Pianoles voor volwassenen van iedere leeftijd
Pianoles voor volwassenen van iedere leeftijd

Pianoles voor volwassenen van iedere leeftijd

Of je nu 10 jaar bent of 80 jaar, iedereen kan leren piano spelen. Pianoles is er voor iedereen, van kinderen tot aan volwassenen van iedere leeftijd! Denk je dat je misschien te oud bent om nog piano te leren spelen? Daar hoef je je echt geen zorgen over te maken want dat kan absoluut nog! Zelf als je 80 jaar oud bent. Je bent nooit te oud om te leren zeggen we altijd toch? Dat geldt dus voor piano leren spelen ook. Misschien is piano spelen wel iets wat je altijd nog hebt willen leren en doen, maar is het er nooit echt van gekomen. Er is maar één manier om te zien of je lang gekoesterde droom om piano te leren spelen ook echt wat voor je is, gewoon proberen en doen! Piano spelen is harstikke leuk en geeft veel voldoening en rust en kan op iedere leeftijd nog, ook als je al wat ouder bent.

Pianoles voor volwassenen

Pianoles is geschikt voor zowel volwassenen als voor kinderen. Dus ook voor oudere mensen. Je bent nooit te oud om iets nieuws te leren en hoe leuk zou het zijn om alsnog je droom waar te kunnen maken en leren piano te spelen? Piano spelen is ook erg goed voor de mentale en fysieke gezondheid, wist je dat? Piano spelen is namelijk o.a. goed voor je geheugen, coördinatie en concentratievermogen. Het leren spelen zal waarschijnlijk niet zo snel en gemakkelijk gaan als dat je tiener was, maar ook op oudere leeftijd kun je zeker nog leren piano te spelen. Bovendien kun je spieren ook op iedere leeftijd nog trainen en sterker maken dus dat is samen met de mentale voordelen hierboven alleen maar een groot pluspunt! Misschien willen je vingers en de soepelheid van je polsen in het begin nog niet helemaal meewerken, dat geeft niets en geef dan ook niet direct op. Je zult merken dat je vingers en polsen steeds soepeler zullen worden. Een tip; let er goed op dat je houding op je kruk, bankje of stoel goed is en dat de hoogte goed is afgesteld. Dit zal rugklachten voorkomen.

Goede of wat minder goede ogen

Het is tijdens het piano spelen natuurlijk wel belangrijk dat je goed kunt zien en dat je je vingers goed kunt bewegen. Misschien dat je wat slechter ziet, dit hoeft nog geen probleem te zijn. Misschien is een andere bril een optie of is er een andere manier dat je je zicht iets beter kunt maken. Zo kun je goed de muziek lezen die je wilt spelen en de juiste toetsen aanslaan op de piano. Ook als je slechtziend bent is het niet onmogelijk om piano te leren spelen. Ray Charles was bijvoorbeeld ook een zeer bekende en grote pianist die al in zijn zevende levensjaar zijn zicht verloor. Hij was één van de meest getalenteerde en gepassioneerde pianisten over de hele wereld! Zo ook Stevie Wonder. Ook hij is een erg grote pianist en muzikant die op jonge leeftijd zijn zicht verloor en toch heel erg goed piano heeft leren spelen. Dus ook als je niet zo goed kunt zien is het zeker mogelijk om piano te leren spelen!

Problemen met je vingers?

Om goed piano te kunnen spelen is het fijn als al je vingers nog soepel te bewegen zijn. Wanneer je probleemloos al je vingers kunt bewegen is dat wel een voordeel om piano te spelen, maar ook als je je vingers iets minder goed kunt bewegen is dat eigenlijk geen probleem. Hoogst waarschijnlijk zal piano leren spelen dan zelfs goed voor je vingers zijn, vooral als je vingers over de tijd heen wat stijver zijn geworden dan vroeger. Piano spelen traint namelijk je vingers en doordat je steeds met je vingers bezig bent worden je gewrichten langzamerhand steeds soepeler en kan het zelfs zijn dat je vingers soepeler zijn dan ooit tevoren! Wanneer je pijn hebt in je handen, vingers of polsen of reuma hebt is het wel altijd verstandig om eerst even aan je huisarts of behandelend arts te vragen of het wel aan te raden is pianolessen te gaan volgen. In de meeste gevallen zal het alleen maar goed zijn voor je handen, vingers en polsen, maar het is toch goed om het even te overleggen. We willen natuurlijk niet dat je meer last gaat krijgen.

Meer tijd als je ouder bent

Helaas is het zo dat je op oudere leeftijd er langer over doet om piano te leren spelen. Daarentegen heb je vaak wel een stuk meer tijd om te leren en te oefenen. Om te beginnen is het goed om korte oefenperiodes aan te houden en dat dan een aantal keer per dag. Zo kun je meer lesstof in je opnemen en wennen aan het piano spelen. Na een tijdje kun je steeds langer oefenen en zo jezelf ook een beetje trainen. Probeer om niet te snel gefrustreerd te raken als het misschien even niet helemaal lukt. Het kost nou eenmaal tijd om iets nieuws te leren. Probeer van het moment te genieten het plezier te ervaren dat je met muziek bezig bent. Piano spelen is een erg leuke hobby, is goed voor je, zowel mentaal als fysiek en bovendien een erg leuke bezigheid. Na een tijdje zal het zeker wel lukken en zal het spelen nóg leuker worden!

50 plussers nemen steeds vaker pianoles of andere muziekles

Wist je dat er steeds meer 50 plussers pianoles nemen? Dit komt omdat het steeds bekender wordt dat het spelen van een instrument erg goed voor lichaam en geest is. Hieronder een aantal redenen op een rijtje waarom piano spelen goed is voor mensen boven de 50;

  • Piano spelen is goed voor het brein;
  • Coördinatie, geheugen en concentratie verbeteren;
  • Meer soepelheid in de polsen, handen en vingers;
  • Altijd piano willen leren spelen en nu de tijd ervoor;
  • Omdat er op jongere leeftijd al piano werd gespeeld en nu weer opgepakt wordt;
  • Om met muziek bezig te zijn;
  • Om het plezier te ervaren van mooi pianospel;
  • Veel tijd en zin om een leuke hobby op te pakken;
  • Nog iets nieuws willen leren.

Muziekschool in de buurt of online pianoles?

Wanneer je nog goed te been bent en eventueel nog auto kunt rijden, kunt u naar een muziekschool in de buurt gaan. Houd er hierbij wel rekening mee dat je vast zult zitten aan tijden en dagen dat er lessen gegeven worden die misschien niet altijd even goed uitkomen. Ook worden bij de meeste lokale muziekscholen geen lessen gegeven tijdens vakantie en feestdagen. Wanneer je liever zelf wilt bepalen wanneer je de pianolessen volgt en altijd en overal de lessen wilt kunnen volgen, kun je beter kiezen voor online pianoles. Bij het volgen van online pianoles kun je namelijk iedere les zoveel keren herhalen als je zelf wilt en bovendien kun je gewoon verder met de lessen als het vakantie is of een feestdag. Ook hoef je niet perse de deur uit om de lessen te volgen. Zo kan je de lessen gewoon lekker volgen in je vertrouwde omgeving en op geheel je eigen tempo! Ben je geïnteresseerd in online pianoles? Wij geven de eerste 7 proeflessen helemaal gratis! Zo kun je op je gemak aankijken of online pianoles iets voor je is.