Arpeggios leren spelen op de basgitaar. Zo doe je dat!
Arpeggio's leren spelen op de basgitaar. Zo doe je dat!

Arpeggio's leren spelen op de basgitaar. Zo doe je dat!

Speel je al een tijdje de basgitaar en zoek je een manier om je basgitaar partij uit te breiden en nóg mooier te maken? Dan zijn arpeggio's een mooie manier om dat te doen! Arpeggio's zijn een mooie basis om je repertoire steeds verder uit te breiden en ervoor te zorgen dat alle tonen harmonieus in elkaar overlopen. Benieuwd wat arpeggio's zijn? Lees dan snel door en ontdek hoe je deze tonen speelt op je gitaar!

Wat zijn arpeggio's?

Arpeggio's zijn de tonen van een gitaarakkoord alleen dan speel je deze tonen los van elkaar. We noemen dit gebroken akkoorden. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het G-akkoord bestaat deze uit de tonen G-B-D. Deze drie verschillende bastonen klinken over het algemeen behoorlijk gelijk wanneer deze met een basgitaar gespeeld worden. De bastoon is de belangrijkste toon voor de bassist. Dit is de laagste toon van het akkoord en is hiermee bepalend voor de klankkleur van het akkoord. Vaak is de bastoon ook wel de grondtoon van het akkoord. De grondtoon is de letter van het akkoord. Van het G-akkoord is de grondtoon dus de G. Soms kan er in het akkoordenschema een G/B toon worden aangeduid. Dit is dan het G-akkoord, maar als bassist pak je hier dan de B als bastoon. Hier speel je dan dus niet de grondtoon van het akkoord, maar een andere toon. Soms kan het ook zijn dat een toon staat aangeduid die niet eens in het akkoord zit zoals bijvoorbeeld G/F#. Hier speel je dan dus de F# als bastoon. De arpeggio's passen perfect bij het bijbehorende akkoord dat gespeeld wordt door een andere gitarist of toetsenist. Dat is het mooie aan arpeggio's! Ze maken de baspartij of eigenlijk de gehele muziek partij mooier en meer harmonieus.

Arpeggio's leren spelen op de basgitaar

Als je als bassist graag arpeggio's wilt leren spelen dan is het belangrijk dat je veel gaat oefenen. Begin met veel bas-arpeggio's te spelen en zoveel mogelijk te oefenen voordat je aan de slag gaat met toonladders. Het is fijn om de arpeggio's al goed in de vingers te hebben wanneer je aan toonladders begint, dat zal het een stuk gemakkelijker maken! Het kan al snel saai worden als je enkel de bastonen speelt die in de akkoordenschema's staan. Het is goed om te weten dat je als bassist best andere tonen kan gebruiken die bijvoorbeeld niet in een akkoordenschema vermeld staan. Het is dan wel belangrijk dat de gekozen tonen mooi passen bij de rest van de muziek! Arpeggio's zijn een perfect voorbeeld van een goed hulpmiddel hiervoor. Wanneer je bijvoorbeeld de tonen van het G-majeur arpeggio onder de knie hebt, weet je de manier waarop je altijd bijpassende tonen kunt spelen op de basgitaar wanneer er een G-majeur akkoord in het akkoordenschema staat. Want een arpeggio bestaat natuurlijk altijd uit de tonen van het betreffende akkoord, dus dat zal altijd goed klinken!

De bastoon als basis

Wanneer je arpeggio's speelt of leert te spelen blijft de bastoon altijd de basis. Als je in een akkoordenschema dus het G akkoord ziet staan, kan je er vanuit gaan dat je begint met de G toon. Wanneer er meerdere maten achter elkaar worden gespeelt, probeer dan om op belangrijke momenten steeds terug te keren naar de G-toon. Zo kan je bijvoorbeeld iedere eerste tel aanhouden. Let er wel op dat wanneer er G/B in het akkoordenschema staat aangegeven dat de B de bastoon is en je dus steeds terugkomt naar de B-toon. Dit geldt ook voor andere toon aanduidingen in een akkoordenschema zoals G/F#. Hier is de F# dus de bastoon en kom je steeds op deze toon terug. Tussendoor kun je variëren met verschillende tonen zoals de G, B en D. Misschien vind je dit weinig variatie, maar ik weet zeker dat je versteld zult staan van de hoeveelheid en variëteit baspartijen die je met slechts deze drie tonen kunt spelen! Dit doe je door bepaalde tonen te herhalen en door ritmische variatie toe te passen. Wanneer je na verloop van tijd en heel veel oefenen de arpeggio's goed in de vingers hebt kun je gaan experimenteren met andere tonen dan het aangegeven akkoord. Maar dat is even voor later, laten we eerst maar eens de basis leren van de arpeggio's en ervoor zorgen dat het helemaal vanzelf gaat wanneer je de arpeggio's op de basgitaar speelt.

Arpeggio's als hulpmiddel

Arpeggio's zijn heel fijne hulpmiddelen als het gaat om net dat extra tintje aan je baspartij geven, maar ze zijn natuurlijk geen voorschrift. Wanneer je akkoordenschema het G-akkoord aangeeft ben je natuurlijk niet verplicht om enkel en alleen de tonen G, B en D te spelen! Je mag en kan hier natuurlijk in variëren en de tonen gebruiken die je zelf wilt en bij de baspartij vindt passen. Door arpeggio's te leren heb je direct een sterke basis omdat arpeggio's eigenlijk altijd goed passen bij het akkoord die bijvoorbeeld de gitarist of de toetsenist speelt. Wanneer je eenmaal de basis van de arpeggio's in de vingers hebt kun je je repertoire steeds verder uitbreiden!