Is jouw passie muziek maken en is het je droom een eigen thuisstudio te creëren? Dat kan! De thuisstudio is tegenwoordig echt een begrip geworden. Je hoeft namelijk niet meer uren door te brengen in een professionele muziekstudio in de stad en daar honderden of misschien wel duizenden euro’s kwijt te zijn om muziek te maken. Dit kan ook gewoon lekker vanuit je eigen vertrouwde omgeving, je huis! Heb je een kamertje over of wil je misschien wel de zolder omtoveren tot jouw eigen muziekdomein? Tegenwoordig is er bij muziekwinkels een zeer groot aanbod te vinden aan professionele apparatuur en software die jou kunnen assisteren bij het produceren en opnemen van jouw eigen muziek. In dit blog vertellen we je er alles over. Lees je mee?
De thuisstudio
Wanneer je eraan zit te denken om die overige slaapkamer of zolder om te toveren naar een thuisstudio, kan er veel op je afkomen. Want wat moet je allemaal aanschaffen om van jouw thuisstudio een echte muziekstudio te maken? Allereerst is het belangrijk om te gaan kijken naar de manieren waarop je muziek wilt maken. Wil je enkel beats en instrumentals maken? Dan is een goede synthesizer aan te bevelen. Ook kun je met een goede DAW software al hele beats en instrumentals produceren. Wil je daarnaast ook graag zingen en dit kunnen opnemen? Dan is het aan te raden om een goede microfoon en een geluidskaart (audio interface) aan te schaffen om je muziek te kunnen opnemen. Wil je daarnaast ook (elektrische) instrumenten bespelen en dit geluid opnemen? Dan is een versterker ook zeker een aanrader. Daarnaast is het een goed idee om goede studio monitors te kopen. Zo is ieder geluid wat je in jouw home studio produceert op een optimale manier te beluisteren. Hieronder lichten we nog een aantal onderdelen van de apparatuur toe;
DAW software
De DAW software is één van de allerbelangrijkste gereedschappen die een producer nodig heeft. Daarnaast kan je deze gebruiken met of zonder synthesizer. Een synthesizer kun je gebruiken in samenwerking met je DAW software om zo nóg betere en meer uitgebreide muziekproducties te produceren. DAW staat voor Digital Audio Workstation en geeft je een enorm groot aantal sporen tot je beschikking om opnames te maken, beats te produceren en te mixen en bewerken. Er zijn een aantal verschillende DAW software op de markt, maar eigenlijk doen ze in grote lijnen allemaal hetzelfde. Het is maar net welke software jij het prettigst vindt om mee te werken. De meeste DAW software worden geleverd met een (kleine) set aan plugins, maar deze kun je ten aller tijden bijkopen. Zoveel als dat je zelf wilt. Plugins zijn ook gratis op internet te vinden, kijk er hierbij alleen wel mee uit dat je geen illegale plugins gaat downloaden! Deze kunnen virussen bevatten en zo is voor je het weet heel je workstation naar de knoppen! Het goede nieuws is dat er ook veel legale plugins op internet te vinden zijn die je ook gratis kunt krijgen. Even een tip voor het kiezen van je DAW software: kijk goed met welk besturingssysteem je werkt (bijvoorbeeld Windows of Mac) om zo een DAW software te kunnen kiezen die compatibel is met jouw besturingssysteem.
De geluidskaart (audio interface)
Wanneer je serieus aan de slag wilt gaan met muziek maken, kan eigenlijk een goede geluidskaart ofwel audio interface niet ontbreken. De belangrijkste voordelen van een geluidskaart zijn, dat je geluid een stuk beter klinkt door de speakers of koptelefoon en dat je betere en meer hoogwaardige geluidsopnames kan maken met bijvoorbeeld je stem of gitaarspel. Daarnaast zijn er nog andere voordelen als je gaat werken met een geluidskaart; zo heb je verschillende ingangen voor microfoons en aparte uitgangen voor luidsprekers en koptelefoons en tot slot is een geluidskaart voorzien van handige knoppen om zo voor alle in- en uitgangen het volume te kunnen regelen.
De microfoon
Als je geluid wilt gaan opnemen met bijvoorbeeld je gitaar of je wilt gaan zingen, dan is het noodzakelijk om een goede microfoon aan te schaffen. Het ligt er hierbij wel aan wat je wilt gaan opnemen. Wil je vocalen (zang) of bijvoorbeeld het geluid van de akoestische gitaar op gaan nemen? Dan kun je het beste kiezen voor een grootmembraan condensatormicrofoon. Een dynamische microfoon is bijvoorbeeld weer een betere keuze als je elektrische gitaar geluiden op wilt gaan nemen vanaf je speakerkabinet. Wil je liever een alles-in-één oplossing? Ga dan voor de USB-microfoon, deze heeft namelijk een ingebouwde audio interface. Let er bij het kopen van een microfoon wel op dat je de kabels niet vergeet. Deze worden namelijk zelden meegeleverd zodat iedereen voor zichzelf de keuze kan maken hoelang of hoe kort hij of zij de kabels wilt hebben om zo rekening te kunnen houden met de opstelling.
Studio speakers
Goede studio monitors ofwel speakers zijn een onmisbaar onderdeel van jouw thuisstudio als je professioneel aan de slag wilt gaan met jouw muziek. Monitor speakers, hoe ze ook wel worden genoemd, zijn namelijk speciaal gemaakt om het geluid die in de studio wordt geproduceerd neutraal te laten klinken. Het neutrale geluid van de speakers zorgt ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer je via een andere geluidsbron je nummers aan anderen laat horen! Misschien zit je er wel aan te denken ‘maar mijn buren dan?’. Je kunt wel een goede koptelefoon gebruiken, maar deze dien je eigenlijk alleen te gebruiken als aanvulling. Om een ruwe mix te maken is een koptelefoon prima, maar als je alleen maar via je koptelefoon mixed dan zal je merken dat deze “smal” en “droog” gaat klinken en dat wil je natuurlijk niet. Ook staan vaak de drum en zang bij de koptelefoon te hard, waardoor het via een andere geluidsbron, zoals in de auto, heel anders zal gaan klinken dan jij voor ogen hebt.
Akoestiek in de thuisstudio
Wanneer je met muziek bezig wilt gaan in je huis, wil je natuurlijk niet dat je buren hier teveel last van gaan hebben. Ook wil je natuurlijk dat het geluid de optimale sterkte en klank heeft om zo de meest prachtige producties te kunnen maken. Hier komt de akoestiek van jouw thuisstudio om de hoek kijken. Je kunt de akoestiek in je home studio verbeteren door zogeheten absorbers, diffusors en bass traps te plaatsen. Door deze op de juiste plekken in je studio te plaatsen verbeter je de akoestiek aanzienlijk en wordt het geluid in je muziekstudio als het waren gevangen en weerkaatst. Wanneer je met de akoestiek in je studio aan de slag wilt gaan kun je er wel het beste voor zorgen dat je je eerst goed inleest hierover of even advies vraagt bij een muziekwinkel of iets dergelijks. Je kunt je akoestiek namelijk ook verslechteren en dat is natuurlijk niet te bedoeling.