In het overbrengen van een muziekstuk is de sfeer ervan het belangrijkst. Je kunt je vast muziek bedenken waar je vrolijk van wordt of muziek die een verdrietiger of somberder gevoel oproept. De oorzaak zit voor een deel in het tempo en het ritme. Iets met een snelle beat is over het algemeen vrolijker dan rustige pianomuziek. Maar in de basis van het muziekstuk wordt al vastgelegd welke stemming het heeft en dit heeft te maken met de combinaties van toonhoogtes die gemaakt zijn. Deze combinaties kun je maken in majeur of mineur.
Wat zijn majeur en mineur?
Majeur en mineur worden ook wel de toongeslachten genoemd. Allebei de toongeslachten hebben een eigen toonladder in een bepaalde volgorde, die als basis dient voor de muziek. De letterlijke betekenis van majeur is ‘groot’. Is een muziekstuk in majeur, dan betekent dit dat de afstand tussen de eerste en de derde toon groter is dan bij een muziekstuk in mineur. Zoals te verwachten is de betekenis van mineur ‘klein’. Tussen de eerste drie tonen zit dan minder verschil in toonhoogte.
De afstand tussen de tonen
De toetsen van de piano bestaan uit halve tonen. Elke toets verschilt een halve toon met de volgende toets. Het belangrijkste verschil tussen majeur en mineur is, zoals hierboven uitgelegd, de afstand tussen de eerste drie tonen. In majeur zitten er twee hele tonen verschil, in mineur is dat anderhalve toon. In de eerste paar tonen van de muziek is dus al hoorbaar welk toongeslacht het heeft.
De leidtoon
Een ander verschil tussen de toongeslachten is de leidtoon. Deze zevende toon is bij majeurmuziekstukken duidelijk aanwezig. Het is een toon waaraan je hoort dat er nog een toon achteraan moet komen, anders is het niet af. Alsof er nog een stukje van de toonladder ontbreekt. De mineurtoonladder heeft deze leidtoon niet altijd.
Vrolijk of verdrietig
Dat majeur en mineur op papier en in klank verschillen is wel duidelijk, maar wat zorgt er dan voor dat het verschillende emoties oproept? Het heeft onder andere te maken met de frequentie van het geluid.
De frequentie is het aantal trillingen per seconde, dus hoe hoger de frequentie, hoe meer trillingen er te horen zijn. In majeur zijn er meer trillingen te horen dan in mineur, waardoor majeur zogezegd ‘beter hoorbaar’ is dan mineur. Majeur muziekstukken zijn in balans, hebben meer tonen en klinken hierdoor als iets vollere muziek. Mineur is onheilspellender, niet zo evenwichtig en roept daardoor een heel ander gevoel op.
Online pianoles volgen
Wil je beter piano leren spelen? De online Muziek Academie heeft online pianolessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het piano spelen eigen en speel je als nooit tevoren.
Leer piano spelen in je eigen tempo
Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
De majeur en de mineurladder hebben beide exact evenveel tonen, dus je kunt nooit in zijn algemeenheid zeggen dat een stuk in majeur meer tonen heeft dan in mineur.
Heleen
op 03 Jan 2024