Linkshandig gitaar leren spelen: handige tips en tricks!
Gitaar spelen als linkshandige

Gitaar spelen als linkshandige, waar loop je dan tegenaan. Er zijn voldoende gitaren te koop, speciaal voor linkshandige. Maar wil je op les dan loop je al snel tegen het verschil tussen links- en rechtshandig gitaar spelen aan.

Een rechtshandige gitaarleraar zal flink moeten omschakelen om een linkshandige goed gitaarles te kunnen geven. En ook de meeste lesboeken zijn gebaseerd op de rechtshandige gitarist. Net als de filmpjes en lessen die je op internet kunt vinden.

Nu kan je alle lessen, video’s en instructies gaan spiegelen maar dat maakt het leren gitaar spelen, zeker in het begin, niet makkelijker.

Als linkshandige, rechtshandig gitaar spelen?

Gitaar spelen is een samenspel tussen je beide handen. In dat geval kan je jezelf ook afvragen of gitaar spelen echt links- of rechtshandig kan zijn.
Als linkshandige is je linker hand sterker ontwikkeld dan je rechter. Als je rechtshandig gitaar speelt doe je de meest ingewikkelde bewegingen met je linkerhand. Dit kan voor linkshandige een voordeel zijn, en is zeker een reden om eens te proberen hoe het jou bevalt om op een rechtshandige gitaar te spelen.

Als complete beginner kan je heel goed leren gitaar spelen op een rechtshandige gitaar. Daar zitten wel voordelen aan. Zo kan je op elke gitaar spelen die je tegenkomt, en niet alleen op je eigen linkshandige gitaar. De keus is groter en je kunt elke les volgen die je wilt, zonder in je hoofd alles te moeten spiegelen.

Gitaar spelen als linkshandige

Of dit voor jou kan werken, daar kom je snel achter. Wellicht kan je een rechtshandige gitaar lenen van een vriend of kennis. Hoe pak jij de gitaar vast? Als een links- of rechtshandige? En als je met deze gitaar een aantal ‘rechtshandige lessen’ volgt voel je al snel of dit voor jou goed voelt. Sommige linkshandige zijn met beide handen erg handig waardoor het weinig verschil maakt omdat bij gitaar spelen toch beide handen moeten samenwerken.

Maar werkt dit voor jou niet, dan is dat ook geen probleem.

Gewoon linkshandig gitaar spelen

linkshandige gitaar

Voelt het voor jou niet goed om als een rechtshandige gitaar te spelen, dan zijn er tegenwoordig gelukkig genoeg gitaren en lesmateriaal te krijgen die zijn gericht op de linkshandige gitarist. Sommige gitaarmerken hebben zelfs een speciale lijn voor linkshandige. Zo hoef jij niets te spiegelen en niet tegen je gevoel in gitaar te spelen.

Want gitaar spelen gaat vooral om het plezier in de muziek, of je nu links- of rechtshandig bent.

Een rechtshandige gitaar ombouwen naar linkshandig?

Soms hoor je het wel eens, iemand die toch liever linkshandig wil spelen en daarom een rechtshandige gitaar ombouwt. Met enkel de snaren van een rechtshandige gitaar omdraaien ben je er vaak nog niet. De hele gitaar is gebouwd om rechtshandig bespeeld te worden. Zo is de topkam bijvoorbeeld ook ontworpen voor rechtshandige besnaring.

Wil je lekker linkshandig kunnen spelen? Investeer dan in een fijne linkshandige gitaar, waar je jaren lang plezier van hebt.

Zie ook: Linkshandige gitaar: voordelen en nadelen

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: