Nieuwe piano kopen: hier moet je op letten | Online Muziek Academie
Een nieuwe piano, waar denk je aan?

Zonder muziek zou het maar saai zijn. Het beluisteren van muziek, het helemaal in de klanken stappen en je door de melodie te laten omsluiten is al geweldig. Maar nog mooier is het als je zelf muziek kunt maken, als je zelf zingt of een instrument bespeelt. Je kunt voor jezelf spelen, voor je eigen familie, maar ook met anderen samen in een groep. Wat je ook doet, met muziek zorg je voor blijdschap en geluk. Het is heerlijk als je dat uitdelen of in huis kunt halen. Haal bijvoorbeeld een piano of een vleugel in huis!

Toetsinstrument

Een piano en een vleugel hebben veel overeenkomsten, maar ook een paar opmerkelijke verschillen. De overeenkomsten zitten hem in de soort klank, in het klavier en in de wijze van bespelen. Beide instrumenten bespeel je door met je vingers toetsen van het klavier in te drukken.

De neerwaartse beweging van een toets zorgt ervoor dat een hamertje tegen enkele snaren binnen in het instrument wordt geslagen, waardoor je een klank hoort. Het hamertje slaat hierbij tegen twee of drie snaren aan, afhankelijk van de toonhoogte. Bij hogere tonen heb je drie snaren, bij lagere maar twee. Omdat je beide instrumenten dus door middel van toetsen bespeelt, kun je een piano en een vleugel onder de toetsinstrumenten plaatsen.

Verschillen

Er zijn natuurlijk ook opmerkelijke verschillen tussen een piano en een vleugel. Afgezien van het klavier met al die witte en zwarte toetsen hebben de instrumenten een andere vorm. Een piano zijn de snaren verticaal in de klankkast geplaatst, bij een vleugel is dat horizontaal. Logisch gevolg is dat een vleugel een groter vloeroppervlak in beslag neemt dan een piano, en dat een piano een stuk hoger is den een vleugel. Bij beide instrumenten kun je een klep openen aan de bovenzijde.

Logisch dat een klep van een vleugel groter is dan bij een piano. Door de klep te openen kun je het geluid beter in de ruimte laten klinken. De klep van de vleugel helpt ook bij het richten van dat geluid. De ruimtelijke opstelling die je bij een vleugel hebt maakt dat het geluid hiervan voller en rijker is. Veel pianisten die het geluk hebben over veel ruimte te beschikken, kiezen het liefst een vleugel om thuis op te oefenen. De vollere klank van een vleugel maakt dat je in orkesten zelden piano’s ziet, maar bijna altijd vleugels.

Waar komt je instrument te staan?

Voor je in de winkel een instrument koopt is het goed je een paar dingen te realiseren. In de meeste woningen is een toetsinstrument meer dan alleen een muziekinstrument, het is ook een meubelstuk waar je in je inrichting rekening mee wilt houden.

Wat dat laatste betreft, de kasten van piano’s of vleugels worden in allerlei uitvoeringen gemaakt, van klassiek tot modern. Het is, als je over voldoende ruimte beschikt, een kwestie van smaak waar je voor gaat kiezen. Maar je moet ook rekening houden met eisen die het instrument aan je stelt en met je omgeving.

De eisen van het instrument

Alle muziekinstrumenten zijn gevoelig voor verschillen in temperatuur of luchtvochtigheid. Het metaal van de pianosnaren zijn door hogere of lagere temperaturen uitzetten of inkrimpen. Te hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het mechaniek van de toetsen en hamertjes niet soepel meer beweegt.

Te lage luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het instrument te droog wordt, waardoor de stemschroeven losser gaan zitten. Dat alles heeft invloed op het instrument, niet alleen in het speelgemak of speelplezier, maar ook op de stemming. Veel en sterkere temperatuur’s wisselingen of wisselingen in luchtvochtigheid zorgen ervoor dat je piano of vleugel eerder ontstemd raakt, eerder vals klinkt. Om het instrument goed te stemmen heeft bijna iedereen de hulp nodig van een professionele pianostemmer.

De eisen van de omgeving

Behalve de eisen die je persoonlijk stelt aan uitvoering en klank, en de eisen die de piano op het gebied van temperatuur en luchtvochtigheid stelt, heb je met een ander aspect te maken: je omgeving. Een piano is een luid klinkend instrument, waarvan de klank in een ruimte heerlijk kan mee-resoneren. Dat heeft consequenties voor de plaatsing. Als je je buitenmuur deelt met de buren, zet hier dan je piano liever niet tegenaan.

Kies het liefst een binnenmuur van je eigen woning. Houdt met je pianospel rekening met je buren. Het is vaak een goed idee om afspraken te maken over de momenten dat je speelt en oefent. Veel piano’s zijn bovendien uitgerust met een oefenpedaal. Als je dat indrukt wordt het geluid gedempt. Dat klink minder mooi, maar het voorkomt ergernis bij anderen en houdt het voor iedereen prettig. Als je met dit soort zaken rekening houdt zul je optimaal van je nieuwe piano of vleugel kunnen genieten!

Online pianoles volgen

Online piano leren spelen?
Wil je beter piano leren spelen? De online Muziek Academie heeft online pianolessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het piano spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer piano spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online pianoles

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online pianoles verzorgt de Online Muziekacademie ook:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: