Anouk

Anouk

Anouk Teeuwe, beter bekend als gewoonweg Anouk is een Nederlandse artiest en singer / songwriter die voornamelijk Engelstalige muziek maakt. Ze is geboren in Den Haag op 8 april 1975. De hit single 'Nobody's Wife' uit 1997 betekende voor Anouk haar doorbraak en sindsdien behaalde ze met haar nummers hit na hit. Tot en met 2022 bracht ze maar liefst 14 studioalbums uit en heeft ze in 2013 meegedaan met het Eurovisiesongfestival waar ze de negende plek haalde met haar nummer 'Birds'. 

De jeugd van Anouk

Anouk komt uit een muzikale familie en kreeg muziek met de paplepel ingegoten. Haar moeder is namelijk al vele jaren zangeres in een Bluesband. Anouk had een niet al te fijne jeugd. Haar vader verliet haar en haar moeder toen Anouk nog maar drie jaar oud was. Ze experimenteerde met drugs in haar puberteit en op de Mavo verliet zij haar school in de derde klas. 

Op haar veertiende liep ze weg van huis en kwam zodoende in verschillende tehuizen terecht. Anouk richtte zich vanaf deze tijd serieus en volledig op het zingen en toen ze nog maar 15 jaar oud was gaf ze haar allereerste optreden in Muzikantencafé de Pater in Den Haag. In het begin van de jaren 1990 nam Anouk de plaats in van zangeres in de Rhythm-and-Blues band Shotgun Wedding. Waarmee ze vaak optrad tijdens bruiloften, festivals en feesten. 

In 1994 begon ze op het Rotterdams Conservatorium zonder de vooropleiding die normaal gesproken vereist was. Toch kon ze niet goed aarden op de school en tijdens het volgen van de opleiding merkte ze dat ze de theorie niet meer aankon. Hierdoor stopte ze na twee jaar met de opleiding. 

Carrière van Anouk

Rond 1995 stopte Anouk als zangeres bij de band Shotgun Weddings en ging solo verder met een nieuwe begeleidingsband. De Nederlandse Popwereld begon het talent van Anouk op te merken rond dezelfde tijd en radio dj Alfred Lagarde begon de demo's van Anouk te mixen. Het ging vrij snel in dat jaar toen haar voormalig man en manager Edwin Jansen haar in contact bracht met Golden Earring zanger Barry Hay. 

Barry Hay zag haar optreden op het Zeeheldenfestival in Den Haag en was meteen enorm enthousiast over haar talent. Hij bood aan om materiaal voor haar te gaan schrijven en dit leidde in 1996 tot de single 'Mood Indigo'. Het nummer werd geproduceerd en geschreven door Barry Hay en George Kooymans, de gitarist van Golden Earring. 

Anouk tekent in deze tijd haar eerste platencontract bij Dino Music. In een volgende periode leerde Anouk al vrij snel componist Bart van Veen kennen met wie ze samenwerkte aan een aantal muzieknummers. Haar band bestond op dat moment uit Paul Jan Bakker en Ruud Groenendijk op de gitaar, Satindra Kalpoe op de drums en Carlos Lake op de basgitaar

Doorbraak Anouk 

In september 1997 komt Anouk's tweede single uit genaamd 'Nobody's Wife'. Het nummer stond wekenlang hoog in niet alleen de Nederlandse hitlijsten, maar ook in Denemarken, Finland, Vlaanderen, Noorwegen en Zweden werd het nummer een grote hit. 'Nobody's Wife' betekende voor Anouk dan ook haar grote doorbraak. Een maand later, in oktober, kwam haar debuutalbum uit en werd 'Together alone' genoemd.

Het succes van 'Nobody's Wife' droeg bij aan een enorm goede verkoop van het album en 'Together alone' werd uiteindelijk drie keer platina in Nederland. In Scandinavië en Italië behaalde het album een respectievelijke gouden en platina status. In 1998 kwamen er twee nieuwe singles uit genaamd 'It's So Hard' en 'Sacrifice'. Het uitbrengen van deze nummers had als gevolg dat Anouk in 1998 veel optredens gaf en verschillende festivals zoals Noorderslag, KoninginneNacht en ParkPop afging. 

Toen ze bij PinkPop optrad werd ze met een ei bekogeld. Hier trok Anouk zich echter niets van aan, trok haar besmeurde t-shirt uit en ging vervolgens onverstoord verder met haar optreden. 

Tweede studioalbum

Tegen het einde van 1999 kwam haar tweede studioalbum uit genaamd 'Urban solitude'. De succesvolle eerste single van het album 'R U kiddin' me' zorgde ervoor dat het album direct op nummer 1 binnenkwam in de Album Top 100. In 2000 volgden nog twee singles van het album genaamd 'The Dark' en 'Michel'. Na het uitbrengen van deze twee singles vertrok Anouk naar Amerika om nieuwe muziek te maken. 

Uit de eerste onderhandelingen met haar Amerikaanse label kwamen jammer genoeg niet direct positieve resultaten. In het begin van 2001 komt Anouk met een nieuwe single genaamd 'Don't'. Hierna begon ze aan haar AA Tour-Semi Acoustic Tour. Welke vanaf februari in Nederland begon. 

In maart 2001 brengt Anouk een album uit met niet eerder uitgebrachte nummers genaamd 'Lost Tracks'. Hier staan onder anderen duetten op met K's Choice zangeres Sarah Bettens en Postman. Daarnaast staan er ook alternatieve en akoestische versies van eerder uitgebrachte nummers op het album. Ook alle eerder gemaakte videoclips en een niet eerder uitgebrachte versie van 'Sacrifice'. In hetzelfde jaar ontslaat Anouk haar volledige begeleidingsband nadat Paul Jan Bakker bij Kane had gespeeld tot grote onvrede van Anouk. 

De overige leden van de band kozen de kant van Paul Jan Bakker en dat zag Anouk als meer dan voldoende reden om ze allemaal te ontslaan. Zo startte ze een compleet nieuwe begeleidingsband bestaande uit toetsenist Robin van Vliet, gitaristen Jack Pisters en René van Barneveld, drummer Hans Eijkenaar en bassist Silvano Matadin. 

Vervolg albums

Tegen het einde van 2002, in november, komt er weer een nieuw album uit. Het derde studio album van Anouk krijgt de naam 'Graduated Fool'. Op dit vervolg album wordt ze begeleid door René van Barneveld, Hans Eijkenaar, Lex Bolderdijk, Michel van Schie en Leendert Haaksma. Eijkenaar, van Schie en Haaksma waren ook haar vaste begeleidingsband tijdens optredens die vanaf november 2002 zullen plaats gaan vinden. 

De eerste single die werd uitgebracht van het derde studioalbum kreeg de naam 'Everything'. In samenwerking met filmmaker Rosto werd de videoclip voor de tweede single 'I Live For You' gemaakt. Hij maakte ook de bijzondere clip voor single 'The Dark'. De nieuwe videoclip won een prijs op het Nederlandse Film Festival. In de videoclip verschijnt Anouk naakt onder water. De clip werd echter alleen op The Box gedraaid en de single flopte helaas. MTV en TMF moesten de videoclip boycotten vanwege onenigheid met het management van Anouk. 

In 2003 draagt ze bij aan een nummer van Junkie XL genaamd 'Between These Walls' welke op het album van Junkie XL 'Radio JXL: A Broadcast from the computer Hell Cabin' te horen zal zijn. 

Begin 2004 verschijnt het album 'Update' welke akoestische versies van eerder uitgebrachte nummers bevat. Vrijwel tegelijk komt ook de DVD 'Close up' uit met diverse live optredens op festivals en een bonus cd. 

Eind 2004 komt het nieuwe studioalbum 'Hotel New York' uit. Dat op nummer één binnenkomt in de Album Top 100. De single ´Girl´ van het album is een groot succes en is het grootste succesnummer tot nu toe voor de zangeres. ´Hotel New York´ wordt een jaar later opnieuw uitgebracht als dubbelalbum. 

Eind 2005 geeft Anouk vier concerten in Rotterdam en twee concerten in Antwerpen die allemaal binnen no-time zijn uitverkocht. In april 2006 komt er een live-dvd uit genaamd 'Anouk is Live' met hier op de concerten van Ahoy in Rotterdam. Tegelijkertijd kondigt ze een festivaltour aan. Zo trad ze op op onder andere PaasPop, Lowlands, BosPop en Rock Werchter. 

Ook trad ze op Koninginnedag op bij het Museumplein in Amsterdam voor 280.000 mensen. In deze tijd verzorgde ze ook vrijwel alle zangpartijen van het album 'Green' van haar toenmalige echtgenoot Remon Stotijn, beter bekend als Postman. 

In het buitenland was Anouk ook erg succesvol in 2006. In de Benelux, maar ook in Turkije en Israël. In februari 2006 bereikte ze met haar single 'One Word' de hitlijsten van Albanië. Aan het einde van het jaar probeerde Anouk succes te behalen in Canada door het album 'Hotel New York' daar opnieuw uit te brengen met als bonustrack het nummer 'With You'. Helaas bleef het gewenste succes uit. 

Volgende successen

Rond de zomer van 2007 neemt Anouk haar vijfde studioalbum op met muzikanten van Amerikaanse afkomst en de producer genaamd Glen Ballard. Doordat het niet te voorkomen was door onderlinge verschillen verbreek ze opnieuw de samenwerking met haar begeleidingsband vanwege meermaals kritiek op haar muziek. Hierdoor moesten de optredens omstreeks de releasedate van het album uitgesteld worden. 

In korte tijd stelt ze overigens een nieuwe band samen die bestaat uit vrij jonge muzikanten zodoende kunnen de optredens toch snel gepland worden. Begin november 2007 kwam de eerste single uit van het vijfde studioalbum van Anouk genaamd 'Good God'. Het nummer krijgt een spraakmakende clip die door Jonas Akerlund wordt geproduceerd. De single doet het goed en wordt 3FM Megahit en TMF Superclip. 

Eind november 2007 volgt het album die de naam 'Who's your momma' krijgt. Het album is erg succesvol en wordt gezien als Anouks mogelijke doorbraakalbum op internationale grondgebieden mede dankzij de vermelding op de site van beroemd showbizz blogger Perez Hilton. Hij noemde Anouk de Nederlandse Amy Winehouse op zijn blog. 

Een dag voordat het album 'Who's your momma' op de nummer één positie binnenkomt in de Album Top 100 gaf Anouk een live optreden bij Radio 538 met haar nieuwe, jonge begeleidingsband. Begin 2008 komt de tweede single uit van het album genaamd 'I don't wanna be hurt'. Bij deze single komt er echter geen videoclip omdat hier geen tijd voor is vanwege optredens en voorbereidingen voor haar concertreeks die gepland stonden in maart 2008 in Antwerpen en Arnhem. De concerten waren opnieuw binnen no-time uitverkocht. 

Na de concerten in maart vertrekt Anouk naar L.A. in Amerika om hier de videoclip op te nemen voor de derde single van haar album 'Modern World'. De single wordt geregisseerd door Melina Matsoukas. In april komt de single met videoclip uit en nog dezelfde dag staat deze op de site van Perez Hilton. De clip was de grootste ooit van Anouk, waarin ze te zien is als Amish vrouw in verschillende settings. De single verschijnt in drie versies met allerlei extra's. In Turkije wordt de single een nummer-één hit. 

Onverwacht succes

In Noorwegen behaald Anouk plotseling onverwacht succes nadat Erlend Bratland in de finale van Norway Got Talent het nummer 'Lost' zingt waarna de zestienjarige de finale wint. De Noren pikten het nummer vervolgens massaal op en de single werd een grote hit in de Noorse hitlijsten. Anouk wilde graag naar Noorwegen voor promotie, maar haar platenmaatschappij is het daar niet mee eens. Maar in plaats daarvan werd succes beantwoord door het album 'Who's your momma' met als bonustrack 'Lost' opnieuw uit te brengen in Noorwegen. 

Een tijdje later werd het nummer 'Lost' ook door het Amerikaanse publiek opgepikt doordat er in het programma 'So you think you can dance' gebruik van werd gemaakt. In het najaar van 2008 komt het nummer 'If I Go' uit. Als videoclip voor het nummer worden de beelden van de live optredens in het GelreDome gebruikt. 

Ook ging ze in 2008 lesgeven in het conservatorium van Amsterdam. Op het conservatorium gaf ze zowel groepslessen als individuele lessen en het werd een groot succes. Op 31 januari 2008 sloot ze het jaar mooi af met een concert op de Dam in Amsterdam. 

Van 2009 tot 2012

Halverwege 2009 beëindigd Anouk opnieuw de samenwerking met drie bandleden van haar begeleidende band. Beide gitaristen worden vervangen en Martijn van Agt en Leendert Haaksma nemen hun plaats in, welke beiden al eens in de band van Anouk hebben gespeelt. De bassist wordt vervangen door Glenn Gaddum Jr. Thijs Boontjes, de toenmalige toetsenist verlaat even later ook de band. 

