Zingen met meer volume, hoe doe je dat?
arrow_drop_up arrow_drop_down

Zingen met meer volume, hoe doe je dat?

Zing jij ook altijd zacht? En zou je heel graag met wat meer volume willen zingen? Of wellicht denk je dat je best hard aan het zingen bent, en valt dit in werkelijkheid tegen. Gelukkig kan je oefenen om mooi te zingen met meer volume. Zonder dat het vals wordt, of schreeuwerig.

Misschien denk je dat zingen met meer volume moeilijk is of veel kracht vraagt. Maar het tegenovergestelde is waar. Met de tips hieronder zal jij, zonder veel moeite, leren zingen met meer volume.

Waarom zingen met meer volume?

Er is niets mis met zachtjes zingen. Dit kan heel mooi zijn. En wellicht ben jij een introvert persoon, en vind jij het heerlijk om zachtjes te zingen. Dat is natuurlijk helemaal prima.

Maar als jij leert om ook met meer volume te zingen kan je veel meer nuance in je zang leggen. Je kunt een lied met veel meer overtuiging brengen als je stukken met zacht gezang afwisselt met meer volumineuze stukken. Zo kan jij echt contact maken met je luisteraars.

Hoe leer je zingen met meer volume?

Stembanden zijn dan geen spieren, je kunt ze wel trainen door veel te zingen. Je stembanden zullen hier sterker van worden, waardoor je gemakkelijker meer volume zal kunnen produceren.zingen met volume
Let wel op dat het nooit pijn mag doen of onaangenaam mag voelen.

Zingen met meer volume doe je door je mond echt open te doen tijdens het zingen. Houdt je ogen open en focus. Je borstkas houdt je ruim en je zingt meer vanuit je rug.
Pas op dat je geen kracht gaat zetten, hiermee forceer je en vergroot de kans op stemproblemen.
Voorkom dat je jouw keel aanspant en zing zeker niet door bij keelpijn. Ook extra diep ademhalen is niet nodig. De kracht komt uit je lijf.

Als je gaat zingen met meer volume ga je automatisch ook meer op je ademsteun zingen. Hierdoor klinkt je stem voller en stabieler. Door in het begin te zingen met (overdreven) veel volume leer je goed omgaan met je ademsteun.
Zodra je dit goed onder de knie hebt kan je het volume terugdraaien. Je stem blijft mooi helder en vol klinken, ook bij minder volume.

Zingen op een volume dat je overbuurman je kan horen!

Om echt met meer volume te leren zingen moet je niet bang zijn om geluid te maken. Ben je bang dat anderen er last van zullen hebben? Oefen dan op momenten dat er niemand thuis is.zingen met volume
Kies een toonhoogte die voor jou fijn aanvoelt en zing alsof de hele straat het moet horen. Laat het geluid ver dragen. Door je focus te leggen op een punt ver weg, verder dan de ruimte waar je in staat, krijg je meer ‘ruimte’ om te zingen.

Begin met één noot en als dit goed gaat kan je meerdere noten achter elkaar proberen te zingen.
Gebruik al je ademruimtes, vul de hele ruimte met jouw gezang. Maar let op dat je niet gaat forceren!
Door met meer volume te zingen kan je heftige emoties in een liedje goed naar voren laten komen. Je geeft een nummer echt gevoel mee.

Wil je meer leren over zangtechnieken en mooi, helder leren zingen? Probeer dan onze online zanglessen en perfectioneer jouw zangstem!

Jan
Door

Jan

op 12 December 2019

Dit is iets waar je echt wat aan hebt. Vaak wil je direct al de uithalen gaan doen en harder en zachter kunnen zingen. Wat zeker van belang is dat je weet wanneer de afwisselingen van volume in het liedje komen. Ook is het erg makkelijk als je de tekst helemaal kent. Ik heb een keer meegezongen met een bandje. Het eerst liedje ging niet zo omdat ik de tekst onvoldoende kende. Het tweede liedje kon ik wel goed en toen stond ik in mijn eentje samen met de band een liedje te zingen in een kroeg met 50 man. Erg leuk om te doen en ging best goed. Dit was een kroeg waar ze jamsessies doen waar je als bezoeker aan mee kunt doen. Qua techniek is er nog wel het een en ander te leren maar dat gaat wel komen.

monica
Door

monica

op 22 December 2019

Heel mooi en moedig ook. Zingen en percussie waren de eerste instrumenten van de mensen en zeker fijn als je je op die manier kan uuiten.

Hendric
Door

Hendric

op 2 January 2020

Zelfverzekerdheid in combinatie met "dun" zingen, heeft mij geholpen om met meer volume mezelf niet te forceren en op toon te blijven. Door "dun" te zingen, ofwel met zo weinig mogelijk adem zo lang en duidelijk mogelijk te zingen, heb je aan de ene kant voldoende adem reserve om goed uit je teksten te komen. Aan de andere kant zorgt het er ook voor dat je stembanden niet geforceerd raken en je jezelf niet letterlijk overschreeuwt. "Belten" was een goede oefening voor me om de stem (fysiek én mentaal) vrij te maken. Maar... het kan altijd beter en dus hoop ik hier nog veel te leren :-)

Reactie plaatsen