Wat is een majeur akkoord en hoe speel je een majeur akkoord? Het simpele antwoord hierop is: een majeur akkoord is een grote terts gevolgd door een kleine terts.Hieronder leggen we verder uit wat we daarmee bedoelen. Daarnaast gaan we in op de vraag hoe je majeur akkoorden op de piano speelt, hoe ze klinken en hoe je zelf kunt achterhalen wat het majeur akkoord van welke noot dan ook is.
Waaruit bestaan majeur akkoorden?
Majeur akkoorden bestaan uit minimaal drie noten. Maar er zijn ook majeur akkoorden en voer of soms zelfs 5 muzieknoten.De essentie van een majeur akkoord zijn echter de eerste drie noten van het akkoord. Zoals we in de inleiding al schreven gaat het hierbij om een grote terts gevolgd door een kleine terts.
Wat bedoelen we hiermee?
Een terts beschrijft de afstand tussen twee noten. De kleinste stap die je op een piano kunt maken, is een halve stap. Als je bijvoorbeeld van C naar C# gaat, maar je zo’n halve stap. De afstand tussen C en D noemen we daarom ook een hele stap.Een grote terts bestaat uit twee hele stappen. De afstand tussen C en E is dus een grote terts. Je kunt dus ook zeggen dat dit vier halve stappen zijn. Een kleine terts bestaat uit drie halve stappen, of anderhalf stap. De afstand tussen E en G is dus een kleine terts, want er zit geen zwarte noot tussen E en F.Zojuist schreven we dat een majeur akkoord een grote terts gevolgd door een kleine terts is. In het bovenstaande voorbeeld hebben we dus al een majeur akkoord gemaakt! Namelijk het majeur akkoord C E G.
Maar hoe noemen we dit akkoord dan?
Ieder majeur akkoord wordt vernoemd naar de noot waarvandaan men begint met tellen. In het geval van de noten C E G gaat het dus on het C majeur akkoord.Laten we eens kijken naar welke andere majeur akkoorden we kunnen spelen. Dit zijn dus alle mogelijke combinaties van een grote terts gevolgd door een kleine terts
Lijst van alle majeur akkoorden
A majeur: A C# E
A# majeur : A# D F
Bb majeur: Bb D F
B majeur: B D# F#
C majeur: C E G
C# majeur: C# F G#
Db majeur: Db F Ab
D majeur: D F# A
D# majeur: D# G A#
Eb: Eb G Bb
E majeur: E G# B
F majeur: F A C
F# majeur: F# A# C#
Gb majeur: Gb Bb Db
G majeur: G B D
G# majeur: G# C D#
Naast deze basis majeur akkoorden, zijn er nog uitgebreidere varianten van bovengenoemde akkoorden. Die kan men spelen door één of twee noten aan deze akkoorden toe te voegen. Veel gebruikte toevoegingen in klassieke muziek zijn de 7e noot uit de schaal van de grondtoon van het akkoord. In jazz voegt men de 11e en soms zelfs de 13e noot toe. Deze uitgebreide majeur akkoorden kunnen worden genoteerd als: G7, of bijvoorbeeld als Gmaj13.
Hoe klinkt een majeur akkoord?
Majeur akkoorden klinken een stuk vrolijker dan mineur akkoorden. Woorden de men met majeur akkoorden zou kunnen associëren zijn:Opgewekt, fris, trots, speels, jong, groots, joviaal, majestueus, etc.In popmuziek zijn majeur akkoorden mateloos populair. Vroeger werd er veel meer muziek in mineur akkoorden gecomponeerd dan tegenwoordig. Het is interessant om erover na te denken wat dat over onze huidige tijdgeest zegt: zijn wij tegenwoordig vrolijker? Of misschien zelfs wat naïever of kinderachtiger? Of houdt onze generatie gewoon heel erg van een feestje?
Hoe speel je een majeur akkoord op de piano?
De vingerzetting van majeur akkoorden spreekt voor zich. Wij nummeren onze vingers vanaf de duim naar de pink toe, waarbij de duim het getal 1 krijgt toebedeeld, de pink het nummer 5, en de vingers die daartussen liggen in oplopende volgorde vanaf de duim de getallen 2, 3 en 4.Om een majeur akkoord in de linkerhand te spelen, is de vingerzetting:5-3-1De vingerzetting van majeur akkorden in de rechterhand is:1-3-5Ook voor arpeggio’s van deze akkoorden geldt deze vingerzetting. In driekwartsmaat wordt daar vaak nog een de wijsvinger (2) aan toegevoegd.In echte muziekstukken worden majeur akkoorden vaak in variaties gespeeld, waardoor ook een andere vingerzetting gebruikt kan worden. Vaak staat op je bladmuziek aangegeven wat in dat geval precies de juiste vingerzetting is. Mocht je een majeur akkoord in improvisatie gebruiken, kun je zelf bepalen wat goed voelt. Denk daarbij altijd aan de noten die je daarna wilt gaan spelen, zodat je later niet over je eigen vingers struikelt.Tot slot kan het in geval van inversies ook soms nog handig zijn om niet de pink, maar de ringvinger te gebruiken. Ook hier geldt dat er niet één manier is om het majeur akkoord te spelen. Zolang je soepel bij alle noten kunt en geen problemen hebt bij het spelen van de noten die erna komen, kun je de vingerzetting gebruiken van je eigen voorkeur.
jan
op 02 Feb 2020jan
op 02 Feb 2020Online Muziek Academie
op 03 Feb 2020Mitchell
op 22 Jul 2024