Keyboard leren spelen
Keyboard leren spelen

Het keyboard is een populair instrument. Als je goed naar de mogelijkheden ervan kijkt is het goed te begrijpen dat je in veel huishoudens een keyboard aantreft en dat je keyboards in allerlei soorten en maten ook op veel podia tegenkomt.

Vele gedaanten
Een keyboard is een bijzonder instrument, dat klanken van verschillende instrumenten kan produceren en gecombineerd kan laten klinken. Of je nu een orgel wilt horen, een piano, een viool of een saxofoon, het is allemaal mogelijk. Met een simpele druk op de knop verander je de klank. De moderne keyboards bieden de keuze uit soms wel honderden verschillende instrumenten, waarvan sommige in een bepaalde mix.

Maak het mooier en voller
Moderne keyboards voegen naast het ruimte assortiment aan instrumenten nog wat extra’s toe: de mogelijkheid om een ritme aan je muziek toe te voegen. Een ritmische ondersteuning heeft verschillende grote voordelen. Op de eerste plaats maakt het je mogelijk om jouw tempo vast te houden, waardoor je niet enorm gaat versnellen of vertragen. Maar daarnaast doet het je muziek een stuk completer klinken. Via het keuzemenu kun je zelf kiezen welk soort ritmische begeleiding je bij je muziek wilt hebben. En die begeleiding is meteen compleet. Geen simpel trommeltje of tikje, maar je krijgt een compleet drumstel in het tempo en de muzikale stijl die je gekozen hebt.

Doe er eens een akkoordje bij
Moderne keyboards geven je naast de ritmische begeleiding ook de keuze of je een akkoordenbegeleiding onder je muziek wilt zetten. Een akkoord is een samenklank van minimaal drie tonen. Je hebt mineur- en majeur akkoorden, al of niet met een septiem eraan toegevoegd. Welk akkoord je wil laten horen kun je met je linkerhand regelen, terwijl de rechterhand de melodielijn verzorgt. Je kunt zelf kiezen of volle akkoorden of gebroken akkoorden wil laten horen. Wie nog maar kort met keyboardles bezig is kan dankzij de ritme’s en de akkoordbegeleiding al snel toch een leuk stukje muziek laten horen.

Het juiste keyboard kiezen
In de handel zijn er nogal wat verschillende soorten keyboards te koop, in allerlei uitvoeringen en prijsklassen. Als je een beginner bent is het slim om te beginnen met een wat eenvoudiger model, zodat je niet teveel in verwarring raakt van alle mogelijkheden. Het is slim om in de winkel even op het keyboard van je keuze te spelen, zodat je kunt beoordelen of je de klank inderdaad mooi genoeg vindt. Waar je zeker op moet letten is dat het keyboard aanslaggevoelig is. Dat wil zeggen dat een toon harder klinkt als je de toets harder aanslaat, en omgekeerd. Dat maakt dynamisch spelen mogelijk en zorgt voor een mooiere, gevoeliger klank.

Een serieuze aanpak
Met een mooi keyboard ben je er nog niet. Om goed te leren spelen zul je er serieus werk van moeten maken. Goede instructie en keyboardles is nodig om alle mogelijkheden te ontdekken en te ontplooien. De kosten hoeven wat dat betreft geen bezwaar te zijn. Er zijn mogelijkheden genoeg, ook online keyboardles  is een uitstekende manieren om je keyboardvaardigheden te vergroten. Met de juiste ondersteuning kun je je dromen waarmaken en uit je keyboard en jezelf halen wat er in zit: muziek!