Simpele popliedjes om op de piano mee te spelen
Simpele popliedjes om op de piano mee te spelen

Simpele popliedjes om op de piano mee te spelen

Piano leren spelen wordt je steeds gemakkelijker gemaakt omdat YouTube volstaat met populaire liedjes die je kunt leren spelen. Wanneer je online piano wil leren spelen is het dus slim én bovendien ook leuk om hier gebruik van te maken. In dit artikel hebben we een aantal populaire pianoklassiekers met een kort achtergrondverhaal voor je opgezocht, welke je kunt gebruiken om online piano te spelen.

Ook al staan pianisten misschien niet altijd te rocken zoals andere bandleden, ze creëren vaak de gevoeligste, mooiste memorabele melodieën in de pop- en rockwereld. Er zullen weinig mensen zijn die niet ooit ontroerd raakte van een prachtig pianospel.

Bruno Mars – When I Was Your Man

Eén van Bruno’s songwritingpartners, Philip Lawrence, zei over de inspiratie van dit liefdeslied: “Ik denk dat Bruno en ik allebei grote fans zijn van oudere muziek, zoals Billy Joel en Elton John. We hebben altijd genoten van die bijzondere momenten waarop je geëmotioneerd voor de piano zit. Dit zijn die intieme momenten waarop een artiest zo gevoelig en kwetsbaar is; je kunt niet anders dan erdoor aangetrokken worden. We wilden altijd al zo’n tastbaar nummer maken en zo is het nummer ontstaan.”

Kate Bush – The Man With The Child In His Eyes

De muzikale invloed van Kate Bush’ familie inspireerde haar om zichzelf op 11-jarige leeftijd piano te leren spelen. Dit nummer is een perfect voorbeeld van haar ongekende talent. Ze schreef dit lied toen ze slechts dertien was en nam het op haar zestiende op. Het lied gaat over een relatie tussen een jong meisje en een oudere man. In 2010 werd onthuld dat het over Steve Blacknell ging, haar toenmalige vriendje. Later zei hij: “Ik realiseerde me daar en toen dat ik verliefd was op een genie.”

Adele – Someone Like You

Eén van de meest emotionele ballads van de afgelopen jaren. Adele schreef dit nummer nadat haar ex-vriend het uitmaakte met haar. Later lichtte ze toe: “Ik kan me voorstellen dat ik op mijn veertigste weer naar hem op zoek zal gaan, enkel om dan te ontdekken dat hij samen is met een mooie vrouw en mooie kinderen en hier helemaal gelukkig mee is. Terwijl ik nog steeds alleen ben. Het lied gaat over mijn angst daarvoor.”

Coldplay – Clocks

Dit is één van de beroemdste nummers van Coldplay. Dit beroemde pianoriff bedacht zanger Chris Martin op een avond in Liverpool. Vervolgens deelde hij de riff met de gitarist van de band, Jonny Buckland, die vervolgens enkele gitaarakkoorden toevoegde: “Hij pakte zijn gitaar en speelde deze briljante akkoorden.”

Aretha Franklin – Natural Woman

Dit lied werd mede geschreven door legendarische songwriters-partners Carole King en Gerry Goffin, met input van producer Jerry Wexler. Het werd speciaal geschreven voor Aretha Franklin en is uitgebracht in 1967. Later werd het opgenomen op haar album Lady Soul uit 1968. Achtergrondzang op dit nummer is uitgevoerd door The Sweet Inspirations, met Cneyy, de moeder van Whitney Houston.

John Legend – All of Me

Dit liefdeslied is een van de grootste hits van de jaren ‘10 en vestigde John Legend als één van de meest bewonderde singer-songwriters van zijn generatie. Het nummer is geïnspireerd op de toenmalige verloofde van John Legend: Chrissy Teigen. Inmiddels is zij zijn vrouw. Hij vertelt: “Het lied gaat over dingen die elkaar in evenwicht houden: zelfs als ik verlies, win ik; mijn hoofd is onder water, maar ik kan nog ademen; ik geef mijn alles aan jou en jij jouw alles aan mij”

Alicia Keys – Fallin’

Eén van haar eerste en volgens velen nog steeds een van haar beste hits, dit R&B/soulnummer klinkt alsof het tientallen jaren eerder uitgebracht had kunnen worden en het werd meteen een klassieker. Alicia ontdekte dat ze op zesjarige leeftijd een passie voor de piano had en kort daarna kreeg ze daarom haar eerste piano cadeau. Ze kreeg op haar zevende al les in klassiek piano spelen, zes uur per dag, en leerde de componisten als Beethoven, Mozart, Chopin en Satie.

Vanessa Carlton – A Thousand Miles

Dit liefdeslied was de debuutsingle van Vanessa Carlton en nog steeds haar bekendste hit. Vanessa gaf aan dat het nummer over “verloren liefde” gaat, hoewel ze nooit de persoon over wie ze zingt heeft genoemd. Ze noemde het nummer ook “een combinatie van realiteit en fictie”. Vanessa leerde pianospelen van haar moeder Heidi Lee, wie ook een professionele pianiste en muziekdocent op school was.

Dit is het titelnummer van het laatste album van The Beatles, deze welbekende klassieker speelde Paul McCartney op de piano om een emotionele boodschap te verspreiden. McCartney vertelt dat het nummer ontstond nadat hij een droom had over zijn moeder Mary tijdens een gespannen periode rond de sessies voor het White Album in 1968. Hij legde later uit dat zijn moeder – die stierf aan kanker toen hij 14 was – de inspiratie was voor de tekst “Mother Mary”: “Ik voelde me gezegend met die droom, dus voelde ik me geïnspireerd om ‘Let It Be’ te schrijven.”