Zingen met meer volume, hoe doe je dat?
Zingen met meer volume, hoe doe je dat?

Zingen met meer volume, hoe doe je dat?

Zing jij ook altijd zacht? En zou je heel graag met wat meer volume willen zingen? Of wellicht denk je dat je best hard aan het zingen bent, en valt dit in werkelijkheid tegen. Gelukkig kan je oefenen om mooi te zingen met meer volume. Zonder dat het vals wordt, of schreeuwerig.

Misschien denk je dat zingen met meer volume moeilijk is of veel kracht vraagt. Maar het tegenovergestelde is waar. Met de tips hieronder zal jij, zonder veel moeite, leren zingen met meer volume.

Waarom zingen met meer volume?

Er is niets mis met zachtjes zingen. Dit kan heel mooi zijn. En wellicht ben jij een introvert persoon, en vind jij het heerlijk om zachtjes te zingen. Dat is natuurlijk helemaal prima.

Maar als jij leert om ook met meer volume te zingen kan je veel meer nuance in je zang leggen. Je kunt een lied met veel meer overtuiging brengen als je stukken met zacht gezang afwisselt met meer volumineuze stukken. Zo kan jij echt contact maken met je luisteraars.

Hoe leer je zingen met meer volume?

Stembanden zijn dan geen spieren, je kunt ze wel trainen door veel te zingen. Je stembanden zullen hier sterker van worden, waardoor je gemakkelijker meer volume zal kunnen produceren.zingen met volume
Let wel op dat het nooit pijn mag doen of onaangenaam mag voelen.

Zingen met meer volume doe je door je mond echt open te doen tijdens het zingen. Houdt je ogen open en focus. Je borstkas houdt je ruim en je zingt meer vanuit je rug.
Pas op dat je geen kracht gaat zetten, hiermee forceer je en vergroot de kans op stemproblemen.
Voorkom dat je jouw keel aanspant en zing zeker niet door bij keelpijn. Ook extra diep ademhalen is niet nodig. De kracht komt uit je lijf.

Als je gaat zingen met meer volume ga je automatisch ook meer op je ademsteun zingen. Hierdoor klinkt je stem voller en stabieler. Door in het begin te zingen met (overdreven) veel volume leer je goed omgaan met je ademsteun.
Zodra je dit goed onder de knie hebt kan je het volume terugdraaien. Je stem blijft mooi helder en vol klinken, ook bij minder volume.

Zingen op een volume dat je overbuurman je kan horen!

Om echt met meer volume te leren zingen moet je niet bang zijn om geluid te maken. Ben je bang dat anderen er last van zullen hebben? Oefen dan op momenten dat er niemand thuis is.zingen met volume
Kies een toonhoogte die voor jou fijn aanvoelt en zing alsof de hele straat het moet horen. Laat het geluid ver dragen. Door je focus te leggen op een punt ver weg, verder dan de ruimte waar je in staat, krijg je meer ‘ruimte’ om te zingen.

Begin met één noot en als dit goed gaat kan je meerdere noten achter elkaar proberen te zingen.
Gebruik al je ademruimtes, vul de hele ruimte met jouw gezang. Maar let op dat je niet gaat forceren!
Door met meer volume te zingen kan je heftige emoties in een liedje goed naar voren laten komen. Je geeft een nummer echt gevoel mee.

Wil je meer leren over zangtechnieken en mooi, helder leren zingen? Probeer dan onze online zanglessen en perfectioneer jouw zangstem!