Je kunt heel blij worden van een bepaalde soort muziek en jouw favoriete muziek maakt een gezellig feestje helemaal af. Muziek doet iets met je lichaam. Dat weten we allemaal. Je kunt je helemaal ontspannen bij nummers van die ene artiest.
En dat bepaalde nummer brengt opeens weer allerlei herinneringen terug aan die vakantie of die ene speciale dag.
Dat muziek iets met je doet is duidelijk maar wat doet het precies met je lichaam?
Onverwachte effecten van muziek op je lichaam
Muziek kan heel wat teweeg brengen in je lichaam. De meeste effecten hebben we zelf ook wel eens ervaren. Muziek kan je ontroeren, energie geven en een gelukkig gevoel geven. Maar wist je dat je slimmer en sociaal vaardiger wordt van muziek? En dat je prestaties zelfs verhoogd kunnen worden door het luisteren naar muziek?
Muziek heeft zelfs effect op je hersenen en zenuwstelsel. Onderzoekers hebben ontdekt dat muziek hersen- en zenuwziekten (gedeeltelijk) kunnen tegenhouden. Ook angsten en pijn kunnen door muziek flink verminderd worden.
Wat voor effecten kan muziek allemaal hebben op je lichaam:
Verhoog je prestaties met muziek
Voor veel sporters is muziek een onmisbaar onderdeel van hun training. Het juiste nummer geeft je energie en houdt je in een fijn ritme waardoor de training minder zwaar lijkt.
Maar ook als je andere prestaties moet leveren waarbij grote concentratie vereist is helpt muziek je om betere prestaties neer te zetten.
Muziek helpt tegen stress
Als je naar muziek luistert komt het anti-stress hormoon cortisol vrij. Daardoor zou luisteren naar muziek in stressvolle tijden hetzelfde effect op je lichaam hebben als een massage.
Beter slapen met muziek
Klassieke muziek is voor sommige misschien slaapverwekkend om naar te luisteren. Maar dat is niet de reden dat je beter gaat slapen. Bepaalde klassieke muziek zorgt dat je zenuwstelsel minder gaat werken, waardoor je een diepere betere nacht slaap hebt, en uitgerust weer wakker wordt.
Zingen laat je er zelfverzekerd uitzien
Het wil niet zeggen dat zingen je zelfverzekerd maakt maar als je zingt zal je lichaam automatisch een betere houding aannemen. Je gaat meer rechtop staan waardoor je een zelfverzekerde houding krijgt.
Zingen tegen verkoudheid
Zing maar lekker mee in de auto, onder de douche of wanneer je maar zin hebt. Zingen helpt verkoudheid te voorkomen. Wanneer je zingt verbetert je ademhaling. Je opent je voorhoofdsholten en luchtwegen en dat is goed voor je gezondheid.
Maak je eigen herinneringen
Je hersenen koppelen muziek aan bepaalde gebeurtenissen. Dat verklaart het “ons liedje” wat veel stellen bijvoorbeeld op hun bruiloft draaien. Maak een moment nog specialer door je favoriete nummer te draaien en vergeet het nooit meer.
Verlaag je bloeddruk met muziek
Onderzoekers hebben het bewezen, muziek heeft een positief effect op de bloeddruk, je hart- en ademhalingsfrequentie. Muziek brengt je tot rust waardoor je ademhaling en hartslag zullen dalen. Dit heeft ook een positief effect op je bloeddruk.
Muziek vermindert pijn
Muziek kan de ervaring van pijn flink verminderen. Er zijn zelfs testen uitgevoerd bij mensen die geopereerd werden. De patiënten die gedeeltelijk verdoofd werden mochten tijdens de operatie naar hun favoriete muziek luisteren. De angst en pijn rondom de operatie was duidelijk minder. Er werden zelfs minder pijnstillers gebruikt.
Het effect van zelf muziek maken op je lichaam
Als je zelf muziek maakt is dit effect misschien nog wel sterker. Je bent dan ook intensiever bezig met muziek maken. Je maakt de bewegingen om de klanken voort te brengen, je leest de noten en hoort de muziek die jij maakt.
Bijkomend voordeel is dat muziek maken je IQ verhoogd. Dit komt doordat je linker- en rechterhersenhelft goed moeten samenwerken om muziek te maken. Door deze verbinding kan je gemakkelijker gebruik maken van de hersenfuncties waarvoor deze verbinding nodig is.
Wil jij ook de positieve effecten ervaren van zelf muziek maken? Start vandaag nog met onze gratis gitaarlessen, pianolessen of zanglessen!