Gitaarmuziek leren spelen? | Verschillende stijlen beheersen!
Gitaarmuziek leren spelen?

Gitaarmuziek wordt vaak als overkoepelende term gebruikt voor elk geluid dat met een gitaar geproduceerd wordt. Hoewel dit begrijpelijk is vanuit het oogpunt van een leek, doet men de specialisten hier echter sterk mee tekort. Het spel op de gitaar is namelijk in verschillende genres in te delen. Je kunt op je gitaar muziek spelen uit allerlei verschillende muziekstromingen. Er zijn echter ook allerlei verschillende soorten methodes om het gitaarspel daadwerkelijk uit te voeren. Spelen met de hand of met een hulpstuk zoals een plectrum is bijvoorbeeld onderling zeer verschillend. Enige duidelijkheid is daarom wel gepast.

Akoestische gitaarmuziek

Het verschil in speelstijl zit hem in de eerste plaats dus in het gebruik van een plectrum of niet. Veel meer traditionele vormen van gitaarmuziek worden vaak zonder plectrum gespeeld. Deze stijl wordt ook wel fingerpicking genoemd. Het plukken aan de snaren gebeurt letterlijk met de vingers. Gitaarnummers die op de akoestische gitaar worden gespeeld zijn hier vaak voorbeelden van. Denk aan klassieke muziek voor de gitaar, zoals bijvoorbeeld Spaanse gitaarmuziek. De gehele stukken worden met de vingers gespeeld. In tegenstelling tot veel muziek uit de meer moderne stromingen. Hier gebruik je vaak wel het plectrum voor om het te spelen.

Echte gitaar nummers

Vaak hoor je een hit op de radio waarvan je vindt dat het een echt gitaar nummer is. Dit zijn vaak moderne rocknummers waarbij een elektrische gitaar wordt gebruikt. Hier zitten vaak wat langere gitaarsolo’s in, waardoor het gitaarspel wat harder en luider is. Ook is het zo dat deze muziek vaak juist wel met een plectrum wordt gespeeld. Dit betekent niet dat de gitaristen niet met de vingers kunnen spelen. Wanneer ze naar de akoestische gitaar grijpen om hun eigen nummers te spelen, dan vallen ze vaak terug op de fingerpicking techniek. Dit beheersen zij immers ook.

Spaanse gitaarmuziek spelen

Een populaire vorm van gitaarspel die door veel hobbygitaristen wordt gespeeld is Spaanse gitaarmuziek. Dit is een vorm die als traditioneel wordt gezien. Wat veel mensen echter niet weten is dat deze muziek voor de gitaar wel flink afwijkt van wat wordt gezien als klassieke gitaarmuziek. Dit komt bijvoorbeeld omdat het soort gitaar, waarop het best gespeeld kan worden, afwijkt van de originele akoestische gitaar. Daardoor zijn de klanken ook zo verschillend. Dit heeft dus niet alleen te maken met het verschil tussen het spelen met een plectrum of gewoon met de vingers. Houd hier dus wel rekening mee.

Gitaarmuziek spelen

Onderlinge verschillen

Zelfs binnen genres bestaan er nog flinke verschillen tussen de soorten gitaarmuziek. Zo kan rock bijvoorbeeld worden opgedeeld. Rock en heavy metal aan de ene kant, maar grunge en Britpop juist aan de andere kant. Deze verschillen zijn echter een stuk kleiner dan bijvoorbeeld de verschillen tussen een rockgitaar en funk- of discogitaar muziek. Daarom is het ook moeilijk om van sommige nummers te zeggen dat het om een echt gitaar nummer gaat. Het kan namelijk goed zijn dat andere nummers, waar de gitaar wat minder prominent te horen is, juist wel echte gitaarmuziek is.

Verschillende stijlen beheersen

Probeer je als gitarist niet op één stijl te focussen. Wanneer je gitaar gaat spelen, dan is het leuk als je verschillende stijlen leert beheersen. Dit komt je gitaarspel ten goede. Daarnaast zal blijken dat je er flink meer plezier in zult krijgen. Uiteindelijk is dat natuurlijk waar het om gaat. Leer dus bijvoorbeeld ook eens een stukje jazzgitaar te spelen naast het spelen van Spaanse gitaarmuziek. Ook echte fingerpicking stijlen zoals blues muziek en country muziek kunnen heel erg leuk zijn om te leren. Je kunt met muziek alle kanten op en de gitaar is daar misschien wel het allerbeste voorbeeld van.

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: