Zingen als therapie
Zingen als therapie

Zingen is niet alleen leuk maar ook nog eens gezond. Zowel voor je lichaam als je geest. Zingen wordt zelfs regelmatig ingezet als therapie. Als je zingt laat je de adem door je lichaam stromen, dat geeft positieve energie en werkt heilzaam.

Af en toe eens helemaal uit je dak gaan werkt bevrijdend. Je stem vrij gebruiken, zonder limieten, geeft een heerlijke ontspanning. Zingen is dan ook een goede therapie voor mensen met een depressie of burn-out.

Waarom zingen zo’n goede therapie is?

Onderzoekers aan de universiteit van Frankfurt hebben bestudeerd wat zingen doet met je lichaam. Hiervoor hebben ze gekeken naar een koor. Op basis van bloedonderzoeken hebben ze vastgesteld dat al na een uur zingen je lichaam aanzienlijk meer afweerstoffen aanmaakt. Daarnaast neemt het hormoon cortison toe. Dit hormoon gaat stress tegen!

Door de lage en bewuste ademhaling tijdens het zingen komt er meer zuurstof in het bloed. De kwaliteit van je bloedsomloop neemt daardoor toe. Je krijgt van zingen dus letterlijk meer energie.
Als je regelmatig langere tijd zingt kan dit zelfs zorgen voor een gezonder hart- en vaatstelsel!

Wanneer wordt zingen ingezet als therapie?

Zingen heeft een positief effect op lichaam en geest. Diverse gezondheidsproblemen kunnen worden verminderd door regelmatig te zingen. Als je zingt geef je ruimte aan emoties om naar buiten te gaan. Opgekropte emoties worden op deze manier afgevoerd. Zo kan je spanningen van nu of juist lang geleden, die je ongemerkt met je meedraagt, loslaten. Waar spanningen je lichaam verlaten komt plek voor nieuwe energie!

Chronische aandoeningen waarbij zingen een positief effect heeft zijn onder andere:Zingen als therapie

– Angst
– Depressie
– Ziekte van Parkinson
– Chronische pijn
– Gespannen schouder- en nekspieren
Stress
– Hoge bloeddruk
– Longziekten zoals COPD

De voordelen van zingen

Als je regelmatig zingt zal je de voordelen op je lichaam en geest gaan ervaren. Verschillende onderzoeken laten zien dat mensen die veel zingen daar voordelen van ervaren. Enkele van de voordelen die de onderzochte groep aangaf waren:
– Betere longfunctie
– Betere ademhaling
– Minder stress
– Positiever gemoed

Zingen is goed voor jong en oud

Ook voor ouderen is zingen een zeer goede bezigheid. Een onderzoek dat werd uitgevoerd in een verzorgingstehuis liet verrassende resultaten zien. De ouderen die elke week deelnamen aan de zanglessen hadden duidelijk minder last van angst- en depressieverschijnselen.
Ook lichamelijk waren de verbeteringen merkbaar.
– Minder doktersbezoeken
– Minder vallen
– Minder medicatiegebruik
– En een betere algehele geestelijke gezondheid

Zingen is dus gezond voor jong en oud!

Zingen blij

Ook zin gekregen om te zingen?

Zingen is voor iedereen. Zingen kan je altijd en overal doen. Onder de douche, in de auto of als je staat te koken. Zing zoveel je wilt want zingen is niet alleen leuk, maar ook goed voor je lijf.
Wil je jouw stem meer ontwikkelen door op zangles te gaan? Je kunt heel eenvoudig online zanglessen volgen. Wanneer jij wilt en wanneer het jou uitkomt. Zo kan je net zo vaak oefenen als je zelf wilt en als jij daar zin in hebt. Ideaal toch?

Je krijgt de eerste 7 zanglessen zelfs gratis dus begin vandaag nog met zingen!