Gitaarschade voorkomen? | Goede accessoires en onderhoud!
Gitaarschade voorkomen
Gitaarles
Jeroen
Gitaarles
05/19/2019
3 min
0

Gitaarschade voorkomen

05/19/2019
3 min
0

Instrumenten zijn zeker niet goedkoop, en je wil uiteraard dat jouw instrument, in dit geval je gitaar, in goede staat blijft. Als je je gitaar goed behandelt voorkom je gitaarschade. Hierdoor zal de levensduur toenemen en waarborg je de goede klank van de gitaar. We zullen in dit bericht wat tips geven met betrekking tot goed gitaar onderhoud.

Tip 1: berg de gitaar goed op

De meeste val- en stootschade aan je gitaar kun je voorkomen door te zorgen voor een goede opbergplaats. Als je je gitaar gewoon op de bank of op de grond legt, is de kans op krassen en andere beschadigingen groot. Om dit tegen te gaan kun je denken aan het aanschaffen van de volgende accessoires:

• Standaard of muurbeugel voor de gitaar;
• Koffer of hoes voor onderweg.

Als je je gitaar niet gebruikt kun je kiezen voor 2 manieren van opbergen. Er kan een gitaarstandaard worden gekocht, waar je het instrument op kwijt kan. Als je geen ruimte hebt op de grond, of je vindt dit niet handig, kun je een muurbeugel overwegen. Zo neemt de gitaar weinig ruimte in beslag en is hij veilig opgeborgen. Bovendien kan een gitaar aan de wand van een kamer net dat beetje extra flair geven.

Ook als je de gitaar ergens mee naar toe neemt moet je zorgen voor de juiste opbergspullen. Een gitaarkoffer of -hoes beschermt de gitaar goed, en maakt het bovendien makkelijk om hem te vervoeren. Sommige gitaarhoezen zijn in een soort ‘rugzakvorm’ gemaakt, waardoor je de gitaar bijvoorbeeld kunt meenemen op de fiets.

Zie ook: Gitaarhoes of gitaarkoffer? Voordelen en nadelen op een rij

Tip 2: beschermen tijdens het spelen

Tijdens het spelen moet je uiteraard ook gitaarschade voorkomen. Ook kun je met de dingen die we hieronder noemen zorgen voor een betere houding tijdens het spelen. Staand gitaar spelen kan voor sommige mensen na enige tijd namelijk oncomfortabel worden. Ze hebben geen goede houding, waardoor er pijnen of krampen ontstaan in bijvoorbeeld de rug. Je kunt denken aan de volgende dingen om dit tegen te gaan:

  • Schaf een goede gitaarband aan;
  • Gebruik hierbij eventueel security locks.

Je kunt je gitaar bevestigen aan een gitaarband, die je over je schouder draagt. Zo heb je een stuk meer bewegingsvrijheid. Als je even niet wil spelen, kun je de gitaar gewoon om je lijf laten hangen. Met security locks kun je de gitaar nog steviger monteren aan de band. Hierdoor weet je zeker dat de gitaar niet van de band zal loslaten. Gitaarbanden kun je in allerlei soorten en maten kopen. Van leer tot kunststof, er is genoeg keuze. Het beste kun je even gaan kijken in een gitaarwinkel, om verschillende modellen te vergelijken. De specialisten zorgen er gelijk voor dat de band lang genoeg is.

Gitaarschade voorkomen

Tip 3: negeer het algemene onderhoud van de gitaar niet!

De vorige tips waren vooral gericht om het voorkomen van val- en stootschade aan de gitaar. Toch moet je ook aan andere dingen denken als je het leven van je gitaar zo lang mogelijk wil maken. De klankkast van een gitaar is meestal gemaakt van hout. Zoals je misschien weet moet hout goed onderhouden worden. Je moet het hout regelmatig insmeren zodat de kans op schade klein blijft. De lak van het hout moet goed bijgehouden worden, om lelijke plekken te voorkomen. Ook moet je letten op het uitdrogen van het hout. Als je het hout rond de fretboard (de plek waar je je vingers houdt) niet onderhoudt kunnen de frets loskomen. Dit maakt het spelen op je gitaar een stuk moeilijker.

Hout kan ook erg gevoelig zijn voor het klimaat. Overweeg dit wanneer je de plaats waar je de gitaar gaat opbergen uitkiest. Zo is bijvoorbeeld naast een verwarming of kachel meestal te warm. Het hout kan gaan vervormen, wat de kans op andere schade en kwaliteitsverlies vergroot. Kies dus voor een plek middenin een kamer, waar de temperatuur niet zo veel schommelt. Kamertemperatuur is de juiste temperatuur. Let ook op de luchtvochtigheid. Hoe vochtiger de lucht, hoe groter de kans op houtrot. Een vochtvreter is in dit geval een goede oplossing.

Zie ook: Je gitaar onderhouden

Heeft je gitaar toch gitaarschade opgelopen?

Is hiervan sprake? Dan is het in de meeste gevallen verstandig om naar een professionele reparateur te gaan. Denk hierbij aan een gitaarwinkel of specialist in de buurt. Mocht je gitaarkast niet beschadigd zijn, maar bijvoorbeeld alleen de snaren geknapt? Dan kun je deze eenvoudig zelf vervangen! Bekijk deze pagina voor meer informatie hierover.

Heb je naar aanleiding van deze pagina nog vragen/opmerkingen? Dan mag je deze stellen door middel van een reactie, zie hieronder.

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:

Reacties
Categorieën