Wat zijn mineur akkoorden (piano en gitaar): Online Muziek Academie

Wat zijn mineur akkoorden?

Er zijn twee basissoorten akkoorden: mineur en majeur akkoorden. In dit artikel gaan we in op wat mineur akkoorden zijn, hoe je ze kunt herkennen en hoe je ze zelf kunt spelen.

Allereerst, wat zijn mineur akkoorden precies?

Mineur akkoorden zijn alle akkoorden die uit minimaal drie noten bestaan, namelijk de grondtoon (de ‘root’), een kleine terts (‘minor third’) en een kwint (‘perfect fifth’) daarboven. Bij een mineur akkoord wordt de derde noot uit de majeur toonladder van de grondtoon een halve noot verlaagd. Dat is ook precies wat een mineur akkoord van een majeur akkoord onderscheidt en het mineur akkoord zijn karakteristiek geluid geeft.Behalve het gewone mineur akkoord, dat uit drie noten bestaat, zijn er ook variaties op dit akkoord waarbij nog een extra noot gespeeld wordt. Denk bijvoorbeeld aan een Aminor7 akkoord, of aan een ‘A minor major 7th’ akkoord (septiem). Bij dit laatste akkoord slaat het woord ‘minor’ op het feit dat er een kleine terts wordt gespeeld, en de ‘major’ refereert eraan dat de zevende noot uit de toonladder van de grondtoon niet met een halve stap wordt verlaagd.Ook deze geavanceerdere akkoorden kunnen mineur akkoorden worden genoemd.

Hoe klinken mineur akkoorden?

Als je weet waarnaar je moet luisteren, is het niet zo moeilijk om een mineur akkoord te herkennen. Een greep uit de trommel van woorden die met mineur akkoorden geassocieerd worden:Melancholisch, gevoelig, triest, emotioneel, droevig, verlangen, verlies.Het is dan ook niet vreemd dat wij zelfs de uitdrukking hebben ‘in mineur zijn’. Mineur akkoorden kunnen pianostukken een verfijnde klank geven, waar stukken in majeur juist uitbundig, vrolijk en extatisch kunnen klinken.

Lijst van mineur akkoorden

Vanuit elke noot op de piano kan een mineur akkoord worden opgebouwd. Dit is een overzicht van alle mineur akkoorden: Let op: sommige mineur akkoorden kunnen twee verschillende namen hebben. Neem bijvoorbeeld het A# mineur akkoord. Dit akkoord, dat uit de noten A# C# en F bestaat, kan ook het Bb mineur akkoord worden genoemd.Zie ook: Basisakkoorden gitaar: hoe speel je deze akkoorden?Dit komt doordat Bb en A# precies dezelfde noot zijn. Het enige verschil is dat er niet wordt gesproken van een verhogen van A ( A#), maar van een verlaging van B (Bb). Dientengevolge worden de andere noten uit het mineur akkoord van A# ook anders opgeschreven: C# wordt Db en F blijft F.De mineur akkoorden die een dergelijke dubbele benaming hebben, zijn die van A# en Bb, C# en Db, D# en Eb, en tot slot F# en Gb.

Mineur akkoorden in bekende klassieke stukken

Een van de meest bekende pianostukken die is geschreven in een mineur toonsoort, is Nocturne op. 9 no. 2 in Bb minor van Chopin. In het stuk ( dat de structuur van A A B A B A en een afrondende melodie, de coda, volgt) kun je erg goed horen hoe er zelfs in de droevige tonen van mineur een soort hoopvol optimisme doorklinkt. Dat geeft al aan dat de mineur akkoorden niet alleen maar over kommer en kwel gaan, maar toch vooral over emotionele verdieping.Andere bekende klassieke werken die zijn geschreven in mineur toonladders zijn:
  • Ludwig van Beethoven: Symphonie No. 5 in C mineur, Op. 67
  • Sergei Rachmaninov: Piano Concerto No. 2 in C mineur, Op. 18
  • Een belangrijk deel van Claude Debussy: Claire de Lune is geschreven in C# mineur.
Maar ook grote namen uit onze eigen tijd weten mineur akkoorden goed te gebruiken, denk bijvoorbeeld eens aan Don’t Cry van Guns N' Roses, dat in G# mineur is geschreven.Toch is veruit het leeuwendeel van muziek die tegenwoordig de top tien lijstjes van meest populaire muziek haalt, geschreven in majeur toonladders. Ergens is dat gek, als je erbij stilstaat hoe mooi mineur akkoorden kunnen zijn. Wellicht verandert dat dan ook nog eens, en maken mineur akkoorden ooit weer eens een opmars in de hitlijsten. Nu je weet wat mineur akkoorden zijn, kun je daar zelf in elk geval aan bijdragen.

Online muziekles volgen

Wil je gitaar of piano leren spelen? De Online Muziek Academie verzorgt:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:
Reactie plaatsen