Wat is een fret (bij gitaar spelen): Online Muziek Academie
Wat is een fret (gitaar spelen)

Wat is een fret (gitaar spelen)

Een fret is onderdeel van de (bas)gitaar. Op de hals van je gitaar zitten frets. Dit zijn horizontale strepen die de hals opdelen in aparte vlakken. De meeste frets steken een klein beetje uit, sommige frets steken meer uit, dit noemen we jumbo frets. Soms zitten er inkepingen in de hals van de (bas)gitaar, de rand fungeert dan als fret.We begrijpen dat het wat abstract kan lijken. Daarom hebben we dit verduidelijkt met een afbeelding.Fret of frets: gitaar leren spelen

Waarvoor dient de fret?

De fret helpt bij de toonbepaling van de aanslag van de snaar. Bij het gebruik van een fret plaats je de vinger net achter de fret. Hierdoor ontstaat bij aanslag een specifieke toon. De fret helpt bij het vinden van een specifieke toon tijdens het spelen van de (bas)gitaar. Je zou kunnen zeggen dat de fret er voor zorgt dat de (bas)gitaar toetsen krijgt, waardoor je gemakkelijk kunt zien (en voelen) waar de ene toon ophoudt en de volgende toon begint.Kort samengevat: de fret zorgt ervoor dat er andere tonen gemaakt kunnen worden met de gitaar.

Waarvan is een fret gemaakt?

De fret is vaak gemaakt van Alpaca. Dit is een metaalvorm met redelijk veel nikkel en een zilverachtige kleur. Soms worden ze ook gemaakt van roestvrij staal.Doordat veel (bas)gitaarsnaren van roestvrij staal zijn - wat harder is dan Alpaca - slijten de roestvrij stalen frets minder snel dan de Alpaca frets. Soms is de fret ook gemaakt van een touw, leder of plastic draad. Deze frets kunnen verplaats worden, zodat er maat gegeven kan worden aan andere toonhoogtes.

Plaatsing van de fret

De frets zijn vaak met een specifieke interval geplaatst op de hals van de (bas)gitaar. Over het algemeen kan ervan uit worden gegaan dat het interval overeen komt met een octaaf. Dit om de toonladder aan te houden welke uit halve noten bestaat. Een octaaf is een halve noot.De meeste (bas)gitaren hebben 19 tot 24 frets. Hoe hoger op de hals, hoe groter de afstand tussen de frets is.

Het ontbreken van de fret

Sommige snaarinstrumenten maken geen gebruik van frets. Enkele voorbeelden zijn:
  • Contrabas;
  • Cello;
  • Viola da gamba;
  • Viool;
  • Piano;
  • Altviool.

Waarom is de fret belangrijk?

Op het momenten dat je akkoorden gaat spelen met je gitaar krijg je uitleg over op welke fret je een vinger moet plaatsen. Het is dus van belang dat je weet wat een fret is zodat je bij het spelen van gitaar akkoorden weet waar je op moet letten.In onze kennisbank over gitaarakkoorden vind je uitleg over alle belangrijke gitaarakkoorden. We leren je hoe je de belangrijkste akkoorden moet spelen.

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak jij je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.
  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten
Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:
Reactie plaatsen