Zing met gevoel, en laat iedereen naar adem happen
Zing met gevoel, en laat iedereen naar adem happen
in Zangles

Zing met gevoel, en laat iedereen naar adem happen

Soms hoor je iemand zingen en vergeet je even alles om je heen. Je verliest jezelf helemaal in het prachtige stemgeluid. Je krijgt tranen in je ogen, een brok in je keel.
Hoe komt het toch dat sommige zangers en zangeressen zo meeslepend kunnen zingen?

Ze leggen hun gevoel in het nummer. Door met gevoel te zingen kan je van een gewoon nummertje een verpletterende performance maken. Maar hoe doe je dat?

Zingen met emotie

Als je een nummer echt met gevoel wilt brengen is het belangrijk te weten waar het nummer over gaat. En dan niet in grote lijnen, maar echt tot in detail. Leef je in. Verzin er personen bij die het beleven, wat voelen zij?

Eigenlijk ga je een verhaal vertellen. Denk maar eens hoe je een emotioneel verhaal vertelt of een pittige discussie voert. Je verheft je stem, fluistert, gaat sneller praten, bent kortaf en laat stiltes vallen. Door dit ook toe te passen in je zang, laat je een rijtje noten tot leven komen.

Zingen vanuit techniek of gevoel?

De juiste zangtechniek is heel belangrijk. Zowel om een nummer mooi te laten klinken als voor het behoud van je stem. Een verkeerde zangtechniek kan voor vervelende klachten zorgen, zoals zangersknobbels. En dat wil je niet.

Daarom is het belangrijk om eerst te weten hoe je jouw stem goed gebruikt. Dit leer je door zanglessen te volgen en regelmatig te oefenen.

Zodra je de basis onder de knie hebt kan je er je eigen draai aan gaan geven. Je eigen stijl ontwikkelen en nummers op jou manier gaan brengen. Dan kan je ook aan de slag gaan met ‘gevoel’. Als je echt met gevoel gaat zingen kan je de wereld om je heen even helemaal vergeten. Je concentreert je puur op het nummer, waar het over gaat en wat je over wilt brengen aan emoties.

Het is fijn als je erop kunt vertrouwen dat de zangtechnieken in je systeem zitten, want daar let je op dat moment even niet meer op.

zingen met emotie

Kan iedereen zingen met gevoel?

De ene zal makkelijker een nummer met gevoel kunnen zingen dan de andere. Iedereen is verschillend. Kijk maar eens naar de bekende entertainers. Zij kunnen een verhaal vertellen, dat eigenlijk helemaal niet zo interessant is, en iedereen hangt aan hun lippen. Ze brengen het op zo’n manier dat het super interessant wordt en iedereen op het puntje van zijn of haar stoel zit.
Terwijl als iemand anders exact hetzelfde verhaal zou vertellen de meeste mensen halverwege al afhaken.

Sommige zangers blijven erg hangen in de techniek, of zijn heel erg bezig met hun performance. Dan zit er lang niet zoveel gevoel in hun zang. Zeker beginnende zangers zullen hier moeite mee hebben. Er is ook zoveel waar je op moet letten.

Er zijn verschillende zangtechnieken die je helpen meer emotie in je stem te laten horen. Deze kan je leren. Maar verder zal je het echt moeten voelen. Geforceerd ‘gevoel’ in een nummer stoppen heeft geen zin, dat komt niet over. Het moet echt uit je tenen komen, je moet het met je hele lijf voelen. Dan voelt je publiek het ook.

Een goede zangtechniek helpt je zingen met gevoel

Zoals gezegd, een goede zangtechniek is jouw ideale basis. Fijne zanglessen waarin je stap voor stap alle basisprincipes leert, een goede ademhaling en de verschillende stemfuncties leert toepassen. Van daaruit kan je jouw favoriete nummers steeds meer eigen maken.

Jouw zangleraar altijd en overal toegankelijk met onze online zangcursus. Zing zo vaak en waar je maar wilt. Begin vandaag nog met de zanglessen. De eerste 7 lessen zijn gratis.