Zingen en gitaar spelen tegelijkertijd. 5 tips!
Zingen en gitaar spelen tegelijkertijd. 5 tips!

Zingen en gitaar spelen tegelijkertijd. 5 tips!

Allereerst is het al een hele opgave om mooi gitaar te leren spelen of goed te leren zingen. Allereerst is het natuurlijk belangrijk om goede lessen te volgen voor zowel zang als voor gitaar spelen. Wil je graag zingen en gitaar spelen tegelijkertijd dan heb je te maken met twee verschillende ritmes. Namelijk de melodie van de zang en het bespelen van de akkoorden op de gitaar. Wanneer je dit erg graag wilt bereiken dan is het zeker mogelijk om zang met je gitaarspel te combineren! Het zal in eerste instantie niet makkelijk zijn, maar wij gaan je hierbij helpen. In dit blog geven we je dan ook 5 waardevolle tips om een mooi samenspel van zang en gitaar aan te leren! Lees je mee?

Zingen en gitaar spelen tegelijk. De eerste tip!

Tegelijk zingen en gitaar spelen is echt fantastisch als je het eenmaal onder de knie hebt. Maar dan is het wel belangrijk om al goed en vloeiend gitaar te kunnen spelen. Daarom is ook onze eerste tip; leer eerst de basis! Wanneer je alle akkoorden van het gitaarspel kent kun je verder gaan met het zingen en gitaarspel tegelijkertijd. En dan bedoelen we dat je écht alle basis akkoorden goed kent en dat je iedere volgorde en combinatie vloeiend kunt spelen zonder hierbij teveel te hoeven nadenken! Het is echt noodzakelijk om goed gitaar te kunnen spelen voordat je de zang erbij oppakt omdat je anders onderweg in de problemen kunt komen en vast gaat lopen. Dan zal je alsnog lessen moeten nemen voor de gitaar om deze later pas weer te kunnen combineren met zang. En dat is natuurlijk harstikke zonde! Je moet dan namelijk tussentijds stoppen om later weer verder te kunnen. Leer daarom eerst alle basis akkoorden en wanneer je voelt dat het spelen van de gitaar mooi automatisme is geworden kun je de zang erbij oppakken.

Tip 2. Kies een niet te moeilijk nummer en leer deze eerst op de gitaar

Wanneer je de basisakkoorden van het gitaarspel kent is het tijd om de volgende stap te nemen. Ga op zoek naar een nummer die je leuk vindt welke niet al te moeilijk is qua akkoorden en zang. Het is ook fijn als je het nummer al een beetje kent. Op deze manier hoef je niet nog eerst de tekst en het ritme te leren kennen. Hierna is het het gemakkelijkst als je het gekozen liedje eerst op de gitaar gaat leren totdat dit vloeiend gaat en met weinig moeite. Zo zorg je ervoor dat je eenvoudig de zang erbij op kunt pakken. Wanneer je dit eenmaal onder de knie hebt kun je de melodie van de zang erbij gaan neuriën. Je zult merken hoe vaker je oefent hoe gemakkelijker het zal gaan en zo zal je steeds meer ervaren worden in het tegelijkertijd zingen en gitaar spelen. Ook zal je gaan merken dat wanneer je het neuriën met het gitaarspel onder de knie hebt je makkelijker de overstap kunt maken naar zang. Zo zal je steeds meer comfortabel worden in het combineren van de gitaar en zang.

De derde tip. Een spiekbriefje gebruiken

Wanneer je eenmaal de akkoorden door hebt, het liedje kunt neuriën en je de tekst kent dan ben je er, toch? Nee, helaas nog niet. Het vergt echt een hoop oefening om mooi en goed gitaar te leren spelen in combinatie met zingen! In het begin zal er dan waarschijnlijk ook vaak nog iets verkeerd gaan. Zo zal je misschien de verkeerde tekst zingen of de verkeerde akkoorden spelen. Dat is helemaal niet erg en gebeurd eigenlijk bij iedereen die zang met gitaar spelen wilt combineren. Een spiekbriefje maken is een fijne manier om zo af en toe naar te kijken in het begin. Dit is geen vals spelen! Het maakt het samenspel juist alleen maar makkelijker. Op het briefje kunt je akkoorden zetten, de tekst of allebei. Dit geeft waarschijnlijk ook wat meer rust wanneer je gaat spelen en zingen. Als je genoeg oefent heb je na een tijdje het spiekbriefje niet meer nodig en kun je gemakkelijk zonder. Let maar op.

Tip 4. Je ritme perfectioneren

Het zal nu hoogst waarschijnlijk al een stuk gemakkelijker gaan om het zingen en gitaar spelen te combineren. Wat ook vaak helpt is om eerst de verzen en het refrein afzonderlijk van elkaar te leren spelen en zingen. Wanneer je deze afzonderlijk van elkaar goed kent kun je deze gaan samenvoegen. Dan is het nu tijd om je ritme te gaan perfectioneren en te trainen. Een goed ritme is een van de meest belangrijke dingen in muziek. Je ritme moet dan ook goed in orde zijn! Je kan hiervoor een metronoom gebruiken. Dit is een erg handig hulpmiddel die je kunt gebruiken om het tempo mee in te stellen. Je bepaalt eerst het tempo van het liedje dat je wilt gaan spelen en vervolgens stel je de metronoom in op hetzelfde tempo. Zo kan je op een gemakkelijke manier proberen om mee te spelen en te zingen. Wanneer je het nog steeds moeilijk vindt kun je het tempo iets lager instellen en deze opvoeren wanneer je er klaar voor bent. Het gaat er namelijk om dat je het liedje zonder fouten leert te spelen en zingen. Uiteindelijk zal je het liedje kennen en kun je deze op het normale tempo gaan spelen.

De laatste tip; oefenen en spelen

En dan zijn we alweer aangekomen bij onze laatste tip. Oefenen, oefenen, oefenen en spelen, spelen, spelen. Wel even een extra tip; speel niet té veel! Wanneer het niet meer lukt of je geen vordering meer maakt dan ben je waarschijnlijk toe aan een break. Ga niet te lang door en zorg ervoor dat je zin in het leren, spelen en zin blijft. Zo blijf je gemotiveerd en kun je iedere keer dat je oefent en speelt grote sprongen maken naar het perfecte samenspel van zingen en gitaar spelen! Wanneer het je lukt om foutloos en vloeiend een nummer te spelen zingen tegelijk dan is het tijd om een ander nummer te gaan leren spelen en zo verder te gaan. De meest gemaakt fout is eigenlijk te blijven hangen bij het “makkelijke” nummer omdat je de andere nummers te moeilijk vindt. Hier ligt dan ook de uitdaging! Ga lekker aan de slag met nummers waarvan je vindt dat deze een stukje moeilijker zijn dan de eerste of laatste die je hebt geleerd en voer vervolgens de moeilijkheid van de nummers op. Zo blijf je leren en kun je op den duur eigenlijk ieder nummer spelen met de gitaar en zingen tegelijkertijd. Hoe geweldig is dat! Oefening baart kunst en daarbij is het belangrijk dat je niet opgeeft en door blijft gaan met spelen en zingen!