Akoestische gitaar leren spelen? | Kopen, vergelijken en tips
Welke akoestische gitaar kopen?

De akoestische gitaar staat bekend om zijn klankkast, welke als luidspreker dient. De klankkast (met een rond klankgat) zorgt er namelijk voor dat er nog meer lucht in beweging wordt gebracht. Hierdoor neemt het volume van het geluid, wat de snaren produceren, sterk toe. Daarnaast is de klankkast van de akoestische gitaar van hout gemaakt om het geluid nog mooier te laten klinken.

akoestische gitaar

Welke soorten akoestische gitaren zijn er?

Er zijn meerdere soorten akoestische gitaren met allemaal weer een eigen unieke klank. Daarnaast worden alle deze gitaren op een soortgelijke manier gestemd. Ook hanteren gitaristen voor deze gitaren dezelfde vingerzetting en gitaarakkoorden. Meer weten over de soorten akoestische gitaren? Lees dan snel verder of raadpleeg de uitgebreidere pagina`s op uwgitaarlesonline.nl.

Klassieke gitaar

Alle andere gitaren zijn eigenlijk op basis van de klassieke gitaar gemaakt. Het ontwerp van flamenco en archtop gitaren is dan ook overeenkomstig met deze gitaar. Omdat de gitaar oorspronkelijk uit Spanje komt wordt de klassieke gitaar ook wel Spaanse gitaar genoemd. Een opvallend kenmerk van deze gitaren zijn de snaren. Deze zijn namelijk van nylon gemaakt in plaats van bijvoorbeeld metaal.

Western gitaar

De western gitaar heeft in vergelijking tot de klassieke gitaar stalen snaren en een vlakke bovenkant. Daarnaast is vaak de klankkast een stuk groter en de hals wat smaller. Door deze constructie en met name door de stalen snaren produceert de western gitaar (ook wel aangeduid met steelstringgitaar) een feller geluid.

Flamenco gitaar

Deze akoestische gitaar heeft zijn naam te danken aan de Spaanse muziekstijl flamenco. Naast de benaming flamenco gitaar wordt deze ook wel Spaanse gitaar genoemd. Vaak wordt deze gitaar op een andere manier bespeeld in vergelijking tot bijvoorbeeld een klassieke gitaar. Zo geeft de flamencogitarist de melodie aan door op het bovenblad te tikken, wat we tokkelen noemen.

Resonator gitaar

De resonator gitaar is een akoestische gitaar met een totaal andere klankkast in vergelijking tot  andere akoestische gitaren. De klankkast is namelijk gemaakt van metaal, wat de resonator wordt genoemd (vergelijkbaar met een luidspreker). Het merk Dobro is de uitvinder geweest van dit bijzondere snaarinstrument, waardoor deze ook bekend staat onder de naam Dobro gitaar. Daarnaast heeft de resonator gitaar net als de western gitaar stalen snaren, welke ideaal zijn voor het gitaarspel met een ‘slide’ (metalen staafje).

Archtop gitaar

De archtop gitaar heeft zijn te danken aan het gebogen bovenblad. Daarnaast is het ontwerp van archtop gitaren afgeleid van strijkinstrumenten als de viool. Dit zie je naast het bovenblad terug in de klankgaten, welke de vorm hebben van een f-sleutel. Ook heeft een archtop gitaar net als vele andere akoestische gitaren stalen snaren. Door het ontwerp, snaren en gitaarelementen (semi-akoestische varianten) is het een echte jazz gitaar.

Akoestische gitaar merken

Er zijn meerdere gitaarmerken en als het gaat om de akoestische gitaar merken, dan heb je ontzettend veel keuze. Eerste en bekendste gitaarbouwer is het merk Martin. Daarnaast hebben merken als Fender en Gibson ook tal van akoestische gitaren op de markt gebracht.

Semi akoestische gitaar

Als gitarist zijnde kan het soms erg leuk zijn om gewoon akoestische te kunnen spelen, maar ook versterkt. Wanneer je in het bezit bent van akoestische gitaar met stalen snaren, dan is er een mogelijkheid om deze te voorzien van gitaarelementen. Hierdoor kun je het akoestische geluid versterken, waardoor het net lijkt of je een elektrische gitaar bespeeld. Daarnaast kun  je er ook voor kiezen om een semi akoestische gitaar te kopen. Deze is namelijk al standaard voorzien van een gitaarelement, waardoor het inbouwen niet meer nodig is.

semi akoestische gitaar

Semi akoestische gitaren worden vaak gebruikt door singer-songwriters en gitaristen, welke hun kunsten vertonen op podia. Wanneer je het akoestische geluid zoveel mogelijk wil behouden is een kleine oefenversterker aan te raden.

Akoestische gitaar kopen

Wanneer je een akoestische gitaar gaat kopen is het belangrijk om een budget vast te stellen. Hierdoor kun je al een heleboel gitaren afstrepen, welke een bedrag hebben dat niet in de buurt ligt van het vastgestelde budget. Daarnaast moet je niet al te veel verwachten bij het kopen van een akoestische gitaar, want dan valt het vrijwel altijd mee.

Bekijk eens het volgende filmpje met een handige tip voor wanneer je een akoestische gitaar gaat kopen:

Een akoestische gitaar kopen doe je op gevoel. Past de gitaar bij jouw manier van gitaar spelen en persoonlijkheid? Dan heeft de gitaar potentie om gekocht te kunnen worden. Daarnaast zijn de snaren van akoestische gitaren erg verschillend. In dit geval moet je de keuze maken tussen nylon en metalen snaren. Hierbij is het van belang dat de gitarist van zichzelf weet, welke spanning de snaren moeten hebben om op een juiste manier gitaar te kunnen spelen.

akoestische gitaar kopen

Prijsklassen

Misschien interessant om te weten zijn de prijsklassen van akoestische gitaren. Zo onderscheidt men vier prijsklassen, welke aansluiten op het budget van de gitarist:

  1. denk hierbij aan een goedkope akoestische gitaar met een simpele uitstraling. Beginnende gitaristen kiezen meestal voor een gitaar uit deze prijsklasse, maar vaak is dat helemaal niet verstandig. Een goedkoop snaarinstrument speelt meestal niet lekker en heeft vaak ook geen kwalitatieve snaren. Dit brengt kosten met zich mee, want de snaren moeten vaker worden gestemd en/of zijn vroegtijdig aan vervanging toe.
  2. 100 – 500 euro: In deze prijsklasse vind je akoestische gitaren, welke voor een beginnende en zelfs gevorderde gitarist uitermate geschikt zijn. Denk hierbij aan gitaren met een massief bovenblad (100% hout).
  3. 500 – 2000 euro: een akoestische gitaar van boven de 500 euro is een kwalitatief instrument met een mooi geluid. Ook voor beginnende gitaristen zijn deze iets duurdere gitaren geschikt, omdat zo het gitaarspel op de juiste manier wordt aangeleerd. Wanneer je echt iets exclusief wilt, dan is een akoestische gitaar uit de vierde prijsklasse iets voor jou.
  4. 2000 de laatste en misschien wel de grootste prijsklasse. Denk hierbij aan handgemaakt gitaren, welke soms wel meer dan 15.000 euro kosten. Per merk verschilt het nogal qua prijs en daarom is het belangrijk om eens goed te gaan vergelijken.

Heb je vragen over een akoestische gitaar of weet je niet welke het beste bij je past? Voel je dan vrij om een reactie te plaatsen en wij zullen binnen 24 uur je passend advies geven, succes!

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: