Heb jij pas geleden een ukelele gekocht, ben je al een tijdje aan het leren spelen op de ukelele of wil je gewoon graag weten hoe je de dit mooie instrument goed vast houdt? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit blog gaan we je niet alleen alles vertellen over de geschiedenis en herkomst van de ukelele, maar ook hoe je een goede houding aanneemt tijdens het spelen zodat je geen last krijgt. Lees je weer gezellig mee?
De ukelele
De ukelele is een klein instrument die je gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen vanwege zijn lichte gewicht en kleine formaat. Het is een uniek instrument, de ukelele. Ukelele's staan er om bekent dat ze veelvuldig worden gebruikt op het eiland Hawaï. Van oorsprong is er een verhaal bekent dat de Portugezen dit mooie, kleine instrument als een cadeau gaven aan de Hawaïanen. Er zijn verschillende soorten ukelele's;
- Sopraan. Dit is de kleinste ukelele, maar ook de meest populaire.
- Tenor. Dit is een ietsjes grotere ukelele met een vollere klank.
- Bariton. De bariton is een middelslag ukelele die soms ook meer snaren heeft.
- Bas. Deze ukelele is de grootste van het stel en heeft veel weg van een gitaar.
De ukelele vasthouden
Een ukelele is vanwege zijn kleine formaat geen zwaar instrument. Maar juist om zijn kleine formaat kan het weleens lastig zijn om dit instrument goed vast te pakken om lekker te kunnen spelen. Een goede houding is daarbij natuurlijk erg belangrijk. Niet alleen om lekker te kunnen spelen en op een juiste manier de snaren te kunnen aanslaan, maar ook om klachten aan je handen en je lichaam te voorkomen. Ben je rechtshandig? Houd dan de hals met je linkerhand vast. Je vingers mogen losjes over de snaren 'hangen'. De andere zijde van de ukelele druk je zachtjes tegen je lichaam aan. Met de nadruk op zachtjes want als je hem te hard tegen je aandrukt kan dit het geluid verminderen. Met je rechterhand sla je de tonen (akkoorden) aan. Als je linkshandig bent doe je eigenlijk precies het tegenovergestelde. Met je rechterhand houd je de hals vast en uiteraard druk je weer de andere zijde van het instrument zachtjes tegen je lichaam aan en met je linkerhand sla je de tonen aan. Wanneer je linkshandig bent is het wel belangrijk om er op te letten dat je je ukelele in spiegelbeeld stemt. Je kan ook de snaren omdraaien.
Spelen op de ukelele
Zoals bij ieder instrument draai goed muziekspel om het op de juiste manier aanslaan van de snaren. Dan gaan we nu even oefenen met strummen. Strummen doe je door met je slaghand een soort van klokbeweging te maken, heen en weer. Dit doe je op de helft van je snaren. Om het goed aanslaan in de vingers te krijgen kun je gaan oefenen door verschillende vingers te gebruiken. Ook kun je met je duim de snaren aanslaan. Als je een goede basis wilt aanleren kun je als richtlijn gebruiken dat je met de bovenkant van je nagel naar beneden over de snaren slaat en met het vlees van je vinger(top) naar boven. Zo kan je zowel harde als zachte slagen maken. Je kunt je ukelele natuurlijk ook met een plectrum bespelen. Wil je graag met een plectrum spelen, maar heb je er geen een bij de hand? Je kan ook heel eenvoudig zelf een plectrum maken van karton! Scheur een stukje stevig karton af van bijvoorbeeld een doos en vouw deze dubbel. Voila! Je hebt je eigen plectrum gemaakt. Lukt het je niet goed om de snaren goed aan te slaan? Dan hebben we een leuke tip voor je. Schud je handen even helemaal los en begin dan weer opnieuw. Dit doe je door losjes met je handen te 'wapperen' zodat zowel je handen als je polsen lekker ontspannen en los raken. Probeer het nu nog eens.
Draagband gebruiken?
Onder de ukelele muzikanten wordt er op één of andere manier heel erg veel gedebatteerd over het wel of juist niet dragen van een draagband. Zoals bij veel dingen is dit natuurlijk een geheel persoonlijke keuze. Wat je zelf het fijnste vindt. De één zweert bij het dragen van een draagband, terwijl de andere zo'n 'strap' helemaal niks vindt. Bij het fingerpicken kan het fijn zijn om wat ondersteuning te hebben, terwijl het bij het strummen weer overbodig kan zijn. Ook ligt het er natuurlijk aan welke ukelele jij bespeelt. Als je bijvoorbeeld de grote ukelele, de bas of de bariton gebruikt kan het misschien wel weer heel fijn zijn om altijd gebruik te maken van een draagband. Een strap, of een draagband kan wel iets toevoegen aan je muziekspel. Zo hoef je je geen zorgen te maken over het ondersteunen of vasthouden van je ukelele als je een strap of draagband draagt. Hierdoor kan je een groter deel van de toets gebruiken. Je speelhand én je lichaam is op deze manier lekker vrij om over de toetsen te bewegen.
Je ukelele stemmen
Om lekker en goed te kunnen spelen is het verstandig om ervoor te zorgen dat je ukelele goed afgestemd is. Zo kan je een goede start maken. Dit is in principe natuurlijk bij ieder instrument dat je speelt of wilt spelen het geval. Door veranderingen en schommelingen in bijvoorbeeld temperatuur, omgeving en vochtigheid kan je instrument met nylon of stalen snaren snel wat vals gaan klinken. Als je ervoor zorgt dat je ukelele altijd goed gestemd is zal je altijd met een goed humeur en op een fijne manier kunnen beginnen met spelen! Je kan je ukelele heel eenvoudig en met weinig geld stemmen door een speciaal stemapparaatje aan te schaffen. Zo kan je in snel tempo en op een gemakkelijke manier je ukelele zelf stemmen.
Ukelele lessen
Misschien heb je weleens eerder op een snaarinstrument gespeelt, misschien is de ukelele je eerste. Het is altijd leuk om eens te gaan proberen te pingelen op je nieuwe instrument, maar om echt een instrument te leren spelen zal het misschien onvermijdelijk zijn om ukelele lessen te gaan volgen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je jezelf al aardig goed hebt leren spelen door op internet video's, gratis lessen en andere instructies te volgen. Kom je niet meer verder en wil je ook een goede houding aannemen om écht goed te leren spelen? Dan raad ik je zeker aan om eens te gaan in je buurt of online te gaan kijken naar professionele lessen van een ervaren docent. Je zal waarschijnlijk ondanks je eventueel eigen opgedane ervaring nog een hele hoop kunnen leren! Naast de hoeveelheid dingen die je kunt leren van een ervaren docent is het natuurlijk ook het leren en bezig zijn met je ukelele dat het nóg leuker maakt. Naast je lessen kun je natuurlijk altijd zoveel mogelijk zelf oefenen en jezelf ontwikkelen als ukelele muzikant. Met het lezen van onze tips in dit blog ben je in ieder geval ook al een heel goed eind op weg!