Je gitaar verven, waar moet je op letten?
Je gitaar verven, waar moet je op letten?

Je gitaar verven, waar moet je op letten?

Je gitaar een andere kleur geven? Wat een geweldig project! Maar er zijn wel een aantal punten waar je op moet letten als je je gitaar wilt verven. Je kunt niet zomaar een potje verf op je gitaar smeren. Het is een complex karwei, zeker als je het duurzaam wilt doen.

Bedenk dat, vooral bij een akoestische gitaar, het geluid bepaald wordt door de klankkast. Een ongelakte gitaar, met hooguit een laagje was, geeft het mooiste geluid. Hoe dunner de laklaag hoe beter het geluid zal blijven. Maar de laklaag uit een spuitbus is niet duurzaam genoeg voor een gitaar. Tenzij je niet van plan bent erop te spelen…

Wat moet je doen vóór het verven van je gitaar

Je wilt natuurlijk niet over je snaren heen verven. Dus voor je begint met verven demonteer je eerst alle hardware zodat je de kale body overhoudt. Dan kan je gaan schuren. Natuurlijk wil je een zo glad mogelijk resultaat. Probeer daarom zo veel mogelijk te schuren met een vlakschuurmachine. Wil je met de hand schuren gebruik dan een schuurblokje voor een gelijkmatig oppervlak.
Door met de houtnerf mee te schuren verminder je de kans op diepe krassen. Schuur met fijn schuurpapier tot het resultaat netjes vlak en glad is.

De meeste houtsoorten waar gitaren van gemaakt worden zijn redelijk poreus. Om te voorkomen dat je veel verf kwijtraakt voor je een mooie egaal effect krijgt is goede voorbehandeling nodig.
Afhankelijk van de verf of lak die je gaat gebruiken, en de soort hout, gebruik je een sealer, filler of grondlak om je gitaar voor te behandelen. Vraag desnoods advies bij een goede verfspeciaalzaak.

Gitaar verven welke kleur

Kies de nieuwe kleur van je gitaar

En dan nu het echte werk. 😉 Kies de nieuwe kleur van je gitaar! Misschien kan je super goed paintbrushen en heb je een geweldig ontwerp klaarliggen.
Bij het verven van je gitaar is het vooral belangrijk dat je een lak kiest die slijt- en krasvast is. Je wilt natuurlijk wel op je ‘nieuwe’ gitaar kunnen spelen.

Een twee componenten lak is super sterk maar vormt een vrij dikke laag, wat het geluid niet ten goede komt. Daarom kiezen veel gitaarbouwers voor bijvoorbeeld polyurethaan lakken. Ze zijn minder hard maar wel slijt- en krasvast. En de laag is redelijk dun aan te brengen zodat de klank van je gitaar mooi blijft.

De nieuwe kleur van je gitaar ga je in verschillende lagen aanbrengen. Tussen elke laag schuur je opnieuw je gitaar om een schitterend, glad effect te krijgen. Het kan zomaar zijn dat je 6 – 8 lagen aan moet brengen voor je tevreden bent met het resultaat.

Afwerken van de nieuwe laklaagJe gitaar verven

Als afwerking van de kleurlaag kan je kiezen om je gitaar af te werken met olie, wax of lak. Een laklaag is het hardste en geeft de beste bescherming.
Geef elke blanke laklaag voldoende tijd om uit te harden, dan krijg je het mooiste resultaat. Is de laklaag droog dan schuur je deze voorzichtig op voor je de volgende laag aanbrengt. Na zo’n 6 lagen kan je met nat schuurpapier gaan schuren voor een nog mooier resultaat. Ben je tevreden over het resultaat en is de beschermlaag dik genoeg? Laat dan je gitaar één tot drie weken met rust. De lak kan in die tijd goed uitharden. Zie je na deze periode weer oneffenheden dan kan je deze nog schuren.

Olie is het makkelijkste aan te brengen en werkt goed als je geen hoogglans finish wilt. Ook hiervan breng je meerdere lagen aan. Tussendoor schuur je telkens je gitaar licht op.

Hoe krijg je die hoogglans op je pas geverfde gitaar?

De laatste stap bij het verven van je gitaar is het polijsten. Hierdoor krijg je die prachtige glans. Je gebruikt hiervoor gewone autopoets, bijvoorbeeld commandant. Dit kan je aanbrengen met de hand of je gebruikt een polijstkop op je boormachine, dat gaat sneller.
Pas wel op dat je niet te lang op één plek blijft poetsen en door de laklaag heen gaat, dat zou zonde zijn.
Door gaandeweg steeds fijnere poetsmiddelen te gebruiken polijst je jouw gitaar als een spiegel, zo glad. Let op dat je poetsdoeken steeds schoon blijven zodat je geen krassen krijgt van vuil in je doek.

Natuurlijk wil jij je ‘nieuwe’ gitaar uitproberen!Gitaar verf

Na het zorgvuldig verven van je gitaar en het creëren van een persoonlijk meesterwerk, ben je misschien geïnspireerd om je speelvaardigheden verder te ontwikkelen. Onze klassieke gitaar tussencursus biedt de perfecte gelegenheid om je techniek en muzikaliteit naar een hoger niveau te tillen, zodat je nieuwe gitaar niet alleen er geweldig uitziet, maar ook geweldig klinkt. Wil jij weten of online gitaarles iets voor je is? Probeer het nu uit, de eerste 7 gitaarlessen zijn helemaal gratis!