Gitaarhoes of gitaarkoffer? | Vind de gitaartas die bij jou past!
Gitaarhoes of gitaarkoffer? Voordelen en nadelen op een rij

Gitaarhoes of gitaarkoffer? Voordelen en nadelen op een rij

Een mooie gitaar is snel gekocht, maar hem onderhouden en beschermen is een heel ander verhaal. Nu zijn er verschillende manieren om je gitaar te beschermen. Beschermen tegen vochtigheid, ongelukken en mensen. Verschillende merken hebben hier handig op ingespeeld. Namelijk door een gitaarhoes of gitaarkoffer te ontwikkelen.

Gitaarhoes of gitaarkoffer

Nu is een gitaarhoes natuurlijk geen gitaarkoffer en andersom geldt precies hetzelfde. Toch is het wel handig om te weten, welke van de twee geschikt is voor jou als gitarist. Daarom kom je in deze blog meer te weten over de gitaarhoes- en koffer. We geven je antwoord op de volgende vragen:

 • Welke voor- en nadelen hebben een gitaarhoes en gitaarkoffer?
 • In welke omstandigheden is de ene beter dan de ander?
 • Hoeveel kost een gitaarkoffer of gitaarhoes?

Gitaarhoes

Laten we beginnen met de gitaarhoes. Een gitaarhoes is zoals de naam al zegt een hoes voor je gitaar. Een gitaarhoes wordt ook weleens een gitaartas genoemd. Laten we de gitaarhoes eens omschrijven. Eigenlijk is een gitaarhoes een rugzak in de vorm van een gitaar. Net als andere tassen kun je hem dragen op je rug of gewoon in de hand. Wanneer je op reis gaat is een gitaarhoes echt een must have!

Soorten gitaarhoezen

Een gitaarhoes is verkrijgbaar in verschillende varianten. Denk maar aan gitaarhoezen met veel opbergvakjes voor bijvoorbeeld liedboeken, capo’s, extra snaren en wellicht een gitaarstandaard. De ene tas is daarbij meer gericht op stijl dan op comfort en functie. Ook verschilt de bescherming per hoes. De ene gitaarhoes geeft meer bescherming dan de ander. Dit komt door de extra opvulling en het materiaal waaruit deze is gemaakt.

De online muziekwinkel Bax-shop heeft 3 categorieën waarin de gitaartassen worden ingedeeld. Zo zijn er de volgende categorieën gitaartassen bij Bax-shop:

 • Western
 • Klassiek
 • Elektrisch

Ook zijn deze gitaartassen weer verkrijgbaar in verschillende merken en kleuren. Over de aankoop kom je later in deze blog meer te weten.

Gitaarkoffer

Wanneer je gaat voor de ultieme bescherming, dan komt een gitaarkoffer beter van pas. Verkrijgbaar in een vierkante uitvoering, maar ook in de vorm van een gitaar. Een gitaarkoffer biedt veel meer bescherming dan een gitaarhoes. Jammer genoeg heeft een gitaarkoffer alleen een handvat aan de zijkant. Er zijn wel ‘gitaar harnassen’ te koop voor een gitaarkoffer. Een gitaarharnas maakt eigenlijk eenvoudig gezegd van je gitaarkoffer een rugzak koffer. Deze gitaar harnassen zijn in de meeste gevallen maar beperkt toepasbaar op verschillende varianten gitaarkoffers, want deze zijn niet bruikbaar voor vierkante koffers.

Ook heeft Bax-shop de gitaarkoffers ingedeeld in 3 categorieën. De categorieën die Bax-shop hanteert zijn:

 • Western
 • Klassiek
 • Elektrisch

Soorten gitaarkoffers

Er zijn een aantal verschillende gitaarkoffers, zoals net al duidelijk werd. Namelijk de vierkante koffers en de koffers in de vorm van een gitaar. De meeste gitaarkoffers zijn gemaakt van ABS (Acrylonitiril-Butadieen-Styreen). Dit is een licht, maar slagvast polymeer. Wel verliest het zijn kracht als het te lang in contact staat met Uv-straling. Een aantal materialen waar gitaarkoffers uit kunnen bestaan zijn:

 • Fiberglas, nylon
 • Polypropyleen
 • Hout
 • ABS
 • Triplex / multiplex
 • Aluminium

Ook hebben sommige vierkante gitaarkoffers schuimblokken met klittenband. Hierdoor kun je zelf een indeling maken die overeenkomt met de vorm van jouw gitaar. Het gewicht van een gitaarkoffer is afhankelijk van het materiaal. Koffers in de vorm van een gitaar hebben meestal een gewicht rond de 5 kg. Bij professionele vierkante gitaarkoffers spreek je al snel van 15 kg (let op dit is alleen het gewicht van de koffer).

Zie ook: Welke gitaarkoffer kies je?

Specificaties gitaarhoes- en koffer

Nu zijn we dan eindelijk zover om de voor- en nadelen eens op een rijtje te kunnen zetten. We hebben al kort de voor- en nadelen behandeld van beide producten. Nu proberen we de voor- en nadelen nog duidelijker te maken aan de hand van de volgende tabel:

GitaarkofferGitaarhoes
Min. prijs€ 225,-€ 130,-
Gem. gewicht8 kg2 kg
BeschermingHoogLaag
MobiliteitLaagHoog

Zoals je kunt zien is een gitaarkoffer echt bedoeld voor het beschermen van je gitaar. Het is daarom aan te raden om een gitaarhoes vooral te gebruiken voor de korte reisafstanden vanwege zijn mobiliteit. Ga je met de auto weg of naar een concert, dan kan een gitaarkoffer juist wel een oplossing zijn. Vierkante gitaarkoffers zijn lekker compact en kunnen eenvoudig op elkaar worden gestapeld.

Gitaartas kopen tips

Het is natuurlijk logisch dat je niet de eerste beste tas koopt die je ziet. Er komt wel wat meer bij kijken wanneer je een gitaarkoffer of -hoes gaat kopen. Ga altijd goed na of de gitaar die jij hebt wel in de gitaartas past. Het zou zonde zijn als deze te klein is. Ook is het belangrijk om te weten of een tas of koffer nou echt noodzakelijk is.

Veel koffers bieden de mogelijkheid om meerdere soorten gitaren in op te bergen. Misschien kun je één gitaarkoffer wel voor meerdere van je gitaren gebruiken. Twee vliegen in één klap! Bekijk daarnaast ook even de recensies op verschillende webshops en ga na of de gitaar voldoet aan jouw eisen. Bijvoorbeeld gewicht, grote, kleur, merk, kwaliteit en materiaal waarvan deze is gemaakt.

Mocht je zelf nog een aanvulling hebben op deze blog of ben je het niet eens met wat hier staat beschreven? Deel het dan met ons, want ook jouw mening telt!

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

 • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
 • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
 • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
 • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: