Je eerste optreden, tips voor een goede voorbereiding
Je eerste optreden, tips voor een goede voorbereiding

Je eerste optreden, tips voor een goede voorbereiding

Wat super spannend, en leuk! Je eerste optreden. Of je nu alleen het podium op gaat of samen met je band, koor of complete gezelschap een goede voorbereiding is belangrijk voor een geslaagd optreden.

Vanzelfsprekend heb je jouw performance goed ingestudeerd. Maar er komt nog veel meer kijken bij een goed optreden. Daarom geven we je een aantal tips, zodat jij goed voorbereid op weg kan.

Heb je alles bij je, plus extra?

Voor een relaxed optreden zorg je dat je alles bij je hebt. Bedenk van te voren goed wat je allemaal nodig kunt hebben. Beter teveel meenemen dan te weinig. Bedenk ook wat je ‘in geval van nood’ bij je moet hebben. Speel je gitaar, neem dan bijvoorbeeld een extra plectrum mee en een setje snaren. Je weet maar nooit.

Speel je in een band, denk dan ook aan de andere bandleden. Neem bijvoorbeeld extra bladmuziek mee, voor de zekerheid. En heb je een extra muziekstandaard liggen? Neem mee, kan altijd handig zijn. Zeker bij een dynamisch optreden, waarbij de bandleden vrij over het podium bewegen, kan het handig zijn op meerdere plekken ‘spiekbriefjes’ te hebben.

Maak het jezelf makkelijk, maak een checklist. Vooral de dingen die zo vanzelfsprekend lijken kan je makkelijk vergeten in de hectiek. Met een checklist heb je zeker alles bij je.

Check nog even de locatie en/of opdrachtgever

Zorg altijd voor heldere afspraken met de locatiehuur of met de opdrachtgever waar je gaat spelen. Neem daarom ongeveer een week van te voren nog even contact op om alles door te spreken. Dit is voor beide partijen fijn. Ze weet je wat je van elkaar kunt verwachten en of je bijvoorbeeld zelf voor de verlengsnoeren moet zorgen of dat ze daar al voor je klaar liggen. Om maar iets te noemen.

Neem door hoe laat je terecht kunt voor het opbouwen van de set en de soundcheck. Vraag wie je contactpersoon op locatie is en wat je eventueel aan consumpties kunt verwachten, of zelf mee moet nemen. Door al dit soort dingen duidelijk te hebben ga je goed voorbereid op pad.

tips eerste optreden

Maak een strak logistiek plan

Misschien is dit nu (nog) een van je minste zorgen. Je gooit alles in de auto en gaat, ja toch? Maar zeker als je een band, instrumenten en apparatuur mee moet nemen is een plan helemaal geen slecht idee. Wie neemt wat mee? Past alles wel in de auto’s of is er iets groters nodig? Maak duidelijke afspraken met iedereen en doe dit vooral niet op het laatste moment.

Zorg dat je voldoende tijd hebt om alles op te bouwen, je soundcheck te doen, je om te kleden en nog even rustig iets te eten. Houdt marges zodat je tegenvallers op kunt vangen zonder meteen in de stress te schieten.
Stel dat je navigatie je de verkeerde kant op stuurt, je in de file komt of nog iets vergeten bent. Het laatste dat je wilt is te laat komen bij je eerste optreden!

Maak een set-list

Jouw nummers ken je door en door, je hebt geoefend, net zo lang tot je ze kunt dromen. Maar eenmaal op het podium wordt het een ander verhaal. Hier kan je niet even rustig tussen twee nummers kijken en overleggen wat erna komt.
Je moet precies weten welke liedjes aan elkaar worden gespeeld. Wanneer er een pauze zit. Gaat de zanger nog een praatje maken met het publiek? Wordt de band nog voorgesteld. Welk nummer moet jij inzetten, waar val je later in?

Al deze details moet je weten. Een setlist is dan een handig geheugensteuntjes. Je hebt al genoeg te onthouden en de zenuwen maken het je niet makkelijker. Een overzichtelijke setlist geeft jou en je bandleden houvast.

Tips voor je eerste optreden op een rij

Begin ruim van te voren met plannen en regelen. Zo voorkom je veel stress op het laatste moment.
In grote lijnen zijn de volgende punten belangrijk:

  • Zorg dat alles opgeladen is, ook je mobiel
  • Zet alle contactgegevens en -personen overzichtelijk op papier en neem dit mee
  • Ken de route en locatie, inclusief de knelpunten
  • Zorg altijd voor reserveonderdelen
  • Zorg dat je op tijd bent

Met een goede voorbereiding ben jij klaar om een geweldige performance neer te zetten. Zonder dat jij je druk hoeft te maken om alle details er omheen, die heb jij van te voren strak geregeld.

Natuurlijk kan er altijd iets misgaan. Maar ach, een goede artiest weet hoe te improviseren. En je hebt meteen iets om over te lachen, samen met je publiek!

Is een optreden nog toekomstmuziek?

Droom jij voorlopig alleen nog maar van je eerste optreden? Dromen laten de mooiste dingen waarheid worden. Tot die tijd kan je werken aan je skills door online zanglessen, pianolessen en/of gitaarlessen te nemen. Net zo lang tot jij klaar bent voor ‘het echte werk’.
Start vandaag nog, de eerst 7 lessen mag je gratis uitproberen, om te kijken hoe het je bevalt.