Is nasaal zingen iets wat je moet afleren? - Online Muziek Academie
Is nasaal zingen iets wat je moet afleren?

Is nasaal zingen iets wat je moet afleren?

Met de juiste stemoefeningen voor zingen, kan je zingen door je neus, ook wel ‘nasaal zingen’ genoemd, gemakkelijk afleren. Door goed te ademen, de werking van je middenrif te begrijpen en het zachte deel van je gehemelte te versterken, kun je helder zingen zonder je zorgen te hoeven maken over een nasaal stemgeluid. In dit artikel zetten we zes tips op een rij om nasale zang in het vervolg te voorkomen.

Hoe stop je met zingen door je neus?

Hoewel sommige zangers dol zijn op de bijzondere toon die nasaal zingen aan een nummer kan toevoegen, willen velen het verstopte geluid juist vermijden om als een nachtegaal de sterren van de hemel te zingen. Toch zijn er veel beroemde zangers die ervoor kiezen of kozen om júist door hun neus te zingen, denk bijvoorbeeld aan Amy Winehouse, Rihanna, Miley Cyrus en Britney Spears. Zij doen juist stemoefeningen voor zingen om hun nasale zang te perfectioneren. Niemand moet je dus verplichten om je nasale stemgeluid kwijt te raken, ga alleen aan de slag met deze tips als je zélf wil afleren door je neus te zingen.

1. Ken je zachte gehemelte

We hebben allemaal het zachte gehemelte in onze mond zitten. Als je worstelt met niet door je neus zingen, kan het zijn dat je je zachte gehemelte niet hoog genoeg optilt wanneer je hardere tonen produceert. Als je zachte gehemelte niet hoog genoeg wordt verhoogd, klinken je vocalen nasaler dan normaal. Het zachte gehemelte bevindt zich aan de bovenkant van de binnenkant van je mond. Als je met je tong langs je zachte gehemelte strijkt, voelt dit (zoals de naam al doet vermoeden) zacht aan en kan je deze op en neer bewegen. Hoe hoger je je zachte gehemelte kunt houden terwijl je zingt, hoe minder het nasale geluid en het zingen door je neus je stem overneemt.

2. Raak het verstopte neusgevoel kwijt

Wanneer je zachte gehemelte te laag zit, kan je neus geblokkeerd aanvoelen. Slijm kan ook zorgen voor verstopping tijdens het zingen. Er zijn methoden die je helpen dit verstopte gevoel kwijt te raken. Stomen met een theedoek over je hoofd en diep inademen door je neus en uit door de mond kan zorgen voor minder slijm. De stoom maakt de verstopping los en je neus raakt zo de geïrriteerde verstopping kwijt. Dit maakt het gemakkelijker om je op je zachte gehemelte te concentreren en te voorkomen dat je door je neus zingt.

3. Stop met zingen door je keel

Het middenrif is een spier in de vorm van een koepel. Het bevindt zich net onder onze longen en beweegt in en uit als een accordeon tijdens het ademen. Wanneer je zangleraar uitlegt dat je vanuit je middenrif moet zingen, heeft deze het over je ademhaling naar de onderkant van je buik. Het is altijd het beste voor je zang als je middenrif plat is, daarom is staand de juiste positie om in te zingen. Adem helemaal in tot je middenrif, zodat je meer controle hebt over hoeveel lucht je loslaat tijdens het zingen. Als je lucht in je borst vasthoudt, spannen je stembanden aan waardoor ze de lucht door je neus forceren.

4. Hoe te voorkomen dat je neus pijn doet tijdens het zingen?

Anders dan het hebben van een verstopte neus door verkoudheid, kan pijn in de neus worden veroorzaakt doordat de neusholten samentrekken wanneer je zingt. De spanning van de holten die in en uit buigen, kan een ongemakkelijk gevoel veroorzaken tijdens je zangsessie. Er zijn enkele nuttige oefeningen die je kunt toevoegen aan je vocale warming-up zoals, zoals het neuriën van toonladders.

5. Tijdens het zingen op de juiste manier door je neus ademen

Ademen veroorzaakt nasale resonantie, dit is de tinteling die je soms in je neus voelt wanneer je naar je kopstem overschakelt. Er zijn een aantal goede zoemoefeningen die je kunt toevoegen aan je dagelijkse zangrepetitie, zoals je mond sluiten en de medeklinker ‘N’ zingen. Als je dit doet maak je een zoemend geluid, waarbij je de tijd kunt nemen om de ademhaling door je neus te voelen die die kleine trillingen veroorzaakt. Deze trillingen moet je proberen te mijden, tenzij je een medeklinkergeluid zoals ‘N’, ’M’ en ‘NG’ maakt.

Je kunt eraan werken om het zachte gehemelte herhaaldelijk op en neer te bewegen door je mond te openen en “hing-ah” te zeggen. Als je eenmaal weet hoe je het gehemelte mooi hoog kunt houden, oefen je dit vier seconden en laat je je gehemelte weer los. Doe dit een aantal keer achter elkaar. Je kunt ook werken aan het ontspannen van je tong als het gehemelte omhoog staat, zodat je bekend raakt met het open gevoel.