Zingen met effect, geeft je zang een pittige sound
Zingen met effect, geeft je zang een pittige sound
in Zangles

Zingen met effect, geeft je zang een pittige sound

Zingen met effect geeft een extra dimensie aan je zang. Je kunt er perfect gezongen teksten mee benadrukken of extra emotie in een nummer leggen. Neem bijvoorbeeld rock, bepaalde pop nummers, jazz, heavy metal en rock & roll. Vaak worden er allerlei zang effecten aan toegevoegd zoals distorsion, creaks, rattle, growl, grunt, scream en vocal breaks.

Sommige artiesten gebruiken altijd stemeffecten, het is hun handelskenmerk geworden. Het is heel gaaf om met effecten te zingen maar het moet wel veilig gebeuren om stemschade te voorkomen. Daarom is het belangrijk dat je een goede zang basis hebt voordat je met effect gaat leren zingen.

Veilig met effect zingenZingen met meer effect

Klanken zingen met effect kan schadelijk zijn voor je stem, als het niet goed gebeurt. Alle effecten, behalve creak en creaking, worden niet door de echte stembanden gemaakt. Het is dus extra belangrijk dat jouw techniek goed is, want alleen dan kan je veilig met effect zingen. Een goede beheersing van je stem is essentieel. En je moet goed weten welk effect met of zonder compressie gezongen moet worden.

Tijdens het zingen van effecten verlies je volume. Ga dit niet compenseren maar accepteer dat je met minder volume kan zingen als je effecten gebruikt. Geforceerd met meer volume proberen te zingen kan je stem beschadigen.

Blijf altijd uit de gevarenzone. Zodra je het gevoel krijgt van kriebel in je keel of de neiging tot hoesten dan moet je direct stoppen. Waarschijnlijk is je ademsteun niet voldoende of bouw je op de verkeerde plek spanning op in je lijf.
Luister dus altijd goed naar je lijf als je gaat oefenen met effecten en laat je begeleiden door een ervaren zanger.

Welke stemeffecten zijn er?Stem effecten Kiss Heavy Metal

Er zijn veel verschillende stemeffecten die je tijdens het zingen kunt gebruiken. Zo hebben we het al eens gehad over de stemfuncties, de drie basisprincipes bij zingen en over het gebruik van twang. Hieronder zullen we enkele stemeffecten bespreken.

Distortion

Distortion is een veelgebruikt effect. Het wordt ook wel overdrive of vervorming genoemd. Denk bijvoorbeeld aan distortion op een elektrische gitaar. Distortion op je stem ontstaat door het toepassen van te veel twang. Combineer dit met het meedoen van je valse stembanden en je krijgt distortion. Een bekende zanger die dit vrijwel continue toepaste in zijn zang was Kurt Cobain van Nirvana.

Creaks of creaking

Creaks wordt vaak gebruikt aan het begin en einde van een zin. Het komt tot stand door vibraties op de stembanden. Je kunt er goed meer emotie mee uitdrukken. Het lijkt op een geëmotioneerd, krakerig geluid.
Creaking gaat iets verder en is een subiele distortion die wordt geproduceerd boven op een toon. Artiesten als Britney Spears, Christina Aguilera en Mariah Carey gebruiken dit effect vaak.

Rattle

Rattle wordt vaak gebruikt in combinatie met distortion of grunt. Het is een minder venijnig geluid dan distortion. Het lijkt op het geluid van een kraai, of van de harde letter G. Rattle is een geluid dat vrij hoog in het strottenhoofd gemaakt wordt, soms in combinatie met de achterkant van de tong en de huig. Joe Cocker was een goed voorbeeld van een artiest die rattle gebruikte.

Growl en gruntZingen met stemeffect

Growl lijkt op grommen, je bereikt dit effect door je valse stembanden flink mee te laten trillen met je echte stembanden. Doordat je dit effect samen met je echte stembanden maakt kan je een melodie zingen terwijl je growlt.
Grunt lijkt erg veel op growl, het is vooral bekend van deathmetal. Het grootste verschil is dat je bij dit effect je echte stembanden niet gebruikt. Een melodie zingen zit er dus niet in. Grunten is iets wat vaak door mannen gedaan wordt, maar vrouwen kunnen het ook.

Screams

Het woord zegt het al, screams zijn ‘schreeuwen’, hoge plotselinge uitstoten van emotie. Dit is eigenlijk geen stemeffect op zich omdat een scream uitgevoerd kan worden in elke stemfunctie en elk effect naar keus. Vaak wordt distortion, creaking of rattle gebruikt. Een artiest die bekend staat om zijn screams is natuurlijk wel Michael Jackson.

Vocal breaks

Een vocal break is een snelle wisseling tussen twee stemfuncties. Jodelen is hier een goed voorbeeld van. Ook Alanis Morissette past dit regelmatig toe in haar nummers.

Leren zingen met effect?Stem effecten toepassen tijdens het zingen

Als je wilt leren zingen met effect, zal eerst je zang basis technisch in orde moeten zijn. Neem hier de tijd voor, om te voorkomen dat je jouw stem beschadigd door een verkeerde techniek. Veel oefenen en goede zanglessen helpen je om snel vooruitgang te boeken.
En hoe kan je beter leren zingen dan met de zanglessen van de Online Muziek Academie? Oefenen waar en wanneer je maar wilt, de lessen zijn altijd tot je beschikking.

Start vandaag nog, de eerste 7 lessen zijn gratis!