Zingen is muziek maken met je eigen stem. Het mooie is dat je die altijd bij je hebt. Of je nu zachtjes voor je uit neuriet, luidkeels onder de douche zingt of lekker mee galmt met de radio, het is heerlijk om je stem vrij en ontspannen zijn werk te laten doen. Hoe werkt dat eigenlijk?
Geluid!
Om je stem hoorbaar te maken moeten er allerlei factoren samenkomen. De belangrijkste zijn je adem en je stembanden. Wil je aan je stem ook verstaanbare klanken meegeven, dan komen ook je tong en je lippen in actie. Wie met zang aan de slag wil heeft dus drie aandacht gebieden waarop geoefend kan worden. Want: oefenen helpt om het mooier en beter te laten klinken en meer plezier te hebben aan het zingen zelf.
Adem in, adem uit
Als je adem haalt komt er lucht via de luchtpijp naar de longen. Hier wordt zuurstof aan het lichaam afgegeven. Koolzuurgas (CO2), een afvalproduct van het lichaam, komt vrij en wordt met de niet gebruikte lucht weer uitgeademd. Tijdens het uitademen passeert de lucht in je keel, om precies te zijn in het strottenhoofd, twee stembanden.
Stembanden doen het werk
De stembanden in het strottenhoofd worden ook wel stemplooien genoemd. Met speciale spieren, de stem spieren, kun je de stemplooien besturen. De ruimte tussen de stemplooien wordt de stemspleet genoemd. Door het bewegen van de stemplooien kun je die stemspleet verder open zetten of juist meer sluiten. Wil je gewoon kunnen ademhalen, dan moet de stemspleet goed open zijn. Door echter bij het uitademen de stemspleet bijna te sluiten worden de stembanden onder spanning gezet. De uitgeademde lucht krijgt hierdoor een trilling mee en die horen we als stemgeluid. Met je tong en je lippen geef je vervolgens extra sturing mee aan de klank, zodat er klinkers en medeklinkers hoorbaar zijn. Hierdoor hoor je woorden en kun je gerichte boodschappen overbrengen. Dat kan sprekend, maar dus ook zingend.
Verantwoord stemgebruik
Het is bekend dat sporters goed moeten trainen om hun spieren in optimale conditie te brengen als er een prestatie geleverd moet worden. Wie niet traint moet ook niet verwachten in de prijzen te vallen en kan misschien zelfs de wedstrijd niet uitspelen. Wie teveel trainingsarbeid verricht krijgt overtrainde spieren. Dan wil het tijdens de wedstrijden ook niet meer lukken. Wat voor sporters geldt is ook van toepassing op zangers. Je stem werkt per slot van rekening ook met spieren. De stem spieren, die de stembanden in beweging zetten, kunnen teveel maar ook te weinig getraind zijn om hun werk goed te doen. Het resultaat is dat je last krijgt van je keel, een hese stem kunt krijgen en dat er geïrriteerde plekjes op de stembanden komen.
Verantwoord trainen
Gelukkig doen stemproblemen zich bij normaal gebruik van de stem nauwelijks voor. Wie veel zingt moet zich er echter wel van bewust zijn dat de stem spieren met zorg behandeld moeten worden. Veel zingen is prima, zolang je je stem maar op de juiste manier gebruikt. Het doen van oefeningen maakt dat je stem spieren soepeler worden en blijven, wat blessures en stemproblemen voorkomt. En dat maakt dat je lekker kunt blijven zingen. Zangles is een goede manier om je stem verantwoord verder te ontwikkelen. Met de juiste aanwijzingen en oefeningen kun je je stem verder ontwikkelen en steeds mooiere dingen laten horen. Zing je voor publiek, dan zullen je toehoorders dat zeker waarderen. Maar het is natuurlijk vooral voor jezelf fijn als je zonder stemproblemen lekker kunt zingen. Of dat nu onder de douche is of niet.
Online zangles volgen
Wil je beter leren zingen? De online Muziek Academie heeft online zanglessen voor je klaarstaan. De meest complete oplossing voor online zangles voor beginners en gevorderden.
- Leer zingen in je eigen tempo
- Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
- Meer dan 450 zanglessen
- Krijg hulp van onze ervaren docenten
Meer informatie over online zangles
Hier kunnen wij je ook bij helpen
Naast online zangles verzorgt de Online Muziekacademie ook:
Gerelateerde informatie
Heb je deze artikelen al gelezen: