Gitaarakkoorden overpakken | Bekijk hier de 4 gouden tips voor gitaristen!
Gitaarakkoorden overpakken

Gitaarakkoorden overpakken? Voor veel beginners is het overpakken van gitaarakkoorden een hele klus. In het begin worden je vingers echt een beetje ‘gitaar moe’ en je zult pijn gaan ervaren in je linkerhand (als je rechtshandig bent). Toch zijn er een aantal gouden tips om akkoorden makkelijker te kunnen overpakken. Voor beginnende gitaristen is het overpakken van gitaarakkoorden vaak lastig. Toch is het erg belangrijk voor het foutloos spelen van gitaar liedjes. Daarom geven we 4 tips die jou helpen bij het leren overpakken van gitaarakkoorden.

gitaarakkoorden overpakken

Tip 1: droom de basis akkoorden

Het klinkt voor de hand liggend, maar ja je moet echt de basis akkoorden kunnen dromen. Dit zijn de A,C,D,G,E akkoorden. Begin bijvoorbeeld eens met het oefenen van een A akkoord. Maak de vingerzetting van het A akkoord en laat de vingerzetting daarna weer los (herhaal dit zo vaak als nodig). Bij het uitvoeren van deze handelingen mag je eerst gewoon kijken om de vingerzetting te plaatsen. Na een aantal herhalingen merk je al dat de vingerzetting voor een A akkoord kan worden gemaakt zonder te kijken. Doe dit ook voor de andere akkoorden en gun je vingers de nodige rust!

Zie ook: Basisakkoorden gitaar: hoe speel je deze akkoorden?

Tip 2: wijsvinger komt eerst

Bijna iedere gitaarleraar zal dit bevestigen, maar nu moet je het ook nog doen. Hiermee wordt bedoeld dat je je wijsvinger als eerste plaatst en dat daarna de rest van je vingers volgen. Dit geeft namelijk meer structuur tijdens het overpakken. De wijsvinger kan dan altijd als beginpositie worden aangehouden.

Tip 3: gitaar liedjes met basis akkoorden

Nu is het belangrijk om gemotiveerd te blijven, dus begin eens met het oefenen van een paar gitaar liedjes. Moeilijk? Valt best mee hoor met behulp van deze tip!

Wat je al snel zult merken is dat gitaar liedjes veel te snel gaan, voordat je de juiste vingerzetting hebt geplaatst. Hou daarom niet het tempo van het liedje aan. Bijvoorbeeld per zin is het G-D-C. Dan pak je gewoon eerst rustig het G akkoord en ga je in het tempo, wat jezelf fijn vindt, over naar het D akkoord en ga zo maar door. Nu probeer je dit een aantal keer en je zult merken dat je steeds dichter bij het tempo van het gitaar liedje komt. Met elke dag een half uurtje oefenen kun je ongeveer na 2 a 3 weken een gitaar liedje zonder moeite meespelen. Begin langzaam, want je vingers zijn nog niet gewend aan de lastige vingerzetting.

Tip 4: eenvoudig gitaarakkoorden overpakken

Met het op een juiste manier overpakken van de gitaarakkoorden kun je veel tijd besparen. Bijvoorbeeld als je steeds op de 4e tel de snaren aanslaat. Van 1-2-3-4, dan pak je iets na het aanslaan van de 4e tel het nieuwe akkoord. Niemand zal het door hebben dat jij op die manier gitaar akkoorden overpakt. Gitaarakkoorden komen door het slim overpakken veel beter tot hun recht.

Mocht je zelf nog een gouden tip hebben waarvan jij denkt dat die echt werkt? Wees dan vrijgevig en deel het met andere beginners! Samen proberen we gitaarlessen voor iedereen toegankelijk te maken.

Zie ook: Hoe leer je soepele overgangen te maken op de gitaar?

Heb je nog vragen over het gitaarakkoorden overpakken? Laat dan gerust hieronder een reactie achter, dan helpen wij je verder.

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: