5 dingen die elke beginnende gitarist moet weten
5 dingen die elke beginnende gitarist moet weten

5 dingen die elke beginnende gitarist moet weten

Beginnen met gitaarspelen is super leuk. Als jij een ervaren gitarist bezig ziet beginnen je vingers spontaan te kriebelen, dat wil jij ook! Misschien heb je al een gitaar staan, of heb je een prachtig exemplaar gezien in de muziekwinkel om de hoek.

En dan de lessen… In je hoofd speel je natuurlijk de sterren van de hemel, binnen een paar dagen. Maar als je echt veel plezier wilt beleven aan gitaar spelen zijn goede lessen, zeker in het begin, aan te raden. Zodra je de basistechnieken onder de knie hebt wordt het steeds leuker.
Je kunt je eigen stijl gaan ontwikkelen, gaan improviseren. Maar om het enthousiasme van het begin zo lang mogelijk te houden is het goed als je enkele dingen weet, als beginnend gitarist.

Pijnlijke vingers van gitaar spelen

Een instrument leren bespelen kost tijd en moeite. Dat wist je al. Maar dat het ook pijn kan doen, daar had je vast nog niet over nagedacht. Het zou zonde zijn als je al snel weer stopt met gitaar spelen doordat het je toch wel erg tegenvalt.

Pijnlijke vingers horen er in het begin helaas bij. De vingers waarmee je de snaren indrukt moeten wennen. Gelukkig duurt het vaak niet lang. Er komt een eeltlaagje op je vingertoppen en de pijn tijdens het spelen zal verdwijnen.

Heb je echt heel veel last van pijnlijke vingers dan kan je kiezen voor lichte snaren. Deze zijn gemakkelijker te bespelen dan de medium of zware snaren. Je zult daardoor minder pijnlijke vingers krijgen.
Na een paar weken regelmatig spelen ontstaat er een laagje eelt op je vingertoppen. Blijf dus regelmatig spelen, maar overdrijf het niet. Speel je te veel en te lang achter elkaar dan loop je de kans op blaren. En die maken het je onmogelijk om gitaar te spelen.

pijnlijke vingers gitaar spelen

Consequent blijven oefenen op je gitaar

Je kunt een geweldige gitaar hebben. De beste lessen en gitaarleraar hebben uitgezocht. Maar als je zelf niet consequent oefent heb je er allemaal niets aan.

Probeer elke dag te oefenen. Al is het maar een kwartiertje. Dit is in het begin ook fijner voor je vingers. Van elke dag even oefenen leer je meer dan van één dag in de week een paar uur.
Kies een vast moment op de dag, zodat het een gewoonte wordt.

Ga de uitdaging aan

Natuurlijk is het fijn als je een stuk uit een bepaald nummer foutloos kunt spelen. Dat klinkt lekker! Maar ga de moeilijke delen niet uit de weg. Het is een nog grotere kick als je het hele nummer kunt spelen!!

Deel voor het gemak het nummer dat je wilt oefenen in stukjes. Oefen elk stukje afzonderlijk. Lukt het je om een stuk te spelen, ga dan door naar het volgende stuk. Speel bij een foutje door tot het einde van het stukje en begin dan weer opnieuw, net zolang tot je ook dat stukje foutloos kunt spelen. Op deze manier heb je een nieuw nummer zo onder de knie.

Leer gitaarspelen met ritme

Het ritme is erg belangrijk bij muziek. Een verkeerd ritme kan een liedje compleet onherkenbaar maken. Oefen je een moeilijk stuk, ga dan altijd uit van het juiste ritme. Speel desnoods langzamer maar houdt het goede ritme vast. De snelheid komt later wel.

Het kan ook helpen om een liedje met een ingewikkeld ritme eerst te zingen. Zo voel je sneller het ritme aan en kan je dit ook in je gitaarspel sneller vinden.

Gitaar spelen met plezier

Plezier in het gitaar spelen

Hou plezier in het gitaar spelen. Zodra iets moet hebben we er vaak opeens veel minder zin in. Zie het leren gitaar spelen daarom altijd als een hobby, een ontspannende bezigheid. Iets waar je jezelf even helemaal in kunt laten gaan.

Loop je vast op een moeilijk stuk en voel je dat je geen zin meer hebt? Speel even lekker een paar nummertjes die je wel goed kunt. Je voelt meteen de energie en het plezier terugkomen. En dan kan je opnieuw het moeilijke stuk erbij pakken. Dat gaat nu vast een stuk soepeler, let maar op.

Leuke gitaarlessen

Leuke gitaarlessen maken het leren gitaar spelen tot een echt feestje. Lessen waar je naar uitkijkt, waarbij je vooruitgang ziet, je gemotiveerd wordt en enthousiast van wordt.

Lessen die zo laagdrempelig zijn dat je ze altijd en overal kunt volgen. Wanneer het jou uitkomt! En dat is handig in een tijd waarin iedereen het zo druk heeft. Gitaar lessen die zich volledig aanpassen aan jouw drukke schema.

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar het kan echt. Met onze online gitaarlessen heb je altijd je gitaarleraar bij de hand.
Wil je weten of deze lessen iets voor je zijn? Probeer de eerste 7 lessen gratis uit.

Paul
Door

Paul

op 15 Sep 2020

Eelt kweken door regelmatig te spelen is het probleem niet. Maar na een poosje gaat de eelt er toch weer vanaf en rest een puinhoop in mijn vingertoppen waarna het hele ritueel weer opnieuw begint. Iemand een remedie hoe de eelt vast te houden. Blijft zo een steeds terugkerende en vrij pijnlijke affaire. Wie brengt raad ? Met veel dank

Online Muziek Academie
Door

Online Muziek Academie

op 16 Sep 2020

Pijn aan je vingertoppen is net als sporten. Als je begint met TE ZWAAR sporten dan heb je heel veel spierpijn en sla je de training daarna vaak over. Consistentie is de belangrijkste factor voor je vingertoppen, elke dag even 10 min spelen is het beste. Als je eens per week een uur speelt bouw je geen eelt op omdat de interval te groot is. Als dat niet werkt, wat eigenlijk zou moeten werken, zou je kunnen overwegen om vingertopjes te kopen, dat zijn kunststof hoesjes voor om je vingertoppen en helpen tegen de pijn. De vraag is alleen of je dat wel wil. Want dan moet je die dus elke keer dragen als je speelt. Spontaan je gitaar pakken of bij een ander spelen zit er dan niet in.

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down