Dobro gitaar | De merknaam van de bekende resonator gitaren
Dobro

Dobro

Dobro ook wel beter bekend als de resonator gitaar.Dobro is een gitaar merk, ontwikkeld in de jaren 20e door John Dopyera en George Beauchamp. De Dobro heeft zijn naam te danken aan de ‘Dopyera brothers’, wat namelijk de afkorting is van Dopyera brothers. De merknaam Dobro is eigenlijk een overkoepelend geheel van de bekende resonator gitaar. In de klankkast van de gitaar is een resonator geplaats, deze dient als akoestische speaker. De toegepaste techniek zorgde ervoor dat de gitaar een veel hoger volume kon creëren. De gitaar werd daarom ook veel toegepast met een blazer in jazzbands.Dobro gitaar kopen

Dobro & Gibson

In 1928 werd de Dobro manufacturing Company opgericht door de Dopyera brothers. De Dopyera brothers waren geëmigreerd vanuit het Europese Tsjecho-Slowakije. In 1994 is Dobro manufacturing Company overgenomen door het nu zo bekende Gibson. Dobro stemde hier in mee zolang de merknaam ‘Dobro’ zijn naamsbekendheid bleef houden over de resonator gitaren.

Dobro & resonator gitaar

De merknaam Dobro is nog sterk verbonden met de resonator gitaar, de naam Dobro wordt in veel gevallen ook nog als vervanger gebruikt. Niet alleen vanwege de achternaam van de makers, maar ook vanwege de betekenis achter de naam ‘Dobro’. Dobro staat namelijk voor ‘goed’ in een aantal Slavische talen. De Dobro gitaar is niet alleen karakteristiek, maar kan ook nog eens een hoog volume produceren. Dit maakte de Dobro gitaar dan ook erg gewild in de wereld van country- en bluesmuziek.

Uitvoeringen

De resonator gitaar is verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen. Eén van deze uitvoeringen was de resonator gitaar met de ronde hals, deze was ook als gewone gitaar te bespelen. Te gebruiken met of zonder bottleneck (slide). Ook waren er uitvoeringen met een vierkante hals die op de borst of de schoot al hangend met een steelbar bespeeld werden. De resonator gitaar is daarom een gitaar die verkrijgbaar is in veel verschillende uitvoeringen. Een aantal verschillen in de Dobro uitvoeringen zaten hem vooral in de:
  • Houten klankkasten;
  • Metalen bodies;
  • Resonatoruitvoeringen.

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelenWil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.
  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten
Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:
Herman
Door

Herman

op 14 Feb 2021

Geven jullie ook slidegitaar lessen?

Reactie plaatsen