Een gitaarleraar en gitaarles. Heb je dat wel nodig?
Een gitaarleraar en gitaarles. Heb je dat wel nodig?

Een gitaarleraar en gitaarles. Heb je dat wel nodig?

Jij wilt graag gitaar leren spelen. Super leuk! Het begin is er, maar hoe en waar begin je met gitaar leren spelen? En heb je die gitaarleraar of lerares en de gitaarles wel nodig om goed gitaar te leren spelen? In dit blog gaan we je daar alles over vertellen zodat jij een goede start kunt maken en binnen no-time een aardig deuntje op de gitaar kunt spelen!

Het internet

Laten we beginnen met wat het internet te bieden heeft op het gebied van de gitaar. Je kunt er theorie vinden, akkoorden, toonladders, maar ook oneindig veel filmpjes en natuurlijk een enorm aanbod aan gitaren. Er is eigenlijk zoveel aanbod dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Of eigenlijk de gitaar ;). Waar moet je beginnen? Is gitaarles dan eigenlijk de enige oplossing? Waarschijnlijk weet je het even niet op dit moment en dat geeft helemaal niets, want wij gaan je op weg helpen! We gaan alle mogelijkheden op een rijtje zetten zodat je wat meer inzicht zal krijgen waar je kunt beginnen en ook natuurlijk heel belangrijk, hoé je kunt beginnen.

Gitaarleraar en gitaarles

Allereerst gaan we eens bekijken of een gitaarleraar of lerares en bijbehorende gitaarles een goede keuze is voor jou. Vooral je houding is in het begin erg belangrijk als het om gitaar leren spelen gaat. Hier hebben we het dan niet alleen over de houding van je lichaam, maar ook over hoe je je gitaar goed vast houdt, de houding van je vingers, polsen, of je wel of geen plectrum wilt gebruiken etc. Het is namelijk zo dat wanneer je deze houdingen verkeerd aanleert, dat het hoogst waarschijnlijk erg moeilijk zal zijn deze weer af te leren. Daarom wil je natuurlijk goed beginnen en direct de juiste houdingen aannemen en aanleren. Ook is feedback in onze ogen één van de belangrijkste dingen tijdens het leren van gitaar spelen. Het één op één contact waarbij je direct ter plaatse je vragen kunt stellen en antwoorden kunt krijgen. Daarom is het (zeker in het begin) aan te raden om gitaarles te volgen. Dit kan natuurlijk bij een fysieke muziekschool bij jou in de buurt, maar natuurlijk ook online zoals bij ons dat geval is. Tijdens het volgen van onze online lessen is het namelijk ook altijd mogelijk direct feedback te ontvangen en jou te helpen bij het aannemen en leren van de juisten houdingen! Wanneer je gitaarlessen volgt heb je houvast en een schema van volgorde waarin je één voor één de juiste stappen zet richting het goed gitaar leren spelen.

Jouw niveau

Wanneer je gaat beginnen met gitaar spelen is het altijd handig om te weten op welk niveau je nu al speelt. Leer je snel of misschien juist iets langzamer? Wat is de beste manier om te oefenen? Een gitaardocent kan jou heel gemakkelijk bijsturen en je helpen om op een goede en effectieve manier te oefenen. Wanneer je zelf graag aan de slag gaat en in je eigen tempo wilt leren, dit kan snel zijn, maar ook langzamer, maar tóch begeleid wilt worden tijdens het leerproces dan is online gitaarles een erg goede keuze. Op deze manier heb je alle feedback, hulp en begeleiding bij de hand terwijl je toch lekker zelf aan de slag kunt! Heb je liever face to face contact met je leraar of lerares? Dan is gitaarles bij een fysieke muziekschool bij jouw in de buurt waarschijnlijk meer iets voor jou. Je kunt het natuurlijk ook altijd beide uit proberen om te kijken welke lesvorm het beste bij je past. Meestal kun je bij een muziekschool wel één of meerdere gratis proeflessen krijgen waardoor je snel kunt zien of het iets voor je is, zonder ergens aan vast te zitten.

Gitaarles op eigen houtje

Misschien denk je; oh nou ik heb nu geen gitaarleraar en gitaarles nodig. Dan kun je ook eerst gaan kijken hoe het uitpakt om zelf op eigen houtje aan de slag te gaan. Op internet zoals YouTube zijn enorm veel filmpjes te vinden over gitaar leren spelen. Op deze manier zou je de beginselen van het gitaar spelen ook kunnen leren. Daarnaast is er, zoals al eerder genoemd, veel informatie te vinden over gitaar spelen zoals akkoorden en toonladders. Het is goed mogelijk om jezelf gitaar spelen aan te leren. Let er hierbij wel op dat je op deze manier van leren geen ervaren gitarist bij de hand hebt die je helpt de juiste houdingen en dergelijke aan te leren. Je kan dus last krijgen van je lichaam, vingers en polsen als je niet de juiste houding aan zal nemen. Ook is het goed om te onthouden dat je jezelf moeilijker iets kunt aanleren dan dat een professional dat kan. Hierdoor zal het goed leren spelen van de gitaar wel langzamer gaan dan wanneer je les krijgt van een ervaren docent. Wees je hier wel bewust van. Wanneer je merkt dat je last krijgt, kun je het beste even rustiger aan doen met oefenen en misschien toch beter overwegen om gitaarlessen te volgen via een ervaren gitaarleraar of lerares!

Online gitaarles en gitaarles bij een muziekschool in de buurt

Als het om gitaarles gaat zijn er grofweg twee mogelijkheden om gitaarlessen te volgen. Namelijk gitaarles bij een muziekschool in de buurt of bij een online muziekschool, zoals bij ons. Beide natuurlijk kwalitatieve lessen (als het goed is) en direct een ervaren docent in de buurt die je alle kneepjes van het gitaar spelen bij kunt brengen. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen gitaarles bij een online muziekschool of een fysieke muziekschool bij jou in de buurt?

Gitaarles bij een fysieke muziekschool bij jou in de buurt

Wanneer je bij een muziekschool bij jou in de buurt aanklopt zal je allereerst merken dat je in een muzikale omgeving terecht komt. Hier wordt tijd besteed aan muziekles en dat voel je. Heb je dit gevoel niet? Dan zou ik als ik jou was al direct de deur uitlopen en op naar de volgende gaan, want je moet je natuurlijk wel goed voelen in een muziekschool en op je gemak zijn! Bij een fysieke muziekschool heb je vaak de mogelijkheid om een abonnement te kopen van meestal één les per week of misschien twee. Deze les of lessen worden op een vooraf bepaalde dag gegeven en op een vastgestelde tijd. Tijdens de lessen heb je één op één contact met je docent en ga je beginnen met de basis aanleren van het gitaar spelen en zo ga je steeds verder in het gitaarspel. Je kunt je vragen direct stellen als je die hebt en je docent zou daar dan als het goed is duidelijke antwoorden op hebben en jou persoonlijk kunnen helpen met je ontwikkeling als gitarist. Sommige mensen vinden de vaste tijden en dagen niet fijn. Zij willen de lessen kunnen passen en meten in hun persoonlijk schema en soms komt die ene tijd of dag dan totaal niet uit. Daarnaast kan het tegen gaan zitten dat je de deur uit moet en dus reistijd kwijt bent om bij de muziekschool te komen. Wanneer je een vraag hebt over een vorige les, betaal je daar eigenlijk nog een keer voor omdat je tijdens deze nieuwe les het vorige gaat herhalen. Sommige mensen vinden daarentegen het contact met de docent en de lessen op locatie juist fijn. Het is maar waar jij je goed bij voelt.

Gitaarles bij een online muziekschool

Bij gitaarles bij een online muziekschool ga je niet naar een locatie toe, maar volg je de lessen vanuit huis of een andere plek. Je kunt de lessen op ieder moment van de dag volgen, wanneer je maar wilt. Daarnaast kun je de online lessen ook in het tempo volgen wat je zelf het prettigst vindt. Of dit nu een sneller tempo of een langzamer tempo is. Alle lessen staan namelijk al voor je klaar. Dit vergt natuurlijk wel wat discipline, want je hebt geen vaste tijd en dag wanneer je naar gitaarles “moet” dus dat zal je zelf goed moeten plannen. Maar als je graag gitaar wilt spelen zal je er waarschijnlijk veel zin in hebben en jezelf ertoe zetten om de lessen te volgen. Daarnaast kan je voor vragen altijd contact opnemen met je gitaardocent. Bij ons bijvoorbeeld staan onze docenten 24/7 voor je klaar om al je vragen te beantwoorden en je te helpen bij een goede ontwikkeling als gitarist.

Ben je er nog niet helemaal uit welke lesvorm het beste bij je past? Probeer het gewoon eens allemaal. Ga een proefles of lessen volgen bij een muziekschool bij jou in de buurt en vraag hierbij dan ook zoveel mogelijk informatie. Bij ons kun je ook proeflessen volgen voor de gitaar. Je krijgt 7 proeflessen helemaal gratis en we staan natuurlijk altijd voor je klaar om al je vragen te beantwoorden! Daarnaast kun je natuurlijk ook zelf eerst aan de slag gaan met alle info die er op internet te vinden is. Hoe dan ook, heel veel succes en wie weet tot snel!