Beste leeftijd om piano te leren spelen
Beste leeftijd om piano te leren spelen

Beste leeftijd om piano te leren spelen

Wat is de beste leeftijd om piano te leren spelen? Is jong beginnen het beste als je heel goed wilt leren spelen, net als Wolfgang Amadeus Mozart? Dit muzikale wonderkind kon op driejarige leeftijd al eenvoudige klavierstukjes uit zijn hoofd leren en maatvast spelen. Natuurlijk is dit wel een heel bijzondere, talentvolle pianist.

Het belangrijkste wat we, in dit geval, van Amadeus Mozart kunnen leren is dat de interesse in muziek de beste leidraad is. Mozart zelf was al heel jong in de ban van de muzieklessen die zijn vader aan zijn zus gaf. En juist deze interesse heeft ervoor gezorgd dat hij al zo jong goed piano heeft leren spelen.

Jonge kinderen piano leren spelen

Nu is het niet de bedoeling om, met Amadeus Mozart als voorbeeld, kinderen al heel jong op piano les te doen. Elk kind is anders. Het ene kind kan op zijn vijfde jaar al geboeid met muziek bezig zijn terwijl de andere pas op twaalfjarige leeftijd enige interesse begint te ontwikkelen.
Vraag jezelf af waarom je jouw kind op les wilt doen. Vind jij het belangrijk voor de ontwikkeling of wil je kind het graag?

Het is vaak zo dat kinderen van ouders die piano spelen, of een ander instrument, eerder geneigd zijn zelf ook een muzikale poging te wagen. Zeg nu zelf, een piano in huis nodigt uit om te spelen.
Neem dan ook gerust je kind op schoot tijdens het spelen, als ze daar interesse voor tonen.

Vanaf een jaar of zes á zeven zijn kinderen oud genoeg om zelfstandig aan de slag te gaan. Als je zelf al online pianolessen volgt kan je eens proberen om een makkelijke les samen met je zoon of dochter te doen. Zo kunnen ze, al spelenderwijs, piano leren spelen.

piano spelen, welke leeftijd

Bestaat er een ideale leeftijd om piano te leren spelen?

Dat antwoord is simpel. Nee, er is geen ideale leeftijd om piano te leren spelen. Het belangrijkste is de interesse en de motivatie om te willen leren. Is deze er niet, dan heeft ‘gedwongen’ piano lessen nemen weinig nut. Er blijft weinig van de lesstof hangen en er ontstaat al snel een afkeer. En dat is zonde.

Ga je kind dus niet pushen om les te nemen als deze niet wil. Laat ze liever spelenderwijs, uit eigen beweging, experimenteren met muziek. Zodra ze het zo leuk vinden dat ze zelf aangeven er meer over te willen leren, zijn piano lessen vroeg genoeg.

Piano leren spelen op latere leeftijd

Er zijn genoeg mensen die na hun vijftigste of zestigste alsnog willen leren piano spelen. Het is altijd al een droom geweest, maar het is er niet eerder van gekomen. Ook dat is geen probleem. Je bent nooit te oud om te leren, zeggen ze. En dat geldt hier ook zeker.

Iets nieuws leren op latere leeftijd heeft heel veel voordelen. Het helpt je zelfs bijzonder goed om je hersenen in topconditie te houden. Piano leren spelen is hard werken voor je hersenen. Een goede training, waarbij nieuwe verbindingen aangemaakt worden. Daarnaast heeft het voor veel mensen ook een emotionele functie. Muziek is een geweldige uitlaatklep.

jong piano leren spelen

Start NU met piano leren spelen

Conclusie; je bent nooit te jong of te oud om je met muziek bezig te houden. Piano leren spelen kan op alle leeftijden. Dus wil je graag piano spelen, start dan vandaag nog met lessen. Onze online pianolessen zijn zeer toegankelijk en eenvoudig te volgen. Waar en wanneer je maar wilt.
En de eerste 7 lessen zijn nog gratis ook, dus waar wacht je nog op?! 🙂