Zoek je kerst piano bladmuziek voor beginners?
Zoek je kerst piano bladmuziek voor beginners?

Zoek je kerst piano bladmuziek voor beginners?

Christmas Carrols, Rudolf of je huisgenoot Whammen met Last Christmas. Als de dagen weer donker en koud worden is het hartstikke leuk om kerstmuziek op je piano te kunnen spelen. Ook als je nog maar een beginner bent achter het instrument zijn er heel veel liedjes die je snel onder de knie kunt krijgen. Stille Nacht is bijvoorbeeld altijd een favoriet die, rustig en met gevoel gespeeld, ook een eenvoudige toonsetting voor heel veel ambiance kan zorgen naast de kerstboom.

Waar je op moet letten bij gratis kerst piano bladmuziek

Als je gaat googelen op je favoriete kerstnummers en ‘sheetmusic piano’ (engels voor bladmuziek) erbij typt ga je waarschijnlijk heel veel gratis kerst piano bladmuziek kunnen vinden. Het kan alleen erg demotiverend zijn dat na een lange online zoektocht en een stapel uitgeprint bladmuziek je eenmaal achter de piano erachter komt dat de stukken toch nog iets te geavanceerd voor je zijn. Hoe herken je of een stuk bladmuziek eenvoudig of gecompliceerd is om te spelen?

Niet te ver van de midden C vandaan

Voor beginners is het lastig om tijdens een nummer je hand te verspringen van de ene noot naar de andere. Het is makkelijker als je handen in de basispositie kunnen blijven staan. Met dus de beide duimen op de centrale C. De meest makkelijke liedjes zitten dan ook ergens tussen de C link van de centrale C en de C rechts van de centrale C. Als je al iets handiger bent met je handen strekken (of simpelweg grote handen hebt) kun je eventueel kijken naar bladmuziek die zo ver gaat als de tweede G rechts van de centrale C.

De noten van de rechterhand mogen in principe wel iets verder van de linthand vandaan liggen omdat je met een melodie al gauw met een groter bereik wilt kunnen spelen. Maar het is dan wel zo fijn dat je linkerhand niet ook nog eens twee of drie octaven heen en weer moet springen, dus kijk goed of je bladmuziek niet vraagt om regelmatig lagere noten dan de tweede linker C.

Eenvoudige melodielijn

Hoewel je met één hand zowel melodie als begeleiding kunt spelen op een piano is het voor beginners vaak lastig om met de pink een mooie melodie te spelen terwijl de rest van de rechterhand samen met de linkerhand allerlei complexe ritmes en begeleiding moeten spelen. Eenvoudige bladmuziek voor beginners herken je dan ook aan het feit dat de bovenste balk vrijwel nooit meerdere noten tegelijk weergeeft. Als er al meerder noten onder elkaar staan is dit altijd dezelfde slag en mag het niet zijn dat je jouw duim ingedrukt moet houden terwijl je andere vingers verder gaan met de melodie.

De melodie wordt door de rechterhand gespeeld in de G sleutel

Sommige ingewikkelder stukken verschuift de melodie van de linker naar de rechterhand en weer terug. Hoewel dit voor hele mooie volle stukken kan zorgen is dit voor de beginner vaak te complex en is het beter om te kijken naar bladmuziek waar de melodie volledig door de linkerhand wordt gespeeld. Daarnaast moet deze melodie ook in de G sleutel staan op de bovenste balk. De onderste balk moet in de F sleutel staan. Als je plots een G sleutel op de onderste balk of een F sleutel op de bovenste balk ziet staan heb je waarschijnlijk al te maken met bladmuziek voor gevorderder spelers.

Je herkent de ritmes

Een, twee, drie, vier. Of misschien Ene, tweeje, drieje, vierje. Maar veel complexer tellen moet je niet willen als beginner. Kijk dus goed of de muziek niet in een lastige maat is geschreven. Een vierkwartsmaat of driekwartsmaat is eenvoudig bij te houden, maar een 6 achtste maat is al wat lastiger en de vierkwartsmaat vraagt helemaal om een goed ritmegevoel. Kijk dus op de notenbalk of je twee viertjes of een 3 boven een 4 hebt staan en kies geen bladmuziek die iets anders heeft staan. Kijk ook goed of er later in de muziek niet van maat gewisseld wordt want dit is ook vaak te lastig voor beginners.

Waar vind je (gratis) kerst piano bladmuziek?

De eerste plek waar je kunt kijken voor gratis kerst piano bladmuziek is gewoon bij je in de bieb. Bijna alle bibliotheken hebben wel een afdeling met bladmuziek en hier kun je rustig rondsnuffelen om te kijken of er kerst bladmuziek is voor jou niveau (en natuurlijk met de liedjes die je wilt leren spelen).

Daarnaast is er online ontzettend veel te vinden. Een google zoektocht met ‘christmast piano sheetmusic’ zal je al snel veel hits opleveren. Ook zijn er meerdere websites die (vaak tegen een kleine vergoeding) hele bibliotheken vol hebben met allerlei soorten bladmuziek. Heb je één of ander obscuur kerstnummer op het oog dat je wilt leren spelen? De kans is groot dat je ze in deze online bladmuziek verzamelingen gaat kunnen vinden. Veel van deze websites hebben ook een gratis proefperiode, dus als je een lijstje hebt van bladmuziek dat je wilt kun je die mooi in je gratis trial downloaden en daarna je account afsluiten. Voorbeelden van goede online bladmuziek websites zijn: musescore.com en sheetmusicplus.com. Het leuke van deze online sheetmusic is dat ze vaak ook als .pdf te downloaden zijn en je dus direct digitaal je bladmuziek hebt. Als je een iPad hebt kun je op die manier altijd je bladmuziek bij de hand hebben. Leuk voor als je het treinstation wilt opvrolijken met kerstliedjes op de piano in de centrale hal!