Barré akkoord spelen op de gitaar: Online Muziek Academie
Wat is een barré akkoord?

Wat is een barré akkoord?

Wil je weten wat een barré akkoord is en hoe je deze aanslaat op je gitaar? De Online Muziek Academie heeft dit voor je op een rij gezet. De term barré komt uit de Franse taal en laat zich vertalen als baar, staaf of balk. De naam verwijst naar de methode waarmee je een barré akkoord vormt.

Hoe speel je een barré akkoord?

Wanneer je naar je gitaar kijkt, zie je dat er op de hals horizontale strepen zitten. Zo’n horizontale streep noem je in vakjargon een fret. Tussen de frets liggen vakjes. Over deze frets en vakjes liggen de snaren van de gitaar. Bij een barré akkoord sla je op één fret of vakje vijf snaren aan met je wijsvinger. Je kunt je voorstellen dat dit lastig is om te bespelen. Probeer dit maar eens uit op je gitaar. Het vraagt een bepaalde behendigheid en kracht om dit te spelen. Een barré akkoord noemen we ook wel een gesloten akkoord, dat wil zeggen dat er geen open snaren zijn, dit in tegenstelling tot een open akkoord. Fret of frets: gitaar leren spelen

Wanneer gebruik je barré akkoorden?

Je gebruikt deze akkoordtechniek in de basis om een ​​akkoord te spelen dat niet wordt beperkt door de tonen van de open snaren. Wanneer de gitaar bijvoorbeeld in normale concertstemming staat, zijn de open snaren (van laag naar hoog) E, A, D, G, B, E. Als gevolg hiervan zijn de open akkoorden van deze stemming noodzakelijk gebaseerd op een of meer van deze noten. Als de gitarist dan een F-akkoord wil spelen, moet z/hij een manier vinden om de grondtoon (root) van de open akkoorden te kunnen wijzigen. Dat is mogelijk met een barréakkoord.

Beweegbare akkoorden

De meeste barré akkoorden zijn dan ook wat men noemt “beweegbare” akkoorden. Dat komt omdat de speler de akkoordvorm in zijn geheel op en neer kan bewegen op de gitaarhals. Zo kan de gitarist een vertrouwd, open akkoord overbrengen naar een andere toon. Bijvoorbeeld: wanneer je van een open E majeur akkoord een F# wilt maken, schuif je de open vorm twee halve tonen (ook wel twee frets) omhoog en vervolgens gebruik je je wijsvinger om de nieuwe grondtoon (F#) vast te leggen, als een soort opgeschoven gitaarkam.

Techniek

Voor beginners zijn barré akkoorden een hele opgave. Wanneer je de open akkoorden in de vingers hebt, kom je in de volgende moeilijkheidsgraad. Dit zijn de gesloten akkoorden, waar de powerakkoorden en barré akkoorden onder vallen. Hierbij bespeel je dus met één vinger verschillende snaren. Dit vraag om een aantal dingen:
  • Kracht: je moet de kracht ontwikkelen om de snaren in één keer te bespelen. Zeker wanneer je serieus liedjes gaat spelen moet je de kracht hebben om de snaren op de frets tegelijkertijd goed in te drukken.
  • Motorische behendigheid: je moet een stukje handigheid ontwikkelen zodat je kunt schakelen tussen de verschillen akkoorden
  • Qua techniek is verder vooral de ontwikkeling van de positie van de duim (aan de achterkant van de hals) belangrijk. De duim kan enorm helpen om de wijsvinger voldoende kracht te geven voor de vorming van een zuivere barré, waarbij alle snaren gelijkmatig worden ingedrukt.

De twee meestgebruikte barréakkoorden

De twee meestgebruikte barré akkoorden zijn die van het E-type en het A-type. De eerste reeks is gebaseerd op het open E-akkoord, de tweede op het open A-akkoord (majeur of mineur). Het E-type kan zo achtereenvolgens F, F#, G, G#, A, A#, B, C, C♯, D, D# en dan weer E vormen, zij het nu een octaaf (acht tonen) hoger, op fret twaalf van de hals. Het A-type akkoord wordt ook wel een “dubbele barré” genoemd, omdat de open A zelf ook als (kleine) barré kan worden gespeeld. De wijsvinger kan vervolgens de toon verschuiven door de vijf hoogste snaren in te drukken en de lage E af te dempen.

Gitaarakkoorden leren spelen

In onze kennisbank over gitaarakkoorden vind je uitleg over alle belangrijke gitaarakkoorden. We leren je hoe je de belangrijkste akkoorden moet spelen.

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak jij je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.
  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten
Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:
Reactie plaatsen