Basisakkoorden op de gitaar leren spelen - Online Muziek Academie
Basisakkoorden gitaar

Basisakkoorden gitaar: hoe speel je deze akkoorden?

Wat zijn de basisakkoorden op een gitaar? Om antwoord te geven op de vraag wat basisakkoorden zijn, moeten we eerst even een klein stukje de theorie in (sorry, we zullen het niet te lang maken!)

De theorie van akkoorden

Er zijn twaalf verschillende noten te onderscheiden. De hele noten (a tot en met g) en de halve noten; aangeduid als de naastliggende noot met de toevoeging -es als de toon een halve noot lager is, of -is als de toon een halve noot hoger is. Een cis is dus een halve toon hoger dan een c en een ges een halve toon lager dan een g. Zo zijn er ook twaalf verschillende basisakkoorden op dezelfde wijze genaamd als de noten. Een akkoord is een samenklank van tenminste drie noten. Bij een basisakkoord hebben de akkoorden dezelfde naam als de basis- of grondnoot van het akkoord. Naast de grondtoon wordt het akkoord gevormd met de terts en kwint van de grondtoon. Bij een C-akkoord zijn dit de noten c-e-g, een Cis-akkoord cis-f-gis en bij een D-akkoord d-fis-a. De afstand tussen deze noten blijft dus altijd gelijk.

Basisakkoorden op de gitaar

Een gitaar is zo gestemd dat de basisakkoorden A, C, D, E, F en G eenvoudig als open akkoord te spelen zijn. Met deze akkoorden kunnen al talloze nummers worden gespeeld. Daarnaast zijn op de open akkoorden ook verschillende variaties mogelijk, bijvoorbeeld de mineur- of septiemakkoorden. Het B-akkoord en de andere akkoorden gebaseerd op halve noten zijn te spelen als barré-akkoorden. Deze akkoorden zijn lastiger om te spelen en zijn vooral interessant voor de wat meer gevorderde gitarist.

Het leren spelen van de basisakkoorden

Wil je de basisakkoorden leren spelen? De Muziek Academie heeft online gitaarlessen die je gewoon thuis in je eigen tempo en op je eigen tijd kan volgen. Zo kun je het gitaar spelen vlot onder de knie krijgen en leer je alles over het spelen van de verschillende akkoorden.

Basisakkoorden

Hieronder vind je de akkoorddiagrammen van de basisakkoorden.Weet je niet hoe je deze moet lezen? Klik dan door naar ons artikel: Hoe lees je gitaarakkoorden?

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelenWil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten
Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen