Zangersknobbeltjes, ook wel stembandknobbeltjes genoemd, zijn onregelmatigheden of knobbels op de stembanden. Deze knobbels kunnen zich ontwikkelen door langdurig verkeerd stemgebruik. Je stem wordt hees, klinkt rauw en je krijgt steeds meer last van vermoeidheid bij praten en zingen.
Door goed met je stem om te gaan voorkom je dat je last krijgt van zangersknobbeltjes. Maar ook als je hier al last van hebt kunnen ze nog verdwijnen, als je jouw stem beter gaat gebruiken.
Hoe ontstaan zangersknobbeltjes?
Zangersknobbeltjes ontstaan door verkeerd stemgebruik bij zingen, maar ook bij praten. Wordt er te lang, te hard en/of met teveel spanning gezongen of gepraat dan loop je het risico op het ontstaan van stembandknobbels.
Zangersknobbeltjes kunnen ontstaan door schreeuwen, overmatig de keel schrapen, chronisch hoesten, het imiteren van stemmetjes, teveel praten en het zingen met een onnatuurlijke stem.
Doordat ook praten invloed heeft op je stembanden komt deze aandoening niet alleen voor bij zangers en zangeressen. Ook onder bijvoorbeeld onderwijzers komt het regelmatig voor.
Beginnende zangers lopen een groter risico, omdat ze vaak nog niet goed hebben geleerd met hun stem om te gaan. Er wordt te geforceerd gezongen.
Op jonge leeftijd zien we vaker stembandknobbels bij jongens dan bij meisjes. Eenmaal voorbij de puberteit komt het weer vaker voor bij vrouwen.
Hoe kom je van stembandknobbels af?
Een operatie is lang niet altijd nodig, of zinvol. Alleen wanneer het stemgebruik drastisch wordt aangepast is het operatief verwijderen van de knobbels nuttig.
Over het algemeen zullen de knobbeltjes vanzelf verdwijnen wanneer het stemgebruik wordt verbeterd. Is een operatie nodig dan zal er eerst een logopedist ingeschakeld worden.
Met behulp van logopedie wordt de stemtechniek verbeterd. Pas daarna worden de knobbeltjes operatief verwijderd. Na de behandeling komt de revalidatieperiode. De stem kan heel voorzichtig weer in gebruik genomen worden om littekenvorming te voorkomen. Ook na de operatie is nog een tijd lang logopedie nodig.
Ben ik schor of heb ik zangersknobbels?
Iedereen is wel eens schor. Dit kan komen doordat je stem overbelast is, door roken, een infectie, stress, emotie, medicijnen of een allergie.
Als je erg schor bent kan je beter even wachten met zingen en je stem wat rust geven. Meestal verdwijnt je schorheid dan vanzelf.
Ben je schor door verkeerd stemgebruik, werk dan aan een betere techniek. Lang doorzingen met een verkeerde stemtechniek kan stemknobbels veroorzaken. Dit gebeurt niet na een uurtje maar als je het lang doet gaan de knobbels soms niet meer vanzelf weg.
Beginnende stemknobbels laat je verdwijnen door absolute stemrust. Denk je dat je last hebt van zangersknobbels? Ga altijd even langs je huisarts, voor de zekerheid.
Symptomen van zangersknobbeltjes
Er zijn verschillende symptomen waaraan je zangersknobbeltjes kunt herkennen. Een hese stem is vaak een van de eerste verschijnselen waaraan je deze aandoening kunt herkennen.
Ook een vermoeide stem komt voor. Je hebt een droog gevoel in je keel en hebt steeds het gevoel dat je de keel wilt schrapen. Het vreemde gevoel in je keel kan ook hoestbuien veroorzaken. Veel en lang achter elkaar hoesten kan veel keelpijn geven.
Ook kan je spanning voelen in je nek, zelfs zo erg dat je er hoofdpijn van krijgt.
Ga bij twijfel altijd even langs de huisarts, blijf er niet te lang mee rondlopen. Heb je al twee tot drie weken last van een hese stem, ga dan zeker even langs een arts.
Stembandknobbels voorkomen
Ook hier is voorkomen beter dan genezen. Leer je stem goed te gebruiken door vanaf het begin de juiste stemtechnieken aan te leren. Met het juiste stemgebruik verklein je het risico op stembandknobbeltjes tot een minimum.
Luister verder goed naar je lichaam en gun je stem wat rust als je toch een keer te enthousiast bent geweest.
De juiste stemtechniek kan je leren bij een zangleraar of op de muziekschool. Maar je kunt ook onze zeer complete online zanglessen volgen. Hierin komen alle technieken aan bod. Ben je benieuwd of online zanglessen iets voor je zijn? De eerste 7 lessen mag je gratis uitproberen!