Top 10 zangtechnieken
Top 10 zangtechnieken

Er zijn enorm veel zangers en zangeressen te vinden op de wereld. Zo ook in Nederland. Iedere zanger of zangeres heeft zijn eigen geluid en zingt op zijn of haar eigen manier. In kwaliteit is er natuurlijk ook veel verschil. De ene zingt de sterren van de hemel zonder daar enige moeite voor lijken te doen, terwijl de ander het moeilijk vindt om die hoge noten te halen. Zo zijn er dus goede zangers, maar ook héle goede. Daarnaast heb je natuurlijk ook mensen die denken dat ze kunnen zingen, maar die er eigenlijk niet zo goed in zijn. Het enige dat iedere zanger gemeen heeft is de liefde voor zingen en muziek. De een heeft talent, de ander niet en zal er veel meer moeite voor moeten doen om goed en mooi te leren zingen. Goede zangtechnieken hebben daar ook zeker mee te maken en de durf om 'de regels' van volgens het boekje zingen een beetje los te laten. Zo ontwikkel je jezelf tot een écht goede zanger of zangeres! In dit blog zetten we de top 10 van zangtechnieken voor je op een rij. Lees je gezellig mee?

De basis: goed leren zingen

Ik denk dat we allemaal wel de uitdrukking kennen; 'oefening baart kunst'. Dat is dan ook echt zo. Om echt goed te leren zingen en zuiver te leren zingen moet je veel oefenen en hard werken aan de ontwikkeling van je stem. Zonder oefening zal je nooit echt goed worden in zingen. Uitzondering daarbij is natuurlijk een natuurtalent en zelfs de natuurtalenten kunnen nog heel veel baat hebben bij goede zangtechnieken, stem verzorging en training. Om te beginnen moet je de basis van zang onder de knie krijgen. De basis is onder andere een goede houding tijdens het zingen, je zangstem verzorgen en leren hoe je deze gezond houdt, maar ook werken aan je vocale bereik hoort bij de basis. Natuurlijk kan je hier zelf mee aan de slag door via internet gratis lessen te volgen, maar ik raad je toch aan om op zoek te gaan naar een goede zangcoach die jou tijdens professionele zanglessen met de ontwikkeling van je zang kan ondersteunen en je kan helpen goede zangtechnieken aan te leren.

Vocale timbre

Je vocale geluid oftewel timbre is aangeboren, dat is een ding wat we zeker weten. Iedereen heeft een uniek stemgeluid. Dat maakt jouw geluid dan ook echt jou. Waarom zou je dat geluid willen veranderen? Je hoeft je geluid natuurlijk niet te veranderen, maar kleine aanpassingen naar hoe je zelf wilt klinken kan zeker. Mensen die van nature een harde stem hebben hoeven niet perse altijd hard te zingen en visa versa. Je kan jezelf altijd aanleren om op een andere manier te zingen. Als je er maar op let dat je altijd ontspannen blijft zingen en je stem goed verzorgt. Dat betekent ook niet het uiterste vragen van je stem en je keel even rust geven wanneer dat nodig is. Door opwarmoefeningen te doen voordat je gaat zingen, evenals regelmatig zangoefeningen en ademhalingsoefeningen doen zorgt ervoor dat je vocale gezondheid verbetert. Hierdoor verbreed je je repertoire en het bereik van je stem door middel van de tonen die je kunt zingen.

Top 10 zangtechnieken

Zoals je waarschijnlijk wel weet is het nodig om goede zangtechnieken aan te leren die je niet alleen helpen om beter te leren zingen, maar die je ook helpen om je stem gezond te houden. Hieronder lichten we 10 zangtechnieken kort toe;

1. Stem opwarmen

Het is allereerst erg belangrijk dat je altijd je stem opwarmt voordat je gaat zingen. Je zult het zingen nooit lang vol kunnen houden als je je stem niet goed opwarmt en er is nog een belangrijke reden om dit te doen; om je stem gezond te houden en stembandproblemen te voorkomen. Tijdens het opwarmen van je stem kan je het beste een piano gebruiken om toonladders te zingen. Als je al veel ervaring hebt met toonladders en je stem opwarmen, kan je dit ook doen zonder een piano te gebruiken. Dan moet je wel de toonladders heel erg goed kennen. Het is daarnaast goed om te onthouden dat je stem zo'n 6 a 7 uur nodig heeft om te herstellen. Het is dus goed om vooraf geen koolzuurhoudende dranken te drinken of zuivelproducten te eten en drinken. Deze producten bevatten zuren en zorgt voor slijm in je mond en keel wat niet erg fijn is voordat je gaat zingen. Ook is het erg belangrijk dat je zo ontspannen mogelijk blijft en je gezicht probeert te ontspannen. Je gaat namelijk een hoop spieren in je gezicht en keel gebruiken dus het is belangrijk om deze goed te ontspannen! Je kunt hiervoor je lippen op elkaar zetten en tussen je lippen door blazen zodat je een soort motorgeluid maakt. Ook je mond wijd open doen en weer dicht kan helpen je kaken en gezicht te ontspannen.

2. Ademhalingsoefeningen

Om krachtig en zuiver te kunnen zingen is het belangrijk dat je ademhalingsoefeningen doet en leert ademen via je buik. Als je inademt gaat je buik omhoog en als je uitademt je buik omlaag. Probeer hierbij zo ontspannen mogelijk te blijven. Ook is het belangrijk dat je je lichaam "laat ademen" en dat je hier niet té veel over nadenkt. Ontspan je lichaam en adem diep in totdat je niet meer verder kan (het liefst door je neus) en adem vervolgens ook uit totdat je niet meer verder kunt uitademen (liefst door je mond).

3. Zuiver zingen

Leer om zuiver te zingen. Hier zijn zanglessen ideaal voor. Je krijgt les van een ervaren en professioneel zangdocent die je alles kunt leren om zuiver te kunnen zingen. Daarnaast is het heel veel oefenen.

4. Neusklanken

Je neus dient als het ware als een klankkast, want ja ook je stem is een instrument. Velen denken dat je borstholte als klankkast fungeert, maar het is toch echt je neusholte. Leren zingen is dus eigenlijk ook leren waar de lucht kan stromen. Hiervoor kan je een eenvoudige oefening gebruiken; knijp je neus dicht (niet te hoog en niet te hard) en maak een E geluid. Laat vervolgens je neus los en laat de lucht stromen. Doe deze oefening ook als je verkouden bent geweest om de luchtstroom weer goed te krijgen.

5. Aanpak

De kwaliteit van je zang ligt erg aan hoe je iedere toon begint. Let bij ieder geluid dat je maakt op de manier hoe je stem beweegt. Let op je strottenhoofd, je lippen, de positie van je tong, de luchtdruk en alle andere dingen die je kunt voelen terwijl je zingt zoals wat je buikspieren doen. Om goed, zuiver en mooi te kunnen zingen is het belangrijk hoe je ieder geluid maakt. Dit geeft je inzicht en ruimte voor verbetering.

6. Projecteren van je stem

Er is geen erger geluid dan vreselijk hard gekrijs, ik denk dat we het daar allemaal wel over eens zijn als het aankomt op zang. Wanneer je te hard probeert te zingen, kan dit erg geforceerd overkomen. Als je een krachtige stem wilt ontwikkelen moet je werken aan een dragend geluid en niet een die luid is. Stel je bijvoorbeeld voor dat je zingt voor een publiek zonder microfoon of naar een persoon die ongeveer op 50 meter afstand staat. Probeer hierbij niet te schreeuwen, maar let erop dat je je stem de verte in 'draagt'.

7. Je stem bevrijden

Wil je leren zingen zonder obstakels? Dan is het belangrijk om te leren dat je nekwervelkolom hier een belangrijke factor in is. De spieren in dit gebied moeten altijd goed ontspannen zijn om zonder belemmeringen te kunnen zingen. Hierdoor verbeter je de kwaliteit van je stem, maar ook het zingen wordt leuker en fijner!

8. Vocaliseren

Bij het vocaliseren betrek je meer klinkers in je zang dan medeklinkers. Vocaliseren draait om het verbeteren van je stem flexibiliteit en het vinden van een mooie overgang door gebruik te maken van fonemen (taalklanken). Open hierbij je keelholte, houd je keel laag en vergroot je bereik.

9. Gebruik van je tong

Het trainen van je tong gebruik kan ook zeker een grote bijdrage leveren op het gebied van mooi en goed zingen. Als zanger of zangeres is het daarom belangrijk dat je weet hoe je je tong moet gebruiken wanneer je zingt. We hebben een goede oefening voor je om je tong te trainen; zing yor-yay-yor-yay-yee. Zo vind je de ideale tongpositie. Zing vervolgens nior-niay om je tong te verplaatsen. Deze oefeningen worden ook wel linguïstische gymnastiek genoemd.

10. Goede articulatie

Als we kijken naar het woord articulatie, is dit eigenlijk het tegenovergestelde van mompelen. Het is erg belangrijk dat je leert zingen in je kopstem. Het gaat er bij goede articulatie niet om dat je erg veel je lippen mee beweegt, dit is niet nodig en kan zelfs een goede uitspraak in de weg staan wanneer je dit te overdreven doet. Probeer meer om iedere lettergreep en ieder woord duidelijk uit te spreken.