Ook halverwege 2009 wordt bekend dat er een nieuw album zal gaan komen. Welke 'For Bitter or Worse' zal gaan heten. De eerste single die wordt uitgebracht van het album heet 'three days in a row' en wordt voor het eerst ten gehore gebracht op de Lokerse feesten in België. 

Tegelijkertijd stond de single in alle hitlijsten op de nummer één positie. In het najaar van 2009 wordt het album officieel uitgebracht via de platenmaatschappij EMI. Het album behaalde na één dag al de platina status en kwam binnen op de nummer één in de Album Top 100. 

De tweede single van het album genaamd 'Woman' komt uit in november 2009 en in januari 2010 de derde single 'For Bitter of Worse'. Het nummer is tevens ook de titelsong voor de film 'De gelukkige huisvrouw'. Voor de film werd de originele videoclip aangepast door beelden van de film in de clip te vertonen. 

In mei 2010 kwam de vierde single van het album uit genaamd 'Lovedrunk'. In augustus 2010 schoof Anouk een nieuw album opzij omdat zij deze niet geschikt vond voor het moment. Ze gaf op dat moment aan een vrolijkere plaat te gaan uitbrengen in het volgende jaar. Ook de plannen voor een nieuwe tour blies ze af omdat het op dat moment niet goed voelde. 

Ook haar baan als docente aan het conservatorium zegt ze rond deze tijd op vanwege zoals door haar zeggende 'gebrek aan talent'. 

To Get Her Together

In mei 2011 komt Anouks zevende studioalbum uit welke de titel ´To Get Her Together´ krijgt. Op dit album is ook te horen dat er samengewerkt is met diverse bekende Nederlandse zangeressen zoals Trijntje Oosterhuis, Shirma Rouse, Jenny Lane en Berget Lewis. 

Voorafgaand aan de release van het album plaatste Anouk een voorproefje van het nieuwe album op YouTube, de single ´Killer Bee´. Als videoclip voor het nummer werden beelden uit de muziekstudio gebruikt waarop te zien was hoe Anouk en de andere zangeressen bezig waren het album op te nemen. 

Ondanks dat het nummer niet officieel de eerste echt uitgebrachte single was van het album werd deze toch bekroond met veel succes als 3FM Megahit en RADIO 538 Alarmschijf. Het nummer was vier dagen gratis te downloaden via iTunes. 

Begin april kwam de officiële eerste single uit van het album genaamd 'Down & Dirty'. Gevolgd door 'What Have You Done' in mei welke als promotionele single werd gebruikt. Rond halverwege juni werd de officiële tweede single van het album uitgebracht genaamd 'I'm a Cliche'. Dit was overigens de eerste single waarvoor een videoclip opgenomen werd. 

Eind november 2011 verschijnt het album ''Live at Toomler'. Een album bestaande uit live versies van voornamelijk nummers van het album 'To Get her Together' afkomstig van live sessies in de Toomler in Amsterdam. 

2013 & 2014

In 2013 vertegenwoordigd Anouk Nederland op het Eurovisiesongfestival in Zweden met het nummer 'Birds' die ze speciaal voor het evenement en competitie heeft geschreven in samenwerking met Tore Johansson en Martin Gjerstad. 

Ze was de eerste Nederlandse artiest die het sinds 2004 tot de finale schopte. Uiteindelijk eindigt ze op een negende plek, de hoogste notering voor Nederland sinds 14 jaar. Het was dan ook het meest bekeken songfestival vanuit Nederland sinds tijden. In mei 2013 komt het nieuwe album 'Sad Singalong Songs' van Anouk uit. Het eerste album die uitgebracht wordt onder eigen platenlabel Goldilox. 

Het nummer 'Stardust' was al eerder als gratis download uitgebracht om ook weer van dit album een voorproefje te geven. In mei worden er ook vier officiële clips van de nummers 'Birds', 'The Good Life', 'Kill' en 'Pretending as Always' uitgebracht. Dit zijn de officiële eerste vier singles van het nieuwe album. 

In oktober van hetzelfde jaar trad Anouk op bij Symphonica in Rosso, met als gastartiest Trijntje Oosterhuis. Een aantal van de optredens moest echter af worden gelast vanwege stemproblemen van Anouk, maar werden op een latere datum alsnog gegeven. In 2014 schreef Anouk het nummer 'Walk Along' van Trijntje Oosterhuis om met dit nummer Nederland te vertegenwoordigen op het volgende Songfestival. 

Ook zong Anouk de achtergrondkoortjes in voor het nummer. In november 2014 komt het album 'Paradise and Back Again' uit. De nummers op dit album gaan voornamelijk weer over haar eigen leven. Het nummer 'Breathe' bijvoorbeeld gaat over de dreigementen die ze kreeg nadat ze zich uitsprak op het zwarte pietendebat. 

2015 en erna

In 2015 nam ze de positie aan als één van de nieuwe coaches van het zesde seizoen van The Voice of Holland. 

Vanwege de zwangerschap van haar zesde kind was ze in het zevende seizoen niet te zien bij The Voice. Voor het achtste tot en met elfde seizoen van The Voice keert ze echter weer terug. Ook in 2022 zou ze één van de coaches blijven in The Voice, maar na berichtgeving van het grensoverschrijdende gedrag binnen het programma stopte ze per direct. 

Naar haar zeggen moest de leiding van het programma geweten hebben van de misdragingen en verwijt ze hun niet te hebben ingegrepen. Ook vermeld ze erbij dat haar vertrek definitief is en dat ze niet terug zal keren bij het programma. In 2015 bracht Anouk de single 'Dominique' uit. De naam van haar vriend en haar eerste Nederlandstalige single. In maart 2016 komt Anouks 12de studio album uit genaamd 'Queen for a Day'. Begin februari komt de eerste single uit van het album. 'Run Away Together'. 

In The Voice of Holland trad ze op met de dit nummer in duet-vorm met haar kandidate Jennie Lena. Al snel na het uitbrengen van haar 12de album volgt er weer een nieuw album in oktober 2016 genaamd 'Fake It Till We Die'. In 2017 is ze gastartiest bij Holland Zingt Hazes in de Ziggo Dome. 

Vanaf 2018 was ze twee seizoenen duo coach voor het programma The Voice Family welke online uitgezonden werd en een spin-off was van The Voice. Van maart 2019 tot juni 2020 was ze coach bij The Voice Kids. Tegen het einde van oktober in 2018 komt Anouks eerste Nederlandstalige album uit die de titel 'Wen D'r Maar Aan' kreeg. Het album bereikt in de eerste week de nummer één positie van de Album Top 100. Op 22 april 2022 bracht Anouk een mini-album uit getiteld 'Trails of Fails'. 

Privéleven van Anouk

Na korte tijd getrouwd te zijn geweest met haar toenmalig manager Edwin Jansen had Anouk een relatie met Satindra Kalpoe die de drummer in haar begeleidende band vertegenwoordigde. Vervolgens kreeg ze een relatie met Remon Stotijn van de Anonymous Mis, de frontman van Postmen. In maart 2004 trouwden het stel en kregen vervolgens drie kinderen, twee zoons en een dochter. In mei 2008 werd het echter bekend dat het stel zou gaan scheiden. 

In maart 2009 kreeg Anouk een relatie met de zes jaar jongere rapper Robert Coenen, die beter bekend staat onder zijn artiestennaam Unorthodox. Tien jaar eerder hadden ze al een korte relatie, maar Anouk vond toen het leeftijdsverschil te groot omdat Robert toen nog maar 18 jaar oud was. Hij is te zien in de clips van de nummers ´Michel´ en ´Three Days in a Row´. Ze kregen samen een zoon. Het vierde kind van Anouk. Vrij kort na de geboorte van hun zoon werd de relatie beëindigd. 

In juni 2014 kreeg Anouk weer een zoon, met de vader van het kind was Anouk niet samen. In juni 2016 kreeg Anouk een dochter met haar nieuwe vriend, Dominique. Dit zal haar zesde kind worden van vier vaders. Dit was ook de aanleiding om het nummer 'Dominique' op te nemen. Deze zwangerschap was de reden dat Anouk het zevende seizoen van The Voice oversloeg als coach. In juni 2022 trouwde Anouk voor de derde keer tijdens een concert van haar op het Malieveld in Den Haag.

Wil je een instrument leren bespelen of beter leren zingen? Wij hebben honderden lessen voor je klaar staan.