in je agenda waarin je gehaast je halve boek doorwerkt.
Maar laat het een gewoonte worden dat je elke dag even, ontspannen, achter je piano gaat zitten. De ene keer oefen je wat akkoorden, de andere keer pak je een moeilijker stuk. Het geeft niet als het maar kort is, de herhaling zorgt ervoor dat het blijft hangen en uiteindelijk een gewoonte wordt.

Met onze online pianolessen kan je eenvoudig elke dag even oefenen. Probeer het nu uit!