Beginners gitaar kopen? | 12 tips voor beginnende gitaristen!
Beginners gitaar

Beginners gitaar

Wanneer je gaat beginnen met gitaar spelen is het vanzelfsprekend, dat je een kwalitatieve en mooie gitaar nodig hebt. Het kopen van een mooie beginners gitaar is belangrijk om je motivatie op pijl te houden. Het is natuurlijk jammer dat een verkeerde gitaarkeuze ervoor zorgt dat je stopt met gitaar spelen. Nu is het de vraag welke beginners gitaar je precies gaat kopen? Zo zal je een keuze moeten maken tussen een elektrische en akoestische gitaar. Daarnaast is het belangrijk dat je let op een goede prijs-, kwaliteit- en geluidsverhouding.   Beginners gitaar Fender 

Welke soort beginners gitaar kopen?

Beginners gitaren zijn er in meerdere soorten, waardoor het soms best lastig kan zijn om een geschikte beginners gitaar te vinden. Men onderscheidt de volgende soorten gitaren: akoestische gitaar, elektrische gitaar, bas- en kindergitaar. Maar welke soort is nou ideaal voor beginnende gitaristen? Nou de expertsadviseren het volgende:

 • Muziekscholen: klassieke gitaar (akoestische) met nylon snaren om de speeltechniek goed aan te leren.
 • (Onlinemuziekcursus.nl): begin met een akoestische gitaar (nylon snaren). Denk hierbij aan de Fender CD-60 met een goede geluids-, prijs- en kwaliteitsverhouding.
 • Michel: begin met een simpele akoestische gitaar met nylon snaren.

Het is wel duidelijk dat er niet één specifieke beginners gitaar bestaat, welke voor alle beginnende gitaristen geschikt is. Daarnaast is het wel weer verstandig om te kiezen voor een akoestische gitaar in tegenstelling tot een elektrische gitaar. Hieronder worden de belangrijkste eigenschappen van de soorten gitaren nog even kort beschreven.

Akoestische beginners gitaar

Een akoestische gitaar staat bekend om zijn klankkast, waardoor deze zonder versterking is te bespelen. Wanneer je een akoestische beginners gitaar gaat kopen heb je de keuze uit de volgende twee soorten: klassieke gitaar (nylon snaren) of western gitaar (stalen snaren).   beginners gitaar Klassieke of Spaanse gitaren beschikken over zes nylon snaren, waarvan er drie zijn omwonden met metaal. Er zit ook meer ruimte tussen deze snaren, omdat de hals van een klassieke gitaar breder is. Er is dus meer ruimte voor de gitarist om de vingers te kunnen plaatsen. Daarnaast is het gitaarspel veel lichter dankzij de nylon snaren. Op deze gitaar wordt er naast de gitaarakkoorden ook soms gekozen voor de ‘fingerpicking’ (tokkelen) techniek. Een nylon gitaar is ook nog eens veel goedkoper en daarom een prima beginners gitaar. Western gitaren hebben een soortgelijk uiterlijk als klassieke gitaren. Toch heeft een western gitaar geen nylon, maar stalen snaren (steelstringgitaar). Daarnaast is de hals smaller en de klankkast groter Ook produceren western gitaren meer volume en is het geluid wat feller. Door de stalen snaren is het ook mogelijk om deze om te bouwen tot een semi-akoestische gitaar (gebruik van gitaar elementen). Semi-akoestische western gitaren zijn met een versterker te bespelen en hebben nog meer volume. Voor het naspelen van liedjes of voor begeleiding is de western gitaar ideaal. Daarnaast wordt deze gitaar vaak met een plectrum bespeeld, omdat de dunste snaren weleens willen snijden (eelt kweken dus…).

Elektrische beginners gitaar

Wanneer je als beginner meteen wil rocken, dan is een elektrische gitaar wellicht een goede keuze. De hals en snaren van een elektrische gitaar hebben overeenkomsten met die van een western gitaar. Daarnaast hebben elektrische gitaren vaak een kleine klankkast (semi-solid of hollow-body), waardoor deze in de meeste gevallen met een versterker worden bespeeld.   Elektrische gitaarpakket   Naast een elektrische gitaar heb je dus ook nog een gitaarversterker en instrumentkabel nodig. Het is daarom verstandig om voor een starterspakket te kiezen, zodat je meteen kunt beginnen met gitaar spelen. Toch is een elektrische beginners gitaar vaak prijzigen daarom verstandig om eerst het gitaarspel te leren op een simpele akoestische gitaar.

Bas- en kindergitaren

Basgitaren zijn elektrische gitaren, welke maar vier snaren hebben. Daarnaast wordt een basgitaar gebruikt in bands en daarom minder geschikt voor sologitaristen. Ook speel je op deze gitaar geen akkoorden, maar losse noten om andere muziekinstrumenten te ondersteunen.   Kindergitaar     Kindergitaren zijn er in diverse maten en daarom geschikt voor kinderen in de groei. Denk hierbij aan de halve kindergitaar (2/4), welke twee keer zo klein is als een normale gitaar. Wanneer je een kindergitaar koopt is het verstandig om te beginnen met een goedkope variant, omdat deze al binnen de korte keren moet worden vervangen. Kindergitaren zijn meestal bedoeld voor kinderen t/m 13 jaar, daarna is een normale gitaar meer op zijn plaats. Een beginners gitaar kopen doe je op gevoel. Kies daarom voor een gitaar, welke het beste aansluit bij jouw muziekstijl.

12 tips voor beginnende gitaristen

Iedereen maakt fouten als hij/zij begint met gitaar spelen. Wel meteen goed beginnen? Lees dan hieronder de 12 tips voor beginnende gitaristen:

 1. Begin niet op een elektrische gitaar: als beginner blijft het toch verstandig om gewoon te kiezen voor een akoestische gitaar. Een elektrische gitaar heeft namelijk een versterker nodig, waardoor deze in zijn geheel lastig is te verplaatsen.
 2. Kies altijd voor een gitaarcursusveel beginnende gitaristen kiezen ervoor om zonder cursus of lessen het gitaarspel te leren. Door het kijken van uitleg filmpjes en te lezen over bijvoorbeeld gitaartabs kom je meestal al een heel eind. Toch weet je meestal niet zeker of je wel het goede leert en daarom is het verstandig om meteen een gitaarcursus te kopen. Zo kun je al online gitaarlessen volgen voor maar een paar tientjes!
 3. Warming-up: als beginnende gitarist is het natuurlijk logische dat je meteen wilt beginnen met de gitaarlessen. Toch kan een warming-up van ongeveer 2 minuten erg effectief zijn. Speel bijvoorbeeld een bekend liedje (voorgaande lessen) om je vingers goed op te warmen. Vervolgens start je met een nieuwe les. Door deze warming-up zal je informatie sneller opnemen en minder fouten maken.
 4. Gedoseerd oefenen: wanneer je echt progressie wil maken in je gitaarspel, dan is het verstandig om elke dag ongeveer 15 minuten te oefenen.
 5. Doe rustig aan: begin pas met nieuwe lessen als je de voorgaande onder de knie hebt. Soms kunnen sommige onderdelen wat saai zijn, maar door ook deze goed te leren zal je er later alleen maar profijt van hebben.
 6. Snaren goed afstellen: veel beginnende gitaristen vergeten nog weleens de snaren te stemmen, voordat ze beginnen met spelen. Wanneer je dit niet doet bespeel je dus een valse gitaar en leer je het verkeerde gitaar geluid kennen. Hierdoor kom je ook niet te weten hoe de tonen van gitaarakkoorden nou daadwerkelijk klinken.
 7. Gebruik een plectrum: als beginner lijkt het misschien eenvoudiger om met je vingers te spelen. Toch zal je met een plectrum de snaren beter aanslaan. Het uiteinde van een plectrum is namelijk erg handig wanneer je een bepaalde snaar wilt aanslaan.
 8. Rechtshandig of linkshandigwanneer je linkshandig bent moet je natuurlijk niet gaan spelen op een rechtshandige gitaar. Soms bouwen gitaristen zelfs rechtshandige gitaren om, omdat ze linkshandig zijn. In de meeste gevallen zorgt dit alleen maar voor problemen. Linkshandig? Koop dan ook gewoon een linkshandige gitaar.
 9. Vingers tegen de frettenom het geluid van de gitaar beter tot zijn recht te laten komen en trilling te verminderen is het raadzaam om de vingers tegen de fretten te plaatsen.
 10. Elleboog haaks op de hals: in veel gevallen houden beginners hun ellebogen schuin ten opzichte van de hals. Door je elleboog haaks te houden kun je eenvoudiger de vakjes van de hals bereiken.
 11. Handen dicht op de snaren: bij het bespelen van gitaarakkoorden houden beginnende gitaristen nog weleens de handen te ver van de snaren. Door je handen dicht bij de snaren te houden wordt het wisselen van akkoorden makkelijker en maak je minder fouten. Daarnaast is het verstandig om je vingers in een soort van kommetje te houden.
 12. Speel met al je vingers: door met al je vingers te spelen wordt het gitaar spelen eenvoudiger, speel je sneller en maak je minder fouten.

Goedkope of dure gitaar voor beginners?

Op elke gitaar zou je het gitaarspel kunnen leren en daarom is een dure beginners gitaar vaak nergens voor nodig. Gitaar leren spelen kan gewoon op een betaalbare akoestische gitaar. Wanneer je echt zeker weet dat gitaar spelen je hobby wordt, dan kun je altijd nog overwegen om een duurdere variant erbij te kopen. De goedkope gitaar kun je altijd nog gebruiken om buiten mee te spelen of aan een beginnende gitarist cadeau te doen.   goedkope beginners gitaar 

Verschillen

De onderdelen/materialen bepalen grotendeels de prijs van een gitaar. Zo is het logische dat goedkopere gitaren gemaakt zijn uit eenvoudige materialen. Duurdere gitaren daarentegen zijn net wat beter afgewerkt en gemaakt uit kwalitatieve houtsoorten. Ook kan er gezegd worden dat goedkope gitaren in de meeste gevallen machinaal geproduceerd worden. Bij dure gitaren wordt dit vaak handmatig gedaan.

Koop gewoon een goedkope gitaar

Als beginner zullen de verschillen tussen duur en goedkoop je haast niet opvallen. Zo zijn er ook gitaristen, welke een dure gitaar hebben gekocht maar helemaal niet gitaar hebben leren spelen (verzamelaars daargelaten). Koop dus gewoon een goedkope gitaar. Dit mag een nieuwe beginners gitaar zijn, maar ook een tweedehands gitaar. Wanneer je zonder al teveel moeite gitaar liedjes kunt spelen ben je klaar om een nieuwe gitaar te kopen (alleen als je dit wilt natuurlijk).   gitaarwinkel   Het is verstandig om een dure gitaar niet online te kopen, maar gewoon bij een professionele gitaarwinkel. In dit geval kun je de gitaar nog uitvoerig testen en een keuze maken op basis van de klank. Een geschikte gitaar vind je niet zo maar en daarom zal je moeten gaan vergelijken. Daarnaast kun je iemand meenemen, welke verstand heeft van gitaren en jou kan adviseren over een juiste gitaar.

Prijsklassen beginners gitaren

Per soort afhankelijk zijn er natuurlijk meerdere prijsklassen voor beginners gitaren. De hieronder genoemde prijzen zijn gebaseerd op veronderstellingen:

 • Klassieke beginners gitaar: 50 – 200 euro
 • Western beginners gitaar: 100 – 250 euro
 • Elektrische beginners gitaar (zonder versterker): 150 – 250 euro

Voor een elektrische gitaar starterspakket betaal je al gauw 150 euro. In sommige gevallen kun je zelfs al starters pakketten scoren voor 100 a 120 euro. Wil je kwaliteit? Denk dan aan een bedrag van 200 euro of meer.

De Online Muziek Academie heeft nu zijn eigen beginners gitaar:


Helaas is de gitaar momenteel uitverkocht.
Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Voor degenen die specifiek geïnteresseerd zijn in het leren spelen op een klassieke gitaar, biedt de Online Muziek Academie een uitgebreide beginnerscursus klassieke gitaar die ideaal is voor starters. Deze cursus is ontworpen om je de basis van het klassieke gitaarspel bij te brengen, met stap-voor-stap instructies en begeleiding van ervaren instructeurs.

 • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
 • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
 • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
 • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:

Yvonne
Door

Yvonne

op 12 Jun 2023

Hoe mietjes als je geen noten kan lezen en wil je toch dolgraag gitaarleren spelen

Reactie plaatsen