Ben jij een toetsenist die graag op het keyboard pingelt of wil je dit leren? Maak jij gebruik van de synthesizer of wil je weten wat je ermee kan en wil je weten wat de verschillen zijn tussen deze twee? In dit blog gaan we je de verschillen vertellen tussen het keyboard en de synthesizer en wat je met beide allemaal kunt verwezenlijken in je muziek. Benieuwd geworden? Lees dan snel even verder!
Verschil tussen het keyboard en de synthesizer
Wanneer we gaan kijken naar puur het uiterlijk van het keyboard en de synthesizer zal je zien dat deze twee instrumenten best vergelijkbaar zijn met elkaar. Het grote verschil zit hem in de bediening, de klanken en de functies. Met een keyboard kun je vrijwel direct aan de slag met een groot scala aan kant en klare klanken. Maar ook veel automatische instellingen en begeleidingen. Daarnaast kan je veel soorten muziekstijlen, ritmes en melodieën gebruiken om zo eigenlijk direct een geheel muzieknummer in elkaar te kunnen zetten. Als we gaan kijken naar de synthesizer ligt dit wat anders. De synthesizer is voornamelijk ontworpen voor de muzikant die geheel zelf zijn of haar eigen klanken, melodieën en ritmes in elkaar wilt gaan steken, oftewel produceren. Met de synthesizer kan je vrijwel alles maken en aanpassen en dat tot in het kleinste detail.
Het keyboard
Keyboards zijn heel populaire instrumenten en worden dan ook erg veel gebruikt door een breed scala aan muzikanten in vrijwel alle muziekstijlen. Dit omdat het keyboard zo ontzettend toegankelijk is en je er direct heel veel mee kunt. Eigenlijk is het alleen de stekker in het stopcontact steken en je kunt spelen! Verder heb je in principe ook niets nodig want het keyboard heeft zijn eigen ingebouwde speakers. Wat zit er eigenlijk allemaal op een keyboard? Hieronder de functies van het keyboard op een rij.
- Allereerst krijg je bij een keyboard vele soorten klanken, zoals de piano, orgel, koren, gitaren, drums, strijkinstrumenten zoals de viool, blaasinstrumenten als trompet, maar ook synthetische klanken.
- Ieder keyboard komt met een groot arsenaal aan begeleidingen die al in het keyboard verwerkt zijn. Deze compleet gecomponeerde begeleidingen zorgen ervoor dat je direct aan de slag kunt met je muzieknummer verder uitwerken. Dit worden ook wel ritmes genoemd die je in kunt zetten om de piano akkoorden te spelen. Deze kan je dan ook vaak zo laag en zo hoog als je zelf wilt in tempo bepalen.
- De bediening van het keyboard is erg eenvoudig. Met enkele drukken op de knoppen kan je al een prachtig nummer spelen. Natuurlijk heeft ieder model zijn eigen functies en meer functies naarmate de prijs van het keyboard oploopt. Ook al hebben sommige keyboard wat meer knopjes en een groter bedieningspaneel, blijft het in principe altijd goed overzichtelijk. Daarnaast zie je bij de meer nieuwe modellen steeds meer een digitaal scherm (touchscreen) waarmee je je keyboard nog eenvoudiger bediend.
Veel professionele muzikanten maken ook gebruik van keyboard, alleen dan wel vaak de solo variant. Of de zogenaamde solo-entertainers. Dit kan een zanger of zangeres zijn die het keyboard als begeleiding gebruikt en zo een geheel bandgeluid of orkest uit het keyboard laat klinken. Naast zangers zullen er weinig andere professionals zijn in de muziekwereld die een keyboard gebruiken. Een toetsenist wilt bijvoorbeeld natuurlijk altijd zelf zijn eigen sound kunnen voortbrengen en aanpassen en heeft dan dus niets aan alle voorgeprogrammeerde functies van een keyboard. Vaak heb je in een muziekstudio of op het podium natuurlijk speakers staan waardoor het geluid van instrumenten direct via het mengpaneel naar de speakers gaat, dus aan de ingebouwde speakers van een keyboard heb je dan ook niets.
Handige weetjes over het keyboard
Hieronder nog een paar handige weetjes die het keyboard nog toegankelijker maken wanneer je begint met keyboard spelen.
- Vrijwel ieder keyboard heeft een zelfde soort opbouw van het bedieningspaneel. Aan de rechterkant vind je de bediening van de instrumentale klanken. Hier kies je het instrument die klank zal geven aan de toetsen.
- Aan de linkerkant vind je de ritmes oftewel de automatische begeleidingen. Hier kies je de ondertoon of het ritme van de akkoorden die je gaat spelen op je keyboard.
- Ook vind je aan de linkerkant een knopje of meerdere knopjes die ervoor zorgen dat je direct begeleid wordt door een compleet orkest of band.
De synthesizer
De synthesizer is een professioneel instrument die je vooral in de muziekstudio en op het podium voorbij ziet komen. Een synthesizer bestaat eigenlijk uit een enorm scala van klanken die of door de fabrikant gemaakt zijn of door jou als muzikant zelf gemaakt kunnen worden. Deze klanken kun je geheel naar eigen wens aanpassen met grote nauwkeurigheid. De klanken van synthesizers zijn over het algemeen van betere kwaliteit dan de klanken afkomstig van een keyboard. Hierdoor zijn de synthesizers erg geliefd bij professionele muzikanten en producers die zelf hun eigen melodieën, beats en instrumentale muziek maken of deze maken voor medemuzikanten zoals zangers en zangeressen. Vooral in de Popmuziek en media wordt veel gebruik gemaakt van synthesizers. Als we kijken naar de synthesizer zijn deze grofweg te verdelen in twee categorieën. De knopjes synthesizers en de display synthesizers.
De knopjes synthesizers zijn erg populair onder de 'synth-freaks'. De producers die het geweldig vinden om geheel eigen klanken te maken of deze compleet te veranderen. Deze synthesizers zijn voorzien van een groot bedieningspaneel met enorm veel knopjes en schuifjes. Daarom geven we deze synthesizer even de naam 'knopjes synthesizer'. De tweede synthesizer is de display synthesizer. Deze heeft in tegenoverstelling van de knopjes synthesizer geen groot bedieningspaneel met knopjes. Deze synthesizers kunnen in principe hetzelfde als de knopjes synthesizers, maar hebben een ander uiterlijk. Deze synthesizer is namelijk voorzien van een display waarin het gehele bedieningspaneel is verwerkt. Welke synthesizer voor jou de beste keuze is, is geheel afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur als muzikant en/ of producer.
Handige weetjes over de synthesizer
Hieronder een paar handige weetjes over de synthesizer voor een mooi overzicht.
- De synthesizer komt in vele soorten, maten en met diverse functies. Natuurlijk is dit ook vaak afhankelijk van de prijs van de synthesizer. De ene synthesizer is de andere niet.
- Zo kan je bijvoorbeeld met de ene synthesizer alleen specifieke klanken maken terwijl je met de andere een groot scala aan klanken kunt produceren.
- Er zijn ook synths die bijvoorbeeld typische geluiden kunnen produceren en weer andere waarmee die heel realistische geluiden en klanken kunnen maken die afkomstig zijn van 'echte instrumenten'.
Keyboard vs Synthesizer
Waar op een keyboard veel automatische begeleidingen te vinden zijn, zal je deze niet tegenkomen op een synthesizer. Wanneer je als muzikant in een band speelt wordt de band begeleidt door de band zelf. Als muzikant in de studio neem je je partijen vaak één voor één op. Het keyboard is voorzien van ingebouwde speakers, een synthesizer over het algemeen niet. Het geluid van de synthesizer gaat namelijk of direct naar het mengpaneel en de speakers in de studio of elders of direct naar de hoofdtelefoon. Wil je meer weten over welke soorten piano's er allemaal zijn of instrumenten die op de piano lijken en wat je er allemaal mee kan? Lees dan eens ons blog: Welke soorten piano's zijn er allemaal?