De 8 meest gebruikte gitaarakkoorden | Leren gitaar spelen
8 meest gebruikte gitaarakkoorden

Al druk bezig met akkoorden leren spelen op de gitaar? Soms kan dit nogal lastig zijn. Er zijn namelijk veel gitaarakkoorden die een moeilijke vingerzetting vergen van je handen. Zo komt er van het gitaar spelen natuurlijk nooit wat zou je denken, maar het kan ook anders! Als we nou eens zeiden dat er een aantal gitaarakkoorden zijn die je binnen een paar minuten al kunt leren spelen? Hieronder vind je namelijk een handig overzicht met niet alleen de meest gebruikte gitaarakkoorden, maar ook nog eens de eenvoudigste

De top 8 meest gebruikte gitaarakkoorden met:

  • Uitleg: de werking en speelwijze van akkoorden.
  • Combineren: met welke akkoorden kun je het akkoord makkelijk overpakken?

Em akkoord

Een E mineur akkoord is één van de eenvoudigste gitaarakkoorden. Je hebt hiervoor namelijk alleen je middel- en ringvinger nodig. Ook zijn het nog eens twee snaren in dezelfde positie die naast elkaar liggen. Wat wil je nog meer?

Uitleg

Een Em akkoord kun je spelen door je wijsvinger op de A-snaar 2e positie te zetten. Het is ook mogelijk om in plaats van je wijsvinger je middelvinger te gebruiken. De D-snaar druk je dan op de 2e positie niet in met je middelvinger, maar met je ringvinger.

Combineren

Na het spelen van een Em akkoord kun je eenvoudig overpakken naar de volgende akkoorden:

A akkoord: hiervoor is ook alleen een vingerzetting nodig in de 2e positie, maar dan druk je de D, G en B-snaar in. Dus wijsvinger (D), middelvinger (G) en ringvinger (B).

E akkoord: overgaan van een E mineur naar een E akkoord is mogelijk als je in plaats van de wijsvinger de middelvinger gebruikt bij het indrukken van de A-snaar 2e positie. De wijsvinger wordt bij een E akkoord toegevoegd op de G-snaar 1e positie.

G akkoord: het overpakken naar een G akkoord is mogelijk, maar dan moet je het Em akkoord wel spelen met je wijs- en middelvinger. De wijsvinger blijft staan en de middelvinger gaat van de D-snaar naar de dikke E-snaar 3e positie. De ringvinger plaats je op de dunne e-snaar 3e positie.

Gitaarakkoorden leren spelen

A akkoord

Een A akkoord behoort net als een Em akkoord tot de eenvoudige akkoorden. De vingerzetting blijft in de 2e positie, maar nu wordt naast de wijs- en middelvinger ook de ringvinger gebruikt. Dat geeft hem een mooie 2e plaats onder het Em akkoord.

Uitleg

Een A akkoord speel je met de wijs- , middel- en ringvinger. De wijsvinger plaats je op de D-snaar in de 2e positie van de gitaarhals. De G-snaar druk je met de middelvinger ook in op de 2e positie. Als laatste plaats je de ringvinger op de B-snaar ook op de 2e positie.

Combineren

Een A akkoord is eigenlijk wel een makkelijk akkoord om te combineren met vele andere gitaarakkoorden.

Em akkoord: een A akkoord is handig met een Em akkoord over te pakken, zoals al duidelijk werd in de voorgaande beschrijving. Hiervoor hoef je alleen 1 snaar naar boven op te schuiven en de ringvinger los te laten.

Am akkoord

Een Am akkoord wordt al iets lastiger. De vingerzetting bevindt zich namelijk in de 1e en 2e positie. Toch is het spelen van een Am akkoord nog niet heel erg moeilijk, want ook met deze kun je eenvoudig overpakken naar andere akkoorden.

Uitleg

Om een Am akkoord te spelen plaats je je wijsvinger op de B-snaar in de 1e positie. De D en G-snaar druk je in op de 2e positie. Dit kan met behulp van de middel- en wijsvinger. In het gitaarakkoord diagram wordt de D-snaar ingedrukt met de ringvinger. Dus dan wordt de G-snaar ingedrukt met de middelvinger.

Combineren

Na het spelen van een Am akkoord kun je eenvoudig overpakken naar één van onderstaande akkoorden:

E akkoord: een Am akkoord overpakken na een E akkoord gaat wel heel erg simpel. Hiervoor hoef je eigenlijk alleen maar alle vingers een snaar hoger te zetten. De wijsvinger zit niet op de B-snaar 1e positie, maar op de G-snaar 1positie. En de vingerzetting op de 2e positie gaat van de D en G-snaar naar de A en D-snaar.

D7 akkoord: als je de ringvinger op de D-snaar hebt en de middelvinger op de G-snaar bij een Am akkoord, dan is het overpakken geen probleem. Het enige wat je hoeft te verzetten is de ringvinger. Deze gaat van de D-snaar 2e positie naar de dunne e-snaar 2e positie.

Akkoorden gitaar

E akkoord

Nu het Am akkoord is behandeld kan het E akkoord natuurlijk niet achterblijven. De vingerzetting is niet veel moeilijker, maar ligt voor de gehele vingerzetting een snaar hoger.

Uitleg

Een E akkoord spelen doe je door de wijsvinger op de G-snaar 1e positie te zetten. De middel- en ringvinger plaats je op de A en D-snaar 2e positie.

