Piano spelen, wat is een sustain pedaal en wat doet het?
Piano spelen, wat is een sustain pedaal en wat doet het?

Piano spelen, wat is een sustain pedaal en wat doet het?

Het sustain pedaal zorgt voor een mooie volle klank, mits je hem goed gebruikt. Bij een akoestische piano, en bij digitale piano’s met een vast onderstel, is het meest rechtse pedaal het sustain pedaal. Maar ook bij een keyboard of een digitale piano zonder pedalen kan je een sustain pedaal gebruiken. Je kunt deze pedelen los kopen en aansluiten op je piano.

Wat doet een sustain pedaal?

Wanneer je het sustain pedaal gebruikt kan dit heel mooi klinken. Gebruik je hem verkeerd dan klinkt het voor geen meter. Je zult hem dus op de juiste manier moeten gebruiken. Maar hoe doe je dat?Sustain Pedaal

Het is handig als je weet wat een sustain pedaal precies doet. Zo kan je hem beter, en op het juiste moment, gebruiken. Druk het sustain pedaal maar eens in en sla een toets aan. Wat gebeurt er? De toon die je net aangeslagen hebt blijft veel langer doorklinken.

Bij een akoestische piano staan er dempers tegen de snaren aan. Op het moment dat jij een toets aanslaat gaat de demper van de snaar af zodat deze kan gaan trillen en de gewenste toon kan geven. Zodra jij de toets weer loslaat zal de demper weer tegen de snaar aan staan waardoor deze niet langer kan trillen en het geluid stopt.

Wanneer je het sustain pedaal indrukt gaan alle dempers van alle snaren af. Als je nu een toets aanslaat kan deze veel langer blijven trillen en zal langer doorklinken. Zelfs als je de toets weer hebt losgelaten zal de mooie, volle klank aanhouden. En doordat alle demper van de snaren zijn zullen ook de andere snaren zachtjes mee gaan trillen.

Het sustain pedaal bij een digitale piano of keyboard

Bij een digitale piano of keyboard werkt het sustain pedaal anders. Hier zijn natuurlijk geen echte snaren en dempers die je met het sustain pedaal kunt bedienen. Daarom wordt dit effect op een elektronische manier nagebootst.

Vooral het meetrillen van de andere snaren is een natuurlijk iets wat moeilijk digitaal na te bootsen is. Een digitale piano of keyboard zal daarom nooit zo’n mooie volle toon laten horen bij het gebruik van het sustain pedaal als een akoestische piano.

Digitale Piano sustain pedaal

Wanneer gebruik je het sustain pedaal?

Ga het sustain pedaal pas gebruiken wanneer je een stuk goed in de vinger hebt. Doe je dit niet dan ontstaat het gevaar dat je slordig gaat spelen doordat het sustain pedaal foutjes verdoezeld. Je hoort niet meer zo goed wat je doet. Weersta de verleiding en gebruik het pedaal pas als je het stuk goed kent.

Gebruik het sustain pedaal ook niet bij elk stuk dat je speelt. Niet alle muziekstukken en muziekstijlen zijn geschikt om het pedaal bij te gebruiken. Verdiep je eerst in je muziekstuk en beslis daarna of het sustain pedaal van toegevoegde waarde is.

Hou bij het gebruiken van het pedaal altijd je hiel op de grond. Hierdoor kan je snel het pedaal bedienen en hoef je niet heel je been op te tillen. Dit duurt veel langer en is een stuk vermoeiender.

Wanneer gebruik je het sustain pedaal niet

Ben je een muziekstuk aan het spelen met het sustain pedaal en maak je per ongeluk een foutje dan klinkt ook deze foute toon extra lang door. Zorg er dus voor dat zodra je een foute noot aanslaat je het sustain pedaal zo snel mogelijk loslaat. Je wilt deze toon natuurlijk zo snel mogelijk niet meer horen.

Sustain pedaal in bladmuziek

Bij sommige muziekstukken wordt het sustain pedaal aangegeven in de bladmuziek. Dit wordt op verschillende manieren gedaan. In sommige gevallen,zoals bij oudere bladmuziek, staat de aanduiding ‘Ped.’ Voor pedaal naar beneden en een sterretje voor pedaal omhoog.

Leer het sustain pedaal toepassen tijdens het piano spelen

Natuurlijk moet je eerst leren piano spelen voordat je het sustain pedaal kan gaan gebruiken. Je kunt hiervoor op les gaan bij een pianoleraar of muziekschool. Maar je kunt tegenwoordig ook heel eenvoudig online piano leren spelen.

Gewoon vanuit je eigen huis, wanneer het jou uitkomt.

Wil je weten of online piano leren spelen iets voor jou is? Probeer de eerst 7 lessen gratis uit!