Stemoefeningen om beter te leren zingen
Stemoefeningen om beter te leren zingen

Stemoefeningen om beter te leren zingen

Als je leert zingen train je jouw stem. Er zijn verschillende stemoefeningen die je helpen om nog beter te leren zingen. In deze blog geven we je een aantal tips en oefeningen om nog beter te leren zingen en je stem optimaal te gebruiken.

Warm altijd je stem op voor je begint te zingen

Het is heel belangrijk om je stem eerst op te warmen. Niet alleen kan je met een opgewarmde stem beter zingen. Je voorkomt ook stembandproblemen. Je kunt het eigenlijk zien als het stemmen van een instrument voor je begint te spelen.

De juiste houding

Zorg dat je goed rechtop staat of zit. Want alleen zo kan je jouw lijf optimaal gebruiken. Tijdens het zingen doet heel je lijf mee, betrek dus alle delen van je lijf bij het zingen. ‘Zing alsof het uit je tenen moet komen.’

Haal diep adem

Veel mensen halen alleen adem met het bovenste gedeelte van hun borstkas. Door dieper en lager adem te halen gebruik je het middenrif waardoor je meer kracht kunt zetten achter je stem. Haal diep en ontspannen adem. Het kan helpen om een hand op je buik te leggen als herinnering dat hier je adem vandaan moet komen.
Je kunt dit oefenen door sss…ssss…ssss…sss geluiden te maken. Je voelt nu hoe je middenrif tussendoor loslaat en hoe er vanzelf weer nieuwe lucht binnenkomt om verder te zingen.

Ontspan je kaken

Zingen met gespannen kaken is niet fijn. Zorg dus dat je kaken voor het zingen ontspannen zijn. Dit kan je eenvoudig doen door je kaken een paar minuten te masseren met de muis van je hand.

Hou je stembanden vochtig

Vochtige stembanden zingen het fijnst. Drinken is hiervoor de beste oplossing. Maar drink geen ijskoud water, daar verkrampen je stembanden van. Heel warm is ook niet goed. Warme thee en water op kamertemperatuur zijn het beste voor je stem. Laat ook de alcohol en sigaretten staan. Zuivel kan je ook beter vermijden omdat dit een slijmerig laagje achter laat.

Doe stemoefeningen voor je begint te zingen

Om je stem flexibeler te maken kan je stemoefeningen doen. Neuriën en toonladders zingen op verschillende klinkers zijn goede oefeningen. Wanneer je regelmatig stemoefeningen doet zal je steeds lager en hoger leren zingen.
Door de tijd te nemen voor het zingen van toonladders warm je jouw stem op en vergroot je het bereik.

Ontspan je lippen en tong met deze oefeningen

Je lippen een tong kan je ontspannen door het doen van triloefeningen. Je lippen kan je ontspannen maken door ze losjes op elkaar te laten hangen. Nu blaas je er lucht tegenaan waardoor je een soort briesgeluid gaat maken.
Om je tong te ontspannen maak je een trillende ‘rrrrrr’. Dit doe je door je kaken iets open te houden. Je tong leg je tegen je gehemelte en je ademt stevig uit terwijl je de rrrrrrrr klank maakt.

Neuriën is een ontspannen stemoefening

Wil je op een ontspannen manier je stem oefenen en opwarmen? Neuriën is daarvoor uitstekend geschikt. Je kan op deze manier je stem opwarmen zonder hem teveel te belasten en achteraf ook weer laten afkoelen. Begin met het neuriën van lage tonen en voer dit langzaam op.

Ben jij klaar om te gaan zingen?

Ben jij er helemaal klaar voor? Begin maar te zingen! Of nog beter, volg onze 7 gratis zanglessen om nog beter te leren zingen.