Strumming patterns; een mooie volgende stap op de gitaar
Strumming patterns; een mooie volgende stap op de gitaar

Strumming patterns; een mooie volgende stap op de gitaar

Het leren van akkoorden is de basis wanneer je gitaar leert spelen. Wanneer je gitaarlessen volgt, is het altijd handig om daarnaast ook online gitaar te leren spelen of online liedjes en akkoorden te oefenen. In dit artikel gaan we in op het leren spelen van open gitaarakkoorden voor beginners en het leren spelen van strumming patterns wanneer je net beginner-af bent.

Open gitaarakkoorden

Wanneer je een beginnend gitaarspeler bent dan heb je veel baat bij open gitaarakkoorden. Als je deze onder de knie hebt dan kun je namelijk al snel verschillende nummers en soorten muziek op je gitaar spelen. Open gitaarakkoorden speel je enkel op de eerste drie tot vijf posities op de hals van je gitaar. Op deze manier gebruik je dus maar weinig gitaarakkoorden die je in staat stellen om veel verschillende soorten muziek te maken.

Open gitaarakkoorden worden zo genoemd omdat je niet alle snaren van je gitaar gebruikt tijdens het spelen. Je laat er dus een aantal open. Er staan allerlei verschillende soorten open gitaarakkoorden op het internet, ga hier eens naar opzoek wanneer je online gitaar wilt leren spelen en oefenen. Let trouwens wel op het volgende: wanneer je enkel open gitaarakkoorden speelt kun je geen F en B-akkoorden spelen. Het is dus een leuke beginnersmanier om allerlei verschillende deuntjes te spelen, maar blijf er niet te lang in hangen. Op een gegeven moment is het belangrijk dat je doorleert, om uiteindelijk ook zelf muziek te maken en te kunnen improviseren.

Strumming patterns

Als je het spelen van open gitaarakkoorden wel hebt gezien, en inmiddels ook alle akkoorden beheerst, dan kun je je gaan verdiepen in strumming patterns. Je bent met strumming patters een stuk vrijer om te spelen dan met open akkoorden en je ontwikkelt je ritmegevoel op de gitaar door hiermee te oefenen.

Zoals bij alle instrumenten is het ritmegevoel heel belangrijk en toch wordt dit door spelers niet altijd geoefend of wordt er in de gitaarlessen geen tot weinig aandacht aan besteed. Dat is zonde, omdat dit ritmegevoel je de mogelijkheid biedt om het leren spelen van liedjes sneller op te pikken. Je kunt daarnaast tijdens jamsessies gemakkelijker meedoen én je kunt zelfs je eigen muziek met eigen ritmes gaan maken.

Bij strumming patterns tokkel je naar beneden en naar boven op dezelfde snaar. Op deze manier kun je verschillende ritmes creëren. Soms raken gitaarspelers overdreven gefocust wanneer ze bezig gaan met strumming patterns, door de timing van wanneer de hand precies omlaag of omhoog moet. Onthoud daarom dat het tokkelen van een gitaar helemaal draait om het gevoel van de timing en het creëren van een solide ritme. Je moet er júist niet over nadenken, het ritme moet je ‘voelen’ waardoor je handen het uiteindelijk vanzelf kunnen spelen. Probeer te denken zoals de drummer van een band: je belangrijkste taak is om het ritme te leiden.

Daarom is het zo belangrijk om altijd eerst het ritme in je hoofd te horen dat je uiteindelijk op je gitaar wilt creëren. Je moet weten hoe je het ritme wilt laten klinken voordat je het op je gitaar kúnt spelen. Het is een goed idee om te checken of je je tokkelende muziekspel echt goed kent door deze te zingen, neuriën, beatboxen of te tikken voordat je je gitaar erbij pakt. Je kunt online gitaar leren spelen door op internet te zoeken naar YouTube-tutorials of blogs die zich meer verdiepen in de techniek achter strumming patterns.