Wat is makkelijker, de gitaar of de basgitaar spelen?
Wat is makkelijker, de gitaar of de basgitaar spelen?

Wat is makkelijker, de gitaar of de basgitaar spelen?

Gitaar spelen is ontzettend leuk en geeft heel veel voldoening. Je kunt je emoties kwijt in je muziek, even lekker ontspannen pingelen op je gitaar, of even lekker jammen met je band. Maar welke gitaar moet je kiezen als je net begint met gitaar spelen? Vind jij zowel de gitaar als de basgitaar een geweldig instrument en wil je weten welke het beste bij je past of welke makkelijker te spelen is? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit blog vertellen we je alles over de verschillen tussen de akoestische gitaar en de basgitaar zodat jij een goede keuze kunt maken!

De gitaar versus de basgitaar

Een basgitaar is een uniek instrument die een ander manier van spelen vereist dan het spelen op een gewone gitaar. Ook is vaak het muziekgenre waarin beide gitaren worden gespeeld verschillend. Het grootste verschil tussen een gitaar en een basgitaar zit hem in de muziek die hij produceert. Een basgitaar herken je direct aan de bastonen die hij speelt. Een gewone of akoestische gitaar heeft meestal zes snaren en een basgitaar daarentegen maar vier snaren. De vier snaren van de basgitaar zijn afgestemd op de vier laagste snaren van de akoestische gitaar en dan nog een octaaf lager. Ook het uiterlijk van de gitaar en de basgitaar verschilt enorm. Een basgitaar heeft een versterker nodig om muziek te produceren terwijl een akoestische gitaar eigenlijk zo in de hand gelegd kan worden en op gespeelt kan worden. De verschillen tussen deze twee instrumenten zijn best wel groot en zijn beide unieke instrument met ieder zijn eigen geluid en uiterlijk. De akoestische gitaar wordt vaak ook in totaal verschillende muziekgenres gebruikt dan de basgitaar. Zo wordt de gitaar bijvoorbeeld gebruikt tijdens het opnemen van rustige slow jam nummers, terwijl de basgitaar vaak gebruikt wordt tijdens de opnames van nummers in blues en soul bands. Ook is een akoestische gitaar bijvoorbeeld meer geschikt voor kampvuur nummers dan een basgitaar. Daarentegen kan een combinatie van beide instrumenten natuurlijk wel een prachtig geluid produceren. Ook zit er verschil in de grootte van de instrumenten. Daar waar de gitaar vrij licht van gewicht is, is de basgitaar een stuk zwaarder.

Waarom kiezen voor de basgitaar?

De basgitaar is een veel meer veelzijdig instrument dan je misschien zou denken. De bas is een op zichzelf staand instrument en jij alleen bent verantwoordelijk voor de grooves in de muzieknummers. Ook bepaald de basgitarist vaak het ritme in de nummers en heeft je basgitaar een melodische functie. Je kan vrij veel kanten op met de basgitaar. Het is dan ook aan te raden om basgitaarlessen te gaan volgen om erachter te komen wat je allemaal met dit fantastische instrument kunt! Omdat de basgitaar zo'n veelzijdig instrument is kan je vele kanten op, zowel solo, als in een band.

Toch kiezen voor een akoestische gitaar?

De akoestische gitaar is natuurlijk ook een geweldig instrument om te spelen! Je kunt jezelf of een andere zanger of zangeres begeleiden tijdens het zingen, of je speelt gezellig wat tunes tijdens een gezellige frisse zomeravond op het strand met een vuurtje en gezelligheid. Het grote voordeel van een akoestische gitaar is wat je ervoor nodig hebt om te kunnen spelen. Dat is dus alleen je instrument! Je pakt hem in, neemt hem mee en haalt hem er weer uit om te kunnen spelen. Zo eenvoudig is het. Welke gitaar je ook kiest, de akoestische of de bas, het is een heel persoonlijke keuze omdat beide instrumenten erg veel verschillen van elkaar. Wil jij meer kampvuurmuziek maken of slow jams en jezelf op iedere moment en iedere plek kunnen begeleiden? Dan zou ik gaan voor de akoestische gitaar. Wil je graag spelen in een band en mooie bas nummers maken zoals in de blues en soul muziek? Dan zou ik voor de basgitaar gaan. Probeer beide gewoon eens uit en ontdek welke het beste bij je past!

Wat is makkelijker spelen, de basgitaar of gitaar?

Is de basgitaar makkelijker om te spelen dan een gitaar? Dat kan ik je zo niet zo eenvoudig zeggen. De een vindt de basgitaar makkelijker spelen en de ander weer de gitaar, dat is geheel persoonlijk. De basgitaar is een vrij eenvoudig instrument en heeft tenslotte maar vier snaren om te spelen. Je zou dus zeggen dat een basgitaar gemakkelijker te bespelen is als een gitaar omdat deze zes snaren heeft en daardoor misschien complexer is dan de basgitaar. Dat hoeft niet perse zo te zijn! Of een basgitaar in werkelijkheid eenvoudiger speelt dan een gitaar of andersom hangt helemaal af van welke muziek je wilt gaan maken en spelen en wat je dus met je gitaar of basgitaar wilt gaan doen. Gitaar (of basgitaar) spelen is over het algemeen sowieso moeilijker dan bijvoorbeeld een piano spelen. Je kunt bij piano spelen namelijk niet een verkeerde vingerzetting doen. Je slaat de toon gewoon aan door op de toets te drukken. Bij gitaar spelen moet je immers letten op een juiste vingerzetting om de toon te kunnen produceren. Een basgitaar heeft in de muziek een andere functie dan bijvoorbeeld de gitaar. Een gewone gitaar wordt in principe gebruikt om akkoorden te spelen, voor melodische begeleiding of bijvoorbeeld solo spelen. Een basgitaar daarentegen heeft vooral een begeleidende functie, voornamelijk in bands. De bastonen geven diepte en warmte aan de muziek en vullen het akkoord dat gespeeld wordt.

Overige verschillen in kenmerken

Naast de rol die de gitaar en de basgitaar vullen in de muziek, zijn er nog meer verschillen in de kenmerken tussen deze twee instrumenten. Zo heeft de basgitaar natuurlijk twee snaren minder dan de gitaar en de stemming is zoals we al eerder vertelden afgestemd zoals de vier laagste tonen van de gitaar, alleen dan nog een octaaf lager. De tonen waarin de basgitaar gestemd is zijn de tonen E-A-D-G. Naast deze verschillen, verschillen de instrumenten natuurlijk ook fysiek veel van elkaar. Al deze verschillen betekenen ook verschillen in hoe je het instrument bespeeld. Zowel voor de gitarist als de bassist. De speelwijze is gewoonweg anders. Je speelt op de basgitaar namelijk geen akkoorden zoals je dat op de gewone gitaar doet. Je speelt eigenlijk loops of thema's waarmee je de akkoorden als het ware omspeelt tot bastonen.

Conclusie: is de basgitaar of de gitaar makkelijker te spelen

Als je de voorgaande tekst goed hebt gelezen zal je gemerkt hebben dat dat echt een heel persoonlijke keuze is. Je keuze hangt niet alleen af van welke muziek je speelt en in welk muziekgenre, maar ook welk instrument je fysiek mooier vindt, fijner vindt om te spelen en wat je met het instrument wilt doen. Als je liever solo speelt, begeleidt en melodische nummers maakt is een (akoestische) gitaar waarschijnlijk de beste keuze. Als je een begeleidende factor bent tijdens het spelen van nummers en liever in een band speelt dan is de basgitaar waarschijnlijk meer geschikt voor jou. Welke keuze je ook maakt, beide instrumenten zijn een prachtige verschijning en produceren beide een uniek en mooi geluid. Een tip voor jou als je na het lezen van dit blog nog geen keuze hebt kunnen maken: ga eens naar een (grote) muziekwinkel! Hier kun je vrijwel zeker een hoop instrumenten proberen, zowel de akoestische gitaren als de basgitaren. Probeer van elk er ook een paar uit en voel hoe deze in de hand liggen, hoe ze spelen, welke tonen er voortkomen uit het instrument en wat je wel en niet fijn vindt aan ieder instrument. Dat zal je zeker helpen om een goede keuze te maken!