Gitaar leren spelen in de vakantie, alle tijd om lekker rustig aan de slag te gaan
Gitaar leren spelen in de vakantie, alle tijd om lekker rustig aan de slag te gaan

Gitaar leren spelen in de vakantie, alle tijd om lekker rustig aan de slag te gaan

Misschien heb je binnenkort een tijdje vrij of misschien heb je al wel lekker vakantie. Dit is de ideale tijd om aan de slag te gaan met gitaar leren spelen! Gitaar leren spelen in de vakantie is namelijk heel erg fijn omdat je alle tijd hebt en alles lekker en geheel op je eigen tempo kunt doorlopen. Voordat je het weet kan je al een gezellig deuntje op je gitaar spelen en ben je er klaar voor om de meest leuke liedjes aan je vrienden en familie te laten horen. Denk er eens aan hoe gezellig het zou zijn als jij lekker je gitaar erbij kunt pakken terwijl jij en je vrienden genieten van een koele zomeravond bij het kampvuur!

Gitaar leren spelen tijdens de vakantie

In de vakantie en wanneer je dus een tijdje vrij bent om te doen wat je wilt, is het het ideale moment om je lang gekoesterde droom van gitaar leren spelen echt eens aan te gaan pakken! Het allerfijnst is dan natuurlijk dat je de liedjes die jij leuk vindt ook daadwerkelijk leert spelen. Toch? Heb jij je kampvuur repertoire in je hoofd al helemaal klaar staan? Dan is het handig om direct te gaan beginnen met het leren spelen van de liedjes die jij graag zou willen spelen. Hoe je dat doet? Maak een lijstje van alle nummers die je graag zou willen leren spelen en bespreek deze met je docent. Jouw docent kan op volgorde van moeilijkheidsgraad de nummers selecteren en zo een mooi lijstje maken die je stuk voor stuk af kunt werken en zo alle nummers gaat leren die je leuk vindt. Het is belangrijk om een lijstje te maken omdat namelijk ieder nummer anders is dan het andere, de ene zal iets ingewikkelder in elkaar steken dan de andere. Daarom begin je bij het makkelijkste nummer om te beginnen en je werkt zo naar het meest moeilijke nummer toe. Geeft jou lokale gitaardocent geen les in de vakantie of is de muziekschool bij jou in de buurt dicht tijdens jouw vrije dagen? Geen nood! Bij de Online Muziek Academie kan je altijd en overal lessen volgen!

Gitaarlessen bij de Online Muziek Academie

Bij de Online Muziek Academie kan je vandaag nog en per direct starten met het leren van gitaar spelen en dat geheel vanuit jouw eigen, vertrouwde omgeving! De eerste 7 lessen zijn gratis, zo kan je direct een goede indruk krijgen van hoe onze lessen in elkaar steken. We werken met maandabonnement met een mooie, lage prijs die je nergens anders tegen komt. Dat wil absoluut niet zeggen dat onze lessen van mindere kwaliteit zijn dan duurdere lessen, integendeel zelfs! Onze lessen zijn van de allerhoogste kwaliteit, je krijgt direct toegang tot onze online leeromgeving waar je de honderden gitaarlessen geheel op je eigen tempo kunt volgen zonder je huis te hoeven verlaten. Het abonnement is maandelijks opzegbaar zodat je nergens aan vast zit en je kunt je eigen favo nummers aanvragen! Hieronder een mooi overzicht van alle voordelen van gitaarlessen volgen bij de Online Muziek Academie;

 • Je krijgt onbeperkt toegang tot de lessen, nummers en workshops in het ledensysteem
 • De eerste 7 lessen zijn helemaal gratis en je zit nergens aan vast
 • Zeer lage maandelijkse kosten in vergelijking met lokaal muziekonderwijs
 • Abonnement is maandelijks opzegbaar
 • Zeer hoge kwaliteit lessen gegeven door ruim ervaren en professionele docenten
 • Gitaar leren spelen in je eigen tempo
 • Je hoeft de deur niet uit, je kan waar en wanneer je wilt de lessen volgen
 • Iedere les kan je zo vaak volgen als je zelf wilt
 • De lessen zijn geschikt voor zowel de elektrische gitaar als de akoestische gitaar
 • Oneindig veel inspiratie door bekende nummers en hits van alle tijden
 • Zelf je eigen nummers aanvragen die je wilt leren spelen (als deze er al niet in staan)
 • Leer al je favoriete nummers spelen met een heldere uitleg
 • De docenten staan altijd voor je klaar om al je vragen te beantwoorden

Handige tips voordat je aan de slag gaat met de gitaar

Hieronder geven we je een aantal tips die je kunt gebruiken voor je aan de slag besluit te gaan met het leren van gitaar spelen;

Leer één gitaartechniek tegelijk

Zoals je wel weet heb je niet alleen je linkerhand en je rechterhand nodig om gitaar te leren spelen. Er komen ook allerlei verschillende vingers bij kijken die van alles moeten doen! Daarnaast moet je ook nog eens het juiste ritme spelen, de maat aanhouden en als het even kan lekker mee neuriën of zingen. Zoals je ziet komt er dus heel wat kijken bij het spelen van de gitaar. Het lijkt in het begin erg veel, maar wanneer je het eenmaal onder de knie hebt gaat het allemaal vanzelf. Daarom is het heel belangrijk om in het begin één gitaar techniek aan te leren en niet diverse technieken tegelijk. Als je namelijk aan de slag gaat met meerdere technieken tegelijk zal je merken dat het je teveel zal worden, vooral in het begin. Focus je dus in het begin vooral op één techniek en wanneer je deze onder de knie hebt kun je hierna altijd andere technieken gaan leren!

Laat je vooral niet gek maken en geef niet op

Trek je niets aan van wat je omgeving over jouw gitaarspel te zeggen heeft! Iedereen heeft misschien wel een mening over hoe snel of hoe langzaam jij gitaar leert spelen of hoe jij een bepaald liedje speelt. Laat je niet gek maken en leer alles gewoon lekker op jouw eigen manier en op jouw eigen tempo! Soms kan het zijn dat de moed je in de schoenen zinkt als je wéér iemand op YouTube voorbij ziet komen die het een heel stuk sneller onder de knie heeft dan jou en binnen een onvoorstelbaar korte tijd de sterren van de hemel speelt met zijn of haar gitaar. Onze tip: trek je hier niets van aan en geef vooral niet op! Misschien duurt het bij jou iets langer, maar dat kan ook altijd ineens veranderen wanneer je bezig bent en bovendien is het helemaal niet belangrijk hoe snel of hoe langzaam je leert. Het gaat erom dát je het gitaar spelen leert en dat je bezig bent met iets wat jou veel plezier geeft! Dat is het allerbelangrijkste!

Leer muziek begrijpen

Wanneer je hoe muziek over het algemeen in elkaar steekt wordt het een stuk makkelijker om de akkoorden en de tekst van bepaalde nummers te onthouden. Als je bijvoorbeeld kijkt naar popmuziek zal je zien dat deze muzieksoort vrijwel altijd uit een intro, een aantal coupletten en een refrein en misschien een bridge bestaat. Zodra je leert herkennen waar en wanneer ieder onderdeel zich afspeelt in een nummer wordt het allemaal een stuk eenvoudiger om deze nummers op je gitaar te spelen.

Je houding

Wanneer je gaat beginnen met gitaar spelen is het belangrijk een goede houding aan te nemen. Doordat je vanaf het begin de juiste houding aanneemt leer je veel gemakkelijker en sneller de gitaar te bespelen! Ook voorkom je met de juiste houding een hoop klachten wat het gitaar spelen een stuk comfortabeler maakt.

Uiterlijk en verzorging

Nee, je hoeft absoluut niet ineens onder de zonnebank te gaan en je haar in de krul te gaan zetten om gitaar te spelen. We hebben het hier vooral over je nagels. Misschien zit je er helemaal niet op te wachten omdat je misschien een vrouw bent die van lange nagels houdt, maar het is wel belangrijk om je nagels te knippen wanneer je gitaar gaat spelen. Althans de nagels van de vingers waarmee jij de akkoorden maakt. De nagels van de vingers waarmee je de snaren aanslaat kan je weer wel laten staan. Je kunt natuurlijk altijd proberen om je nagels te laten staan of ze iets korter te maken dan dat je gewent bent, ik kan het me namelijk wel voorstellen dat je het een beetje raar vindt om aan iedere hand een andere lengte nagels te hebben. Probeer het gewoon eens en als het niet gemakkelijk gaat of het voelt oncomfortabel kan je altijd je nagellengte aanpassen!

Snel de belangrijkste akkoorden spelen

Wanneer je begrijpt dat de meeste popmuziek liedjes maar 4 of 5 akkoorden bevatten dan weet je nu al dat jouw succes bij het gitaar spelen ligt bij het snel leren van de belangrijkste en meest voorkomende akkoorden. Sommige popliedjes worden zelfs maar met 3 akkoorden gespeelt! Wanneer je de belangrijkste akkoorden in de vingers hebt kun je al binnen korte tijd honderden nummers spelen!

Leeftijd is niet belangrijk. Ritme wel!

Of je nu 6 jaar oud bent of 66 jaar, het maakt voor het gitaar spelen eigenlijk helemaal niet uit! Sommige mensen denken dat je op een bepaalde leeftijd te jong of juiste te oud bent om nog iets te leren en in dit geval dus een muziekinstrument leren spelen. Niets is minder waar! Het allerbelangrijkste is dat je de maat moet kunnen aanhouden en natuurlijk het juiste formaat gitaar. Je hebt 1/1 maten, 1/2 maten en 3/4 maten gitaren. Dit betekent natuurlijk niet dat je één, een halve of een driekwart gitaar in je handen krijgt ;). Deze maatvoering heeft te maken met de grootte van de gitaar. Zo is er voor ieder persoon en lichaam wel een goede gitaar te vinden!

Begin simpel en werk op naar moeilijker

Het klinkt natuurlijk heel voor de hand liggend, maar je zult je verbazen over het feit dat heel wat mensen graag een aantal stapjes overslaan zodat ze voor hun idee sneller gitaar leren spelen. Doe dit niet! Begin gewoon bij het begin en begin bij de simpele dingetjes. Wanneer je het ene in de vingers hebt kan je over gaan naar de volgende stap en zo ga je naar de steeds moeilijkere onderdelen van het gitaar spelen. Probeer vooral niet te snel te gaan en allerlei verschillende muzieksoorten te willen spelen. Begin met één gitaar techniek en breid steeds verder uit, begin met de basisakkoorden en leer dan de Barré akkoorden en ga zo vervolgens steeds verder uitbreiden met muziekgenres. En zo steeds meer en meer. Je zult merken dat wanneer je bij het begin begint en start met de simpele dingen die je steeds verder uitwerkt naar moeilijk dat het gitaar leren spelen je een stuk beter af zult gaan dan wanneer je maar kris kros alles door elkaar gaat leren.