De geschiedenis van de gitaar
De geschiedenis van de gitaar

De voorlopers van de gitaar bestaan al duizenden jaren. Zelfs in de prehistorie werden snaarinstrumenten gebruikt om muziek te maken. En in de Griekse mythologie zien we Hermes die de luit uitvindt om de mensen en zijn mede-goden te bespelen.Geschiedenis van de gitaar
Maar dit populaire snaarinstrument werd pas in de 14de eeuw echt bekend in Europa. Toen is de voorloper van de gitaar, waarschijnlijk door de Arabieren, meegenomen naar Spanje.

In het begin waren het instrumenten met 4 of 5 dubbelsnaren. De klassieke gitaar is bedacht door een Spaanse gitaarbouwer. Vandaar dat de klassieke gitaar ook wel ‘Spaanse gitaar’ wordt genoemd. Pas in de 18e eeuw kwam de gitaar met 6 snaren, zoals we die nu kennen.

De voorloper van de gitaar

Een van de vele voorlopers van de gitaar was de kithara. Dit snaarinstrument werd gebruikt door de oude Grieken. Ook de luit en de citer zijn voorlopers van de tegenwoordige gitaar. Al deze snaarinstrumenten hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de Spaanse gitaar.

Al ver voor Christus, in de tijd van Alexander de Grote, werden er al diverse snaarinstrumenten gemaakt en bespeeld. Doordat Alexander de Grote vrijwel de hele beschaafde wereld had veroverd vond er cultuur overdracht plaats tussen de verschillende volkeren. Zo ging bijvoorbeeld de citer van de Grieken naar de Romeinen.

Gitaar geschiedenis

Instrumentenbouwers maakte aanpassingen aan het instrument, zoals een nek en toets. Ze experimenteerden met geluid, houtsoorten en vormen.

Hoe verder we in de tijd komen, hoe meer er gereisd werd. Marco Polo nam bijvoorbeeld uit Indië en China een verzameling gitaren en luiten mee terug naar Italië. Langzaamaan veroverde de ‘gitaar’ de wereld.

Het ontstaan van de gitaar, zoals we die nu kennen

Zoals gezegd, vormde de gitaar zich door de jaren heen tot het model dat wij vandaag kennen. De luit is wel de duidelijkste voorouder van de akoestische gitaar. Aan het eind van de middeleeuwen nemen de Moren dit instrument mee naar Spanje. Van daaruit veroverde het populaire instrument heel Europa.

Toen had het nog vijf enkele of dubbele snaren, een amandel vormige klankkast, vlak bovenblad, bolle achterkant en een vrij korte brede hals.

Antonio de Torres Jurado, een Spaanse gitaarbouwer, staat bekend als de vader van de klassieke gitaar. Zijn innovatieve ideeën zijn door vele gitaarbouwers overgenomen. Ze zorgden voor een completere gitaar met een groter klankbereik. De gitaar die Antonia de Torres Jurado ontwierp is daarna niet veel meer aangepast. Daarom ogen deze gitaren nog steeds vrij modern.

Gitaar middeleeuwen

De uitvinding van de elektrische gitaar

De gitaar werd het ideale instrument om mee te nemen de straat op. Het is een instrument dat niet duur is en daardoor voor een groot publiek beschikbaar. Het is gemakkelijk te vervoeren en eenvoudig te bespelen.

Maar in jazzgroepen had de gitarist het moeilijk. De blazers en piano overstemde vaak het gitaargeluid. Via de microfoon wist hij zich nog enigszins hoorbaar te maken. Op deze manier
probeerde de gitarist het geluid te versterken.

In 1925 vond Lester William Polsfuss (Les Paul) een gitaar uit waarvan de klank versterkt werd. Deze gitaar had een uniek geluid. De elektrische gitaar werd geboren.

Zelf geschiedenis schrijven met jouw gitaar?

Wil je je eigen hoofdstuk aan de gitaargeschiedenis toevoegen? Heel goed gitaar leren spelen en vrienden en familie versteld doen staan van je gitaarspel? Leer bij klassieke gitaar tussencursus of verbeter je technieken met onze online gitaarlessen. Stap voor stap leer je het maximale uit je gitaarspel te halen.

Volg de lessen waar en wanneer je maar wilt, je hebt altijd toegang. Weet je niet zeker of online lessen iets voor jou zijn? Probeer de eerste 7 lessen gratis uit.