Combineren

Nu is het tijd om eenvoudig over te pakken. Door van een E akkoord naar een Em of Am akkoord te gaan.

Em akkoord: een E akkoord is eenvoudig te combineren met een Em akkoord. Hiervoor hoef je alleen de wijsvinger los te laten.

Am akkoord: de vingerzetting wordt in zijn geheel een snaar lager geplaatst. Zo ga je van een E akkoord naar een Am akkoord.

D7 akkoord

Een D7 akkoord staat ook wel bekend als een D septiem akkoord. Toch zegt deze moeilijke naam niks over de speelwijze, want het akkoord spelen is makkelijker dan je denkt. Een D7 akkoord heeft namelijk overeenkomsten met een D akkoord, welke tot de basisakkoorden behoort. Het enigste verschil is dat je bij een D akkoord de B-snaar indrukt op de 3e positie en bij een D7 akkoord op de 1e positie.

Uitleg

Om een D7 akkoord te spelen druk je met de wijsvinger de B-snaar in op de 1e positie. Met de middelvinger druk je dan de G-snaar in op de 2e positie en de dunne E-snaar met de ringvinger ook op de 2e positie.

Combineren

De volgende combinaties kunnen worden gemaakt met een D7 akkoord:

Am akkoord: van een D7 akkoord kun je makkelijk overgaan naar een Am akkoord. Hiervoor hoef je alleen de ringvinger van de dunne E-snaar op de 2e positie te verplaatsen naar de D-snaar 2e positie.

C akkoord: hier valt over te discussiëren, maar van een D7 akkoord kun je ook gemakkelijk overgaan naar een C akkoord. Dit komt omdat je wijsvinger dezelfde positie blijft houden. Hiervoor verzet je de middelvinger van de G naar de D-snaar op de 2e positie. De ringvinger verplaats je van de E-snaar 2e positie naar de A-snaar 3e positie.

D akkoord

Een D akkoord valt onder de basisakkoorden en is daarom niet al te moeilijk. De vingerzetting van de wijs-, middel- en ringvinger staat namelijk dicht op elkaar.

Uitleg

Een D akkoord speel je door de wijsvinger op de G-snaar 2e positie te plaatsen. De middelvinger plaats je dan op de dunne E-snaar 2e positie en de ringvinger op de B-snaar 3e positie.

Combineren

Een D akkoord is te combineren met een aantal andere akkoorden, maar om het simpel te houden is het overgaan naar een A akkoord wel het eenvoudigste.

A akkoord: om over te gaan naar een A akkoord ga je als volgt te werk. Je verplaatst de wijsvinger van de G-snaar 2e positie naar de D-snaar 2e positie. Nu gebruik je je wijsvinger als positiepunt. Hieronder plaats je de middelvinger en ringvinger op de G- en B-snaar.

G akkoord

Persoonlijk vind ik dat een G akkoord ook wel in dit rijtje past. Gewoon omdat het een makkelijk akkoord is om aan te leren. Het kiezen van de juiste snaren is namelijk zo gedaan.

Uitleg

Om een G akkoord te spelen plaats je de wijsvinger op de A-snaar 2e positie. De middelvinger plaats je op de dikke E-snaar 3e positie en de wijsvinger op de dunne E-snaar 3e positie. De positie van de middel- en ringvinger is makkelijk te vinden, omdat dit de bovenste en onderste snaren zijn.

Combineren

Naar mijn mening is het makkelijk om van een G akkoord over te gaan naar een A en Em akkoord. Bij veel gitaar liedjes komt het G en Em gitaarakkoord ook wel samen voor.

Em akkoord: de wijsvinger blijft op de A-snaar 2e positie staan. De middelvinger zet je nu onder de wijsvinger op de D-snaar 2e positie.

A akkoord: om naar een A akkoord te gaan verplaats je de wijsvinger één snaar omlaag, dus van de A-snaar ga je naar de D-snaar. De middel- en ringvinger plaats je nu onder de wijsvinger op de G en B-snaar.

C akkoord

Het C akkoord is een iets moeilijker akkoord dan de hiervoor besproken akkoorden. De vingerzetting bevindt zich namelijk in 3 posities op de gitaarhals. In het begin levert dit de nodige moeite op om blindelings de vingerzetting voor een C akkoord te kunnen plaatsen.

Uitleg

Om een C akkoord te spelen heb je de wijs-, middel- en ringvinger nodig. De wijsvinger is je beginpunt op de B-snaar 1e positie. Van daaruit kun je makkelijk de middelvinger op de D-snaar 2e positie plaatsen. Als laatste plaats je de ringvinger op de A-snaar 3e positie.

Combineren

Een C akkoord is eenvoudig te combineren met de volgende akkoorden:

C7 akkoord: het enige verschil tussen een C en C7 akkoord is dat de pink op de G-snaar 3e positie erbij wordt geplaatst. Om van een C7 akkoord naar een C akkoord te gaan laat je dus de pink los.

F akkoord: een F akkoord is een barré akkoord, maar toch komt de vingerzetting overeen met een C akkoord. De wijsvinger bevindt zich op de B en dunne E-snaar 1e positie. De middelvinger G-snaar 2e positie gaat naar de D-snaar 2e positie. Ook de ringvinger gaat van de D-snaar 3e positie naar de A-snaar 3e positie.

Mis je nog een aantal eenvoudige en/of veelgebruikte gitaarakkoorden? Plaats ze dan in een reactie hieronder, dan voegen wij ze toe.

